10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Κοινότητα

ΟΛΚΕ

Τα δικαιώματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα

του Πέρη Αποστολάκη

Οι στρουθοκάμηλοι να γυρίσουν σελίδα. Αυτό το άρθρο μιλά για όλους εμάς που θέλουμε να έχουμε ίσα δικαιώματα. Και κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Ακριβώς αυτό κάνει η Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), μια οργάνωση που ήδη μετρά δύο χρόνια ζωής. Στόχος της; Δύο: Ο πρώτος άξονας δράσης της ΟΛΚΕ είναι προς τα έξω, δηλαδή προς την κοινωνία. Οι εθελοντές της παρεμβαίνουν στα ΜΜΕ για να καταγγείλουν διάφορες ρατσιστικές επιθέσεις κατά των ομοφυλόφιλων. Μερικά παραδείγματα είναι η καταγγελία στο ΕΣΡ σχετικά με τις δηλώσεις σε εκπομπή του Σπύρου Καρατζαφέρη. Σε αυτή την καταγγελία, το ΕΣΡ απάντησε με την κοινοποίηση προστίμων σε διάφορα κανάλια, η επιστολή διαμαρτυρίας στο ΕΣΡ σχετικά με την απόφαση του για την επιβολή προστίμου στην εκπομπή Gay & lesbian radio show, η οποία κοινοποιήθηκε και στον συνήγορο του πολίτη και στη Βουλή, η επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις δηλώσεις του στη Βουλή για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων και η επιστολή στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σχετικά με ομοφοβική κριτική του Δανίκα για το φιλμ «Τρούμαν Καπότε». Στα πλαίσια αυτού του άξονα, η ΟΛΚΕ δικτυώνεται με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ευαισθητοποιεί τις κομματικές νεολαίες και γενικά τα κόμματα σε θέματα διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, κτλ.

Ο δεύτερος άξονας είναι προς τα μέσα, δηλαδή τους ίδιους τους γκέι και τις λεσβίες. Αν δεν καταλάβουμε τι χάνουμε παραμένοντας κλεισμένοι στη ντροπή μας, δεν έχουμε λόγο να το διεκδικήσουμε. Πάνω από ένα χρόνο τώρα, κάθε δεύτερη Πέμπτη το Στέκι στην Τσαμαδού 13, Εξάρχεια μετατρέπεται σε ένα ζωντανό χώρο συζητήσεων, γνωριμιών, προβληματισμού, ενημέρωσης αλλά και πλάκας. Οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει, να γνωρίσει κόσμο, να κουβεντιάσει, να ενημερωθεί για πολλά ενδιαφέροντα θέματα που μας αφορούν και τα οποία μάλλον δύσκολα θα τα βρει αλλού. Π.χ.: HIV και γκέι: ομάδα υψηλής ενοχής, Ομοφοβία και ΜΜΕ, Η βία στις λεσβίες, Ψωνιστήρι στο πάρκο: Ζωές και ελευθερίες σε κίνδυνο, Ομοερωτισμός σε άλλες κουλτούρες, Οι λέξεις που μας κατασκευάζουν: Η εικόνα των λεσβιών και των γκέι μέσα από τη γλώσσα, Χριστιανισμός-ομοφοβία: Κατανοώντας την σημερινή ομοφοβία μέσα από την εξέλιξη του χριστιανικού δόγματος.

Τέλος, ας αναφέρουμε και την Αθηνά Ολκεία, μια ομάδα αθλητισμού και ψυχαγωγίας για λεσβίες και γκέι. Η Αθηνά Ολκεία δημιουργήθηκε από την ΟΛΚΕ την άνοιξη του 2005 στην Αθήνα και ήδη μετρά γύρω στα 50 μέλη, τα οποία ασχολούνται με διάφορα αθλήματα (στίβος, τρίαθλο, κολύμβηση, πινγκ πονγκ, τένις, μπάσκετ, ποδηλασία), εκδρομές, πεζοπορίες, ράφτινγκ και μαθήματα λάτιν χορών. Τον Ιανουάριο του 2006 η Αθηνά Ολκεία έγινε μέλος της Γκέι, Λεσβιακής Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού, EGLSF.

Για όλους όσους η ομοφυλοφιλία δεν περιορίζεται σε ένα στα γρήγορα και στα κρυφά, το να ζήσουμε καλύτερα είναι στο χέρι μας.