10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

HIV

Πότε ΔΕΝ το λέω

από τη Σύνθεση

Το HIV δεν είναι αρρώστια του σώματος όσο αρρώστια της κοινωνίας. Το να μάθεις ότι είσαι οροθετικός μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή. Κυριολεκτικά.

Στις 29 Μαΐου, ο Συνήγορος του Πολίτη οργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με το Ιατρικό Απόρρητο. Όπως ανέφεραν η ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου, κ. Ιωάννα Αρσενοπούλου, αλλά και ο κ. Χάρης Πολίτης, νομικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, δυστυχώς ανακύπτουν πολλές περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του ιατρικού απορρήτου.

Παρότι είναι παράνομη η εξέταση για HIV χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, τέτοιες εξετάσεις γίνονται συχνά χωρίς να ζητηθεί η άδεια. Ειδικά στο στρατό, η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες στον Ιατρικό Σύλλογο και στο Συνήγορο του Πολίτη για παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και εγκληματική προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Π.χ. πρόσφατα μόνιμος αξιωματικός εξετάστηκε για HIV χωρίς να ενημερωθεί. Πριν καν του ανακοινωθεί η διάγνωση, η είδηση κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την υπηρεσία του αλλά και στο χωριό του, αφού από το νοσοκομείο ενημερώθηκαν οι συγγενείς του και άσχετοι. Τέλος δε, απολύθηκε από τη θέση του στο Ναυτικό λόγω HIV, με σκαιά σχόλια για την προσωπικότητά του. Δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Αναφέρθηκαν επίσης περιστατικά άρνησης νοσηλείας σε οροθετικούς που είχαν την ειλικρίνεια να γνωστοποιήσουν την οροθετικότητά τους πριν από κάποια επέμβαση. Τέτοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως στον Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος τηρεί ύποπτη – εάν όχι εγκληματική – σιγή.

Η Σύνθεση παρευρέθηκε στην ημερίδα και ρώτησε τον κ. Πολίτη εάν οι οροθετικοί είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να ανακοινώνουν την οροθετικότητά τους πριν από κάποια ιατρική πράξη. Η απάντηση του κ. Πολίτη ήταν ξεκάθαρη: όχι, κανείς οροθετικός δεν είναι νομικά υποχρεωμένος να ανακοινώσει ότι έχει HIV πριν από ιατρική επέμβαση.

Νομικά όχι. Ηθικά όμως; Δεν είναι ανήθικο να μην το λες; Προφανώς όχι! Καταρχάς, κάθε γιατρός και κάθε νοσηλευτής πρέπει να θεωρεί όλους τους ασθενείς του δυνάμει οροθετικούς στον HIV και στις ηπατίτιδες. Είναι αδύνατον να ξέρουν τι έχει ένας ασθενής και γι’ αυτό πρέπει να παίρνουν πάντα όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Δεν μπορούν να πάρουν περισσότερες προφυλάξεις όταν κάποιος είναι οροθετικός απ’ ό,τι εάν δεν είναι! Εξάλλου, είναι επιστημονικά γελοίο οι γιατροί να φοβούνται περισσότερο όταν ο ασθενής έχει HIV, αφού ο HIV μεταδίδεται πολύ πιο δύσκολα από τον ιό της ηπατίτιδας, που είναι πολύ πιο διαδεδομένος στη χώρα μας.

Εδώ και χρόνια η Σύνθεση συνιστά στους οροθετικούς να ΜΗΝ αποκαλύπτουν την οροθετικότητά τους σε οδοντιάτρους, αλλά και σε άλλους γιατρούς ιδίως όταν υπάρχει επείγουσα ιατρική ανάγκη. Λόγου χάρη, εάν πάθετε κάποιο τροχαίο και χρειάζεστε άμεση χειρουργική επέμβαση, ΜΗΝ πείτε ότι έχετε HIV! Ειδικά αν βρίσκεστε στην επαρχία. Δυστυχώς, ούτε το ιατρικό ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό είναι σωστά ενημερωμένο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις μεγάλης καθυστέρησης μέχρι να βρεθεί «κατάλληλος» θάλαμος και πρόθυμοι γιατροί για να γίνει η επείγουσα ιατρική επέμβαση.

Στην ημερίδα ένας γιατρός διαμαρτυρήθηκε ότι νοιαζόμαστε μόνο για τα δικαιώματα των οροθετικών, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ασφάλεια των γιατρών, γι’ αυτό είναι δικαίωμά τους να διενεργούν εξετάσεις για HIV ώστε να γνωρίζουν εάν ο ασθενής τους είναι φορέας του ιού. Όπως όμως πολύ σωστά τον διόρθωσαν, στα επείγοντα των νοσοκομείων όπου καταφτάνουν ασθενείς με σοβαρά τραύματα, οι χειρουργοί δεν περιμένουν να κάνουν εξέταση για HIV αλλά προβαίνουν άμεσα σε χειρουργείο. Θα δημιουργηθούν λοιπόν δύο κατηγορίες χειρουργών: αυτοί που ξέρουν και αυτοί που δεν ξέρουν την οροκατάσταση των ασθενών τους; Όλοι οι γιατροί και όλοι οι νοσηλευτές πρέπει πάντα να παίρνουν τις ίδιες προφυλάξεις. Ανεξαιρέτως.

Το να ξέρει ένας γιατρός ότι ο ασθενής του είναι οροθετικός, στον HIV ή σε ηπατίτιδα δεν θα τον βοηθήσει σε τίποτα από άποψη προφύλαξης. Αντιθέτως, ενδέχεται να του δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος, με άσχημες συνέπειες στη δουλειά – και την ασφάλειά – του, όπως μας έχουν πει αρκετοί γιατροί.

Σε μια ιδανική κοινωνία θα γίνονταν τακτικά ενημερωτικά σεμινάρια σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να γνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους και να σέβονται τον ιπποκράτειο όρκο που έχουν δώσει. Επειδή όμως δεν ζούμε σε ιδανική κοινωνία, ως οροθετικοί μην αποκαλύπτετε την οροθετικότητά σας σε οδοντιάτρους ή πριν από κάποια ιατρική επέμβαση, ειδικά στην επαρχία όπου υπάρχει περισσότερη άγνοια. Δεν τους αφορά εάν έχετε HIV. Πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά ούτως ή άλλως.