10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: Μονογαμία

Το ηθικό τσουλί

του Πέρη Αποστολάκη

«Με περηφάνια ανακτάμε τη λέξη «τσουλί» και την αναδεικνύουμε σε λέξη που δηλώνει επιδοκιμασία, ακόμα και τρυφερότητα. Για εμάς, τσουλί είναι το άτομο και των δύο φύλων που έχει το θάρρος να ζήσει τη ζωή του σύμφωνα με τη ριζοσπαστική άποψη ότι το σεξ είναι ωραίο και η ηδονή κάνει καλό».

Αυτό γράφουν η Dossie Easton και η Catherine A. Liszt στο βιβλίο τους The Ethical Slut: A Guide to Infinite Sexual Possibilities (Το ηθικό τσουλί: Οδηγός για απεριόριστες ερωτικές δυνατότητες), στο οποίο πραγματεύονται πώς να έχουμε πολλαπλές, ταυτόχρονες ερωτικές σχέσεις με δίκαιο και ειλικρινή τρόπο. Επίσης δίνουν οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίζουμε τις πρακτικές δυσκολίες, πώς να βρίσκουμε και να κρατάμε συντρόφους, πώς να διατηρούμε σχέσεις αλλά και στρατηγικές προσωπικής ανάπτυξης.

Ο όρος που προτιμούν οι συγγραφείς είναι «συναινετική μη-μονογαμία». Το βιβλίο περιέχει κεφάλαια για το πώς αντιμετωπίζουν το θέμα κοινωνικές ομάδες όπως οι γκέι και οι λεσβίες, πληροφορίες για το πώς να χειριστεί κανείς θέματα ζήλιας, επικοινωνίας και σύγκρουσης στις σχέσεις, αλλά και καλούς τρόπους για ομαδικές σεξουαλικές συνευρέσεις.

Το ηθικό τσουλί εκδόθηκε το 1997 (Greenery Press, ISBN 1890159018).

«Ένα τσουλί μοιράζεται τη σεξουαλικότητά του όπως ένας φιλάνθρωπος μοιράζεται τα χρήματά του – έχει πολλά να μοιραστεί, χαίρεται που τα μοιράζεται και μέσα από αυτό το μοίρασμα κάνει τον κόσμο καλύτερο».

«Η κοινωνία μας μαθαίνει ότι όταν ο σύντροφός μας κάνει σεξ με κάποιον άλλον χάνουμε κάτι. […] Τι ακριβώς χάνουμε;»

«Η ηθική αξία ενός καλού τσουλιού δεν μετριέται από τον αριθμό των συντρόφων που έχει αλλά από το σεβασμό και τη φροντίδα που τους δείχνει».