10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γνώμη

Χοιρινή μπριζόλα & γκέι

του Νίκου Μελά

Η χοιρινή μπριζόλα έχει πολλά κοινά με την ομοφυλοφιλία. Ο Νίκος Μελάς εξηγεί την ανίερη κοινή καταγωγή τους.

Πριν από λίγες εβδομάδες φιλοξένησα στην Αθήνα έναν Ιρανό φίλο μου, τον Μοχάμεντ. Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες των Μουσουλμάνων είχα εξαφανίσει από το σπίτι οτιδήποτε είχε σχέση με χοιρινό και αλκοόλ. Μετά από μερικές μέρες, από βόλτες στην Αθήνα, στο Ναύπλιο και την Ύδρα, και ενώ χαζεύαμε τηλεόραση, ο Μοχάμεντ μου είπε διστακτικά: «θα σου πω κάτι, αλλά μην το πάρεις στραβά». Περίμενα όλο αγωνία τι θα μου έλεγε, μην μπορώντας να φανταστώ, τι θα ήταν αυτό που μπορεί να το έπαιρνα στραβά.

«Θέλω να δοκιμάσω χοιρινό» είπε σαν να μου ζητούσε να πάμε μέχρι την Ομόνοια να αγοράσει πρέζα.

Κρατήθηκα να μη χαμογελάσω, αλλά πριν θαυμάσω την τόλμη του φίλου μου σκέφτηκα ότι έκανε την επανάστασή του στο ιδανικό περιβάλλον: σε μια μη μουσουλμανική χώρα, όπου δεν τον ήξερε κανένας, με ένα φίλο που έτρωγε ελεύθερα χοιρινό.

Την επομένη είχαμε ζαμπόν στο πρωινό, χοιρινό με σέλινο για μεσημέρι και το βράδυ της μεθεπομένης καταλήξαμε σε μια ψησταριά να τρώμε χοιρινή μπριζόλα. Εκεί έκανε και τη δεύτερη επαναστατική πράξη του ο Μοχάμεντ: ζήτησε και μια...μπύρα.

Μασουλώντας μια καλοψημένη μπριζόλα και πατάτες τηγανητές, κατεβάζοντας γουλιές γουλιές της δροσερή μπύρα, ο φίλος μου διαπίστωνε χωρίς ίχνος ντροπής ότι του άρεσαν και τα δύο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τα στερούμαι επειδή σε ένα βιβλίο που γράφτηκε εδώ και 1.500 χρόνια λέει ότι απαγορεύεται. Και σε τελευταία ανάλυση, ιστορικά αν το δει κανείς, οι Πέρσες δεν ήταν μουσουλμάνοι. Έγιναν δια της βίας όταν τους κατέλαβαν οι Άραβες το 690 μ.Χ. Μια ξενόφερτη θρησκεία θα μου πει εμένα τι θα κάνω και τι θα φάω; Δεν πάνε στο διάολο όλοι τους!» είπε και ήπιε άλλη μια γουλιά μπύρα για να επισφραγίσει τις θέσεις του.

«Και δεν ξέρω αν τρώνε και χοιρινό, αλλά στο Ιράν πολλοί μουλάδες πίνουν αλκοόλ. Αν πας στη Τεχεράνη στην οδό Νάσαρ Χοσρό βρίσκεις ό,τι θέλεις. Παράνομα βέβαια και στα κρυφά, αλλά έχει τα πάντα: από σκοτσέζικο ουίσκι της καλύτερης ποιότητας μέχρι βότκα και τζιν. Όλα.» Ήπιε άλλη μια γουλιά μπύρας και συνέχισε: «Ξέρω για κάποιον μουλά από την πόλη μου που στέλνει έναν φίλο του να του αγοράσει αλκοόλ, γιατί πώς να πάει ο ίδιος;»

Εκεί που τελειώναμε τη δεύτερη μπύρα και ο Μοχάμεντ είχε αρχίσει να χαλαρώνει και να τον έχει πιάσει μια πρωτοφανής λογοδιάρροια, ξαφνικά σταμάτησε, σαν να πέρασε μια παρείσακτη σκέψη από το μυαλό του.

«Αν ήξερε η μαμά μου τι κάνω τώρα, θα είχε πέσει να πεθάνει» είπε σε έναν τόνο που δεν κατάλαβα αν έκρυβε ντροπή και τύψεις ή ήταν απλώς μια διαπίστωση. «Αλλά δεν θα το μάθει ποτέ!» συμπλήρωσε και χαμογέλασε συνωμοτικά.

Αυτό που σε μένα φαινόταν απλό, καθημερινό και αδιάφορο, για τον Μοχάμεντ (ή καλύτερα για τη μαμά του Μοχάμεντ και για ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνους ακόμη) ήταν μια τρομερή αμαρτία, γιατί έτσι έγραφε ένα παμπάλαιο βιβλίο...

Αναπόφευκτα έκανα τον παραλληλισμό. Επειδή η Βίβλος, η μυθολογία των Εβραίων, μιας ξένης και μακρινής φυλής, απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, πρέπει οι Έλληνες (που για πολιτικούς λόγους εκχριστιανίστηκαν με το σπαθί και τη φωτιά), 2.000 χρόνια αργότερα να συμμορφώνονται με τις επιταγές της. Εξαιτίας μιας απαγόρευσης 2.000 ετών πρέπει να τυραννιούνται, να εξευτελίζονται, να υποβιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες γκέι – μαζί με μερικά εκατομμύρια άλλους στον υπόλοιπο χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο (αφού η Βίβλος είναι η βάση του Κορανίου).

Πρέπει να υφίστανται νομικές διακρίσεις, να δέχονται προσβολές, να είναι αναγκασμένοι να ζουν τη σεξουαλική τους ζωή μυστικά, να συναντιούνται σαν συνωμότες τις νύχτες στα πάρκα ή σε σκοτεινά σινεμά.

Πρέπει να υπομένουν ρατσιστικές και ανεγκέφαλες δηλώσεις από Γιακουμάτους και Χριστόδουλους, καθ’ ην στιγμήν η πλειοψηφία του ανώτερου κλήρου κυκλοφορεί με γυναικεία ψευδώνυμα και παίρνεται (εντελώς χριστιανικά, εννοείται) με ζιγκολό.

Όλα αυτά για μια απαγόρευση στο «ιερό» βιβλίο (ένα από τα δεκάδες «ιερά» και «θεόπνευστα» βιβλία ανά τον κόσμο) μιας ασήμαντης και απολίτιστης φυλής, που ζούσε σε τσαντίρια και έβοσκε κατσίκια στην έρημο 2.000 χρόνια πριν. Μιας φυλής που η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσα στην απύθμενη σχιζοφρένειά της, θεωρεί σήμερα ως τον μεγαλύτερο εχθρό του έθνους!

Πάμε καλά;