10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γνώμη

Και ο Θεός έπλασε τους γκέι

της Δήμητρας Μακατσώρη

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε; Γονίδια ή ανατροφή; Η Δήμητρα Μακατσώρη στέλνει στο διάολο βιολογίες και κοινωνιολογίες και πιάνει το θέμα από εντελώς διαφορετική σκοπιά.

“Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται”. Αυτή η πολύ μικρή φράση κρύβει μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες που διέπουν τον κόσμο μας, τον κόσμο των φαινομένων και των ψευδαισθήσεων που υπάρχει στον πλανήτη γη, τον πλανήτη της ελεύθερης επιλογής. Ωραία, και τι δουλειά έχουν όλα αυτά τα κινέζικα σ’ ένα γκέι περιοδικό; Υπομονή, άλλωστε τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται… και αμαρτάνω θα πει απλά χάνω τον στόχο μου.

Υπάρχει μια εκκλησιαστική φράση που σίγουρα όλοι την ξέρουμε κι όλοι την έχουμε χρησιμοποιήσει στη ζωή μας για λόγους που μας βόλευαν συνήθως. Το “πίστευε και μη ερεύνα” υπήρξε η αποστομωτική απάντηση της κάθε θρησκείας απέναντι στις εύλογες απορίες κάθε υποψιασμένου πιστού. Αν όμως αυτή η φράση ήταν διατυπωμένη αλλιώς και ένα κόμμα έκανε όλη τη διαφορά; Ας πούμε “πίστευε και μη, ερεύνα…” Ένα κόμμα, άλλη θεωρία…

Εκείνο που θέλω να πω, για να συνδέσουμε τα ασύνδετα, είναι ότι σ’ όλες τις επίσημες εκκλησίες η ομοφυλοφιλία δεν χωράει από καμιά μπροστινή πόρτα. Από την πίσω, ως γνωστόν χωράνε παντού τα πάντα. Τι συμβαίνει όμως εκεί που ενώνονται τελείως διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις που οι άνθρωποι ανακαλύπτουν όταν ακολουθήσουν το δρόμο της έρευνας;

Ας ξεκινήσουμε με μια ωραία ιστορία. Μια φορά κι έναν καιρό, ο καλός θεούλης , το υπέρτατο ον, η δημιουργική ενέργεια ή όπως αλλιώς θέλετε, αποφάσισε ότι είχε όλη τη γνώση αλλά δεν θα έλεγε όχι και για την εμπειρία. Γιατί είναι αλλιώς να ξέρεις τα πάντα για το σεξ κι αλλιώς να έχεις πολλαπλούς οργασμούς μέχρι να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Για να ολοκληρωθεί η γνώση χρειάζεται την εμπειρία. Κι έτσι ο καλός θεούλης αποφάσισε να βγάλει τρισεκατομμύρια κόπιες του εαυτού του και να τις αμολήσει στο σύμπαν να παίξουν. Αν σας θυμίζει το κατ’ εικόνα και ομοίωση, συγχαρητήρια, γι’ αυτό μιλάμε τόση ώρα.

Ο άνθρωπος αρχικά ήταν άφυλος, όμως για να βιώσει την εμπειρία έπρεπε να μπλέξει με την πιο πυκνή και χαμηλών δονήσεων μορφή ενέργειας, την ύλη. Για να συμβεί αυτό έπρεπε η ψυχή να διαχωριστεί σε αρσενικό και θηλυκό· το άφυλο και άυλο πνεύμα έπρεπε να αποκτήσει υλικό φορέα – σώμα καλέ, με 6-pack και όλα τα σχετικά – και φύλο. Αν σας χτυπάει καμπανάκι Αδάμ, Εύα, μήλα, φίδια και φύλα συκής είστε σε καλό δρόμο.

Η περιπέτεια της εξέλιξης λοιπόν ξεκινά με την πτώση στην ύλη. Αν έχετε δει την ταινία «Τα φτερά του έρωτα» και θυμάστε τη σκηνή που ο άγγελος τρώει τα μούτρα του πέφτοντας από ψηλά, καταλαβαίνετε για τι πτώση μιλάμε. Ο άνθρωπος, είτε λέγεται άσωτος υιός είτε Οδυσσέας, φεύγει από την πατρική εστία για να ανακαλύψει τον κόσμο. Κι αφού αμαρτήσει, χάσει δηλαδή τον στόχο του ξανά και ξανά, επιστρέφει στο σπίτι του. Ξεκινά και καταλήγει στο ίδιο σημείο, παίρνει όσο χρόνο του χρειαστεί, αποκτά την εμπειρία της ύλης και γυρνά πίσω όχι όμως ίδιος όπως έφυγε, γιατί τώρα έχει παντρέψει τη γνώση με την εμπειρία.

Ο πλανήτης γη λοιπόν είναι ο πλανήτης της ελεύθερης βούλησης, αυτής που ο Θεός σύμφωνα με τας γραφάς έδωσε στους ανθρώπους. Υπάρχουν συμπαντικοί νόμοι που διέπουν τη λειτουργία του. Ένας απ’ αυτούς είναι ότι οι άνθρωποι εξελίσσονται μέσα από τις σχέσεις. Επίσης έχουν επιλέξει να εξελίσσονται από τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο, γιατί είπαμε η ψυχή διαχωρίστηκε σε αρσενικό και θηλυκό για να γνωρίσει τον εαυτό της. Ένας άλλος νόμος είναι ότι ο κόσμος μας είναι δυϊκός, έχει πάντα δύο διαστάσεις, αρσενικό θηλυκό, κρύο-ζεστό, καλό-κακό, σκοτάδι-φως, ενεργητικό-παθητικό, γιν και γιανγκ και φυσικά αγάπη και φόβο, τα μόνα αληθινά συναισθήματα που αναγνωρίζει η ψυχή και αποτελούν αφετηρία όλων των πράξεων των ανθρώπων. Παρόλο που ζούμε σ’ έναν δυϊκό κόσμο, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Στον κόσμο των αντιθέσεων το αρσενικό υπάρχει μέσα στο θηλυκό, το σκοτάδι μέσα στο φως και το κρύο μέσα στο ζεστό.

Τι σημαίνει ότι οι άνθρωποι εξελίσσονται μέσα από το αντίθετο φύλο; Για να το πούμε απλά, ρεύμα παράγεται όταν ενωθεί ο αρσενικός με τον θηλυκό πόλο και η ζωή αναπαράγεται όταν ενωθεί το σπερματοζωάριο με το ωάριο. Αυτό είναι ένας συμπαντικός νόμος κοινά αποδεκτός. Όμως οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι μόνο ερωτικές και οι αρσενικές με τις θηλυκές ενέργειες εμπλέκονται και επηρεάζονται σε όλες τις σχέσεις. Αν λοιπόν σε κάποια ενσάρκωση μια ψυχή επιλέγει την εμπειρία της ομοφυλοφιλίας σε κάποια άλλη μπορεί να επιλέξει να είναι αυστηρών αρχών οικογενειάρχης. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος, ακόμα κι αν δεν φαίνεται πουθενά στο βάθος. Μια ψυχή που για πολλές διαδοχικές ενσαρκώσεις επέλεγε το ένα φύλο, όταν επιλέξει το αντίθετο μπορεί να έχει δυσκολίες προσαρμογής. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που αντροφέρνει και μόνο το πουλί της λείπει εξωτερικά και σαν νοοτροπία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό: ένας άντρας που για πρώτη φορά ενσαρκώνεται ως γυναίκα και καταφεύγει στην οικεία ανάμνηση της προηγούμενης ζωής, την ανδροπρέπεια. Γι’ αυτό αφήστε ήσυχες τις μπουτς, είναι πληγωμένα ελαφάκια που ψάχνουν το δρόμο τους, στην επόμενη ζωή θα είναι όλες Μόνικα Μπελούτσι και βάλε, κι όλες εσείς που τις κράζετε θα είστε σαν τον κακό μου τον καιρό. Το αυτό ισχύει και για τις ξεφωνημένες. Στην επόμενη θα είναι ο Ιβάν ο Τρομερός που θα τραβάει τις γυναίκες από τα μαλλιά και στη σπηλιά.

Κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, είναι η σεξουαλική ενέργεια. Και όταν καταφέρει να την ελέγξει, τον βοηθά στην εξέλιξη του γιατί τον οδηγεί στην πνευματικότητα. Στον ινδικό μυστικισμό, τη σεξουαλική ενέργεια συμβολίζει μια κόμπρα που κουλουριασμένη σιγά-σιγά αρχίζει να αφυπνίζεται και να ξετυλίγεται. Οι περισσότεροι βέβαια κάνουν κακή χρήση της ενέργειας αυτής και γι’ αυτό στον κόσμο μας τα πάντα στρέφονται γύρω από το σεξ με έναν κάπως χοντροκομμένο τρόπο. Οι περισσότεροι μύστες απείχαν συνειδητά από το σεξ ή έκαναν πολύ προσεχτική χρήση της ενέργειας για να τη διοχετεύσουν στην πνευματική τους ανάπτυξη. Πριν αρχίσετε να κουνάτε το κεφάλι αποδοκιμαστικά σκεφτείτε αυτό: για έναν μύστη το να συγκρίνεις τον συμπαντικό οργασμό με το σεξ είναι σαν να συγκρίνεις έναν ουρανό γεμάτο πυροτεχνήματα με ένα σπίρτο αναμμένο.

Η καλή ή κακή χρήση της ενέργειας είναι το ζητούμενο όλης της ανθρωπότητας . Για να το φέρουμε πιο στα δικά μας ας σκεφτούμε το εξής. Ένας ομοφυλόφιλος άντρας που δεν επιλέγει γυναίκα ως ερωτική σύντροφο, απαλλαγμένος δηλαδή από τις ιδιότητες που ενεργειακά συμβολίζει το θηλυκό, το συναίσθημα, τη φαντασία, την τρυφερότητα, τη δεκτικότητα, μπορεί να αφεθεί σε μια ακόρεστη επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση, η οποία μπορεί να είναι εντελώς απρόσωπη και εφήμερη εφόσον εστιάζει μόνο στην κατώτερη, υλιστική έκφραση του ανθρώπου και η οποία τελικά τον απομυζά ενεργειακά. Από την άλλη, ο ίδιος αυτός άντρας μπορεί να αναπτύξει τη θηλυκή του ενέργεια και να χρησιμοποιήσει τις ιδιότητές της αρμονικά με την αρσενική του φύση.

Οι λεσβίες, παραγνωρίζοντας πολλές φορές την επιθετική και δημιουργική δύναμη της αρσενικής ενέργειας, λιμνάζουν σε νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις για πολλά χρόνια δεχόμενες παθητικά χωρίς διάθεση αλλαγής. Ή, απεναντίας, κάνουν καλή χρήση της ενέργειας για να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους και να διεκδικήσουν πιο έντονα κάποια πράγματα. Αν παρατηρήσουμε ένα σάιτ με αγγελίες για γκέι, οι περισσότεροι άντρες ζητάνε σεξ χωρίς πολλά λόγια και οι περισσότερες γυναίκες ψάχνουν σχέση, τα άλλο τους μισό ή παρεούλα. Και με τους στρέιτ τα ίδια συμβαίνουν, αλλά δεν είναι το θέμα μας.

Για να συνοψίσουμε, η ύλη είναι η πιο πυκνή μορφή ενέργειας κι οι άνθρωποι την επιλέγουν ακριβώς γι’ αυτό, επειδή η πυκνότητά της κάνει το φιλί τόσο απολαυστικό και το παγωτό τόσο νόστιμο.

Ο καθένας επιλέγει το σκηνικό της κάθε του ζωής, μάνα, πατέρα, χώρα, φύλο, εμφάνιση, έτσι ώστε να εξυπηρετούν την εξέλιξη του, οπότε όχι άλλες γκρίνιες για την ανυπόφορη μάνα και το μικρό πουλί. Για να εμπλακούμε στην ύλη, ξεχνάμε ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε, γιατί αλλιώς δεν θα είχε πλάκα. Δεν υπάρχει κανένας να μας τιμωρήσει εκτός από τον εαυτό μας, κοινώς λουζόμαστε τις πράξεις μας. Εκεί που ζει ο Μεγάλος δεν υπάρχει καλό ή κακό, έχει άλλες δουλειές. Και, τέλος, όσο κι αν αμαρτήσουμε, κάποια στιγμή θα βρούμε το στόχο μας. Αν μη τι άλλο ακούγεται ενδιαφέρον…