10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Ρεπορτάζ

Αναζητείται μοναξιά*

του Λύο Καλοβυρνά

*αναδημοσίευση από Athens Voice - the director’s cut

Έλλειψη επικοινωνίας. Μοναξιά. Αποξένωση και αλλοτρίωση. Ανειλικρίνεια. Κοντινές στέγες, μακρινές καρδιές κτλ. Πού συμβαίνουν αυτά κι εγώ δεν τα ζω;

Εδώ και καιρό ψάχνω να βρω πού είναι αυτή η περιβόητη Έλλειψη Επικοινωνίας που ταλανίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Μάλλον όμως φαίνεται δεν με συμπαθεί και με αποφεύγει. Μετά από ένα τριήμερο στο μαγευτικό Πήλιο (σιχαίνομαι τη λέξη «μαγευτικό», αλλά νομίζω ότι απαγορεύεται δια νόμου να μην την κοτσάρεις μπροστά απ’ το Πήλιο) όπου πήγα παρέα με άλλους 16 γκέι και λεσβίες, η Έλλειψη Επικοινωνίας αρνείται έστω και ζωγραφιστό να με δει. Μάλιστα, απαγόρεψε και στη Μοναξιά να έχει πολλά παρεδώσε μαζί μου.

Και όχι, δεν είμαστε μια δεμένη παρέα που γνωριζόμαστε απ’ τον βρεφονηπιακό. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε τους υπόλοιπους (η καλύτερη αντι-Αλτσχάιμερ άσκηση για το μνημονικό: αποστήθισε τα ονόματα 16 νέων γνωριμιών). Ένα παιδί δε, ο Βασίλης, 29 ετών, δεν ήξερε κανέναν! Τον ρώτησα λοιπόν γιατί ήρθε σε εκδρομή της Αθηνάς Ολκείας:

«Ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πάω εκδρομή με ανθρώπους που δεν γνωρίζω. Παρότι το ίδιο θα ένιωθα για μια εκδρομή με στρέιτ, με τρόμαζε η ιδέα της «κοινότητας», ότι θα ένιωθα άβολα εάν κραζόμασταν και μας έβλεπε κόσμος. Τελικά πέρασα καταπληκτικά. Μου άρεσαν οι πεζοπορίες που κάναμε και που βρέθηκα και μίλησα με κόσμο. Κατάλαβα ότι υπάρχουν και γκέι που έχουν και άλλα ενδιαφέροντα εκτός από το clubbing, που δεν πηδιούνται μόνο στα μπαρ αλλά και στα βουνά».

Δηλαδή οι εκδρομές είναι πρόφαση για σεξ; σκέφτονται οι κακοπροαίρετοι. Είναι αποκαλυπτικό ότι με το που γυρίσαμε γνωστοί και φίλοι, γκέι και στρέιτ, μας ρώτησαν σχεδόν όλους εάν έπεσε γαμήσι στην εκδρομή. Αυτή η ερώτηση βέβαια λέει περισσότερα για αυτούς που ρωτάνε. Εμένα με κάλυψε αυτό που είπε ο Γιώργος, 31: «Όλοι σκεφτόμαστε το σεξ, απλώς εμείς το παραδεχόμαστε». Πάντως, εκτός από το ένα γκέι ζεύγος που είχαμε μαζί, άλλο σεξ στην εκδρομή δεν έγινε (απ’ όσο ξέρω, γιατί αμέλησαν να μου δώσουν αναφορά, οι άθλιοι!). Φυσικά έγιναν γνωριμίες, ανταλλάχτηκαν πολλά τηλέφωνα κι έπεσαν σποράκια για καινούργιες φιλίες!

Και σεξ πάντως να γινόταν, πού είναι το αξιόμεμπτο ή ποια διαφορά υπάρχει από μια έξοδο σε μπαρ, στρέιτ ή γκέι. Αν μη τι άλλο, στις εκδρομές κατορθώνεις πραγματικά να γνωρίσεις έναν άλλον άνθρωπο, με την πλήρη έννοια της λέξης, αφού τον ζεις στο ταξίδι (θα γκρινιάξει;), τον ζεις την ώρα του φαγητού (είναι μοναχοφάης;), τον ζεις την ώρα του παιχνιδιού (είναι εαυτούλης;), και φυσικά την ώρα της κουβέντας, όπου σιγά-σιγά ξεδιπλώνεις τον εαυτό σου και υποδέχεσαι το ξεδίπλωμα του άλλου. Στα μπαρ μετά βίας καταφέρνεις να πιάσεις το όνομά του.

Στα 1471 μ. του Πηλίου, δεκαεπτά αγόρια και κορίτσια γελάσαμε μέχρι δακρύων, πειραχτήκαμε, ξενυχτήσαμε κουβεντιάζοντας, φάγαμε σε βαθμό κακουργήματος (υποσημείωση: αποφασίσαμε να μετεγκατασταθούμε ομαδόν στην Τσαγκαράδα μόνο και μόνο για το απίστευτα νόστιμο, γκουρμέ, οικονομικό φαγητό του ούλτρα φιλικού εστιατορίου Ευωχία), παίξαμε επιτραπέζια και χαρτάκι, κουτσομπολέψαμε τους στρέιτ, σκαρφαλώσαμε σε καταρράχτες, πέσαμε μέσα (εγώ, ποιος άλλος;), φάγαμε τούμπες στον πάγο, χαϊδέψαμε σκυλάκια, περπατήσαμε σε μονοπάτια στρωμένα με φύλλα και Επικοινωνήσαμε. Απλά και μόνο επειδή ξεκουμπιστήκαμε από το σπιτάκι μας, κλείσαμε τηλεόραση και υπολογιστή και μπήκαμε στον κόπο να κάνουμε χώρο στη ζωή μας για να μπουν φρέσκα πρόσωπα. Είχαμε μια λογική ανησυχία για το πώς θα είναι οι άλλοι ή αν θα περάσουμε καλά, αλλά δεν αφήσαμε αυτή την ανησυχία να μας εμποδίσει να δοκιμάσουμε.

Εγώ, πάντως, βρήκα το κόλπο για να τσακώσω αυτή την Έλλειψη Επικοινωνίας, που όλοι μιλάνε για αυτή και πολύ ζηλεύω. Θα κλειστώ στο σπίτι μου, θα επαναλαμβάνω προ και μετά του φαγητού: «Πού να τρέχω τώρα;» ή «Μαλάκες είναι όλοι», θα βάζω στο προφίλ μου στο τσατ «Να μην ενοχλήσουν μαλάκες» και πού θα μου πάει, θα την πετύχω την πουτάνα την μοναξιά!

Τι είναι η Αθηνά Ολκεία;

Μια άτυπη ομάδα αθλητισμού και εκδρομών για γκέι και λεσβίες και όχι μόνο. Οργανώνουμε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, πεζοπορίες, βραδιές επιτραπέζιων, μαθήματα λάτιν χορών (κάθε Πέμπτη στο Big Bar), προβολές και ό,τι άλλο προτείνουν τα μέλη. Η Αθηνά είναι παρακλάδι της ΟΛΚΕ.