10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γνώμη

Λεσβία σε αμόκ

της Marga Gomez
απόδοση Αμαλία & Λύο

Σαν προοδευτική λεσβία που είμαι καταλαβαίνω ότι η σεξουαλικότητα είναι ρευστή. Αλλά μερικές φορές τα ρευστά πρέπει να τα βάζουμε σε δοχεία γιατί αλλιώς χύνονται και γλιστράμε και τρώμε τα μούτρα μας

 


Marga Gomez

Αυτό τον Φεβρουάριο, το Time Out έθεσε στο εξώφυλλό του το ερώτημα «Τι είναι γκέι;» Ρώτησαν διάφορες πρώην λεσβίες που τώρα γαμούν άντρες· δυο απ’ αυτές ήταν πρώην μου! Ήταν απίστευτα αντιφατικό το ότι αυτές οι κυρίες έπρεπε ή να κρύψουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας drag-queen ψευδώνυμα τύπου «Αντουανέτα» και «Νταίζη» ή να ρισκάρουν να μην τις κεράσει ποτέ ξανά ποτό μια butch τύπισσα.

Δεν μ’ ενοχλεί καθόλου μια λεσβία που τα φτιάχνει μ’ έναν άντρα – αρκεί να μην είναι καρακουκλάρα! Σε αυτή την περίπτωση, κομμένοι οι πούτσοι, τη θέλουμε στο δικό μας στρατόπεδο. Δεν αντέχουμε να χάσουμε άλλες καυλιάρες λεσβίες, γιατί θα διαταραχτεί η αναλογία των καρασέξυ και απλών, καθημερινών λεσβιών. Δεν λέω ότι οι καυλιάρες είναι πάντα καλύτερες, αλλά χρειαζόμαστε μια ισορροπία.

Πάρτε το L-Word για παράδειγμα· όλο το καστ αποτελείται από καρακουκλάρες, πράγμα που χαλάει το λεσβιακό φενγκ σούι της σειράς. Απλές, καθημερινές λεσβίες βλέπεις μόνο σε δεύτερο πλάνο, όταν οι καρακουκλάρες βγαίνουν να χορέψουν. Ποτέ δεν πάνε άσχημες λεσβίες στο σπίτι της Shane· ποτέ δεν βλέπεις άσχημες λεσβίες να φωτογραφίζονται γυμνές για τις αφίσες του L-Word που βάζουν στις στάσεις των λεωφορείων σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Όχι ότι παραπονιέμαι, έτσι; Όση ώρα περιμένω το λεωφορείο μου, περνάω όμορφα γλείφοντας το τζάμι πάνω απ’ το πρόσωπο της Jennifer Beals…

Τσαντίζομαι όταν ακούω τους δεξιούς θρησκόληπτους να γκρινιάζουν ότι το L-Word μετατρέπει αθώες, στρέιτ γυναίκες σε γκέι. Δεν υπάρχουν «αθώες στρέιτ γυναίκες», όλες έχουν ξεσαλώσει! Άλλωστε, είναι αδύνατο μια απλή τηλεοπτική σειρά να κάνει ομοφυλόφιλη μια στρέιτ γυναίκα; Άντε, το πολύ-πολύ να την κάνει αμφισεξουαλική. Για να γίνει λεσβία χρειάζομαι εγώ. Μπορώ να την κάνω γκέι, στρέιτ ή ντεμί. Είμαι η περιστρεφόμενη πόρτα της σεξουαλικότητας προσωποποιημένη. Σκληρή δουλειά, αλλά θυσιάζομαι.

Κάποτε ερωτεύτηκα μια Δίδυμο που ψαχνόταν… αμφισεξουαλικά. Η Νεφερτίτη (αλλαγμένο όνομα) δεν ήταν σίγουρη ότι δεν ήταν σίγουρη για τη σχέση μας και μετά άλλαξε και γνώμη. Μου λέει λοιπόν: «Λέω να το ξαναγυρίσω στους άντρες». Καταλαβαίνω, είναι καλό να έχεις ένα αποκούμπι, αλλά η δικιά μου η μάνα μου είπε να μάθω δακτυλογραφία, όχι πίπες. Η Νεφερτίτη στην πραγματικότητα με παράτησε για έναν τραγουδιστή new age μουσικής – ίσως το μόνο ετεροφυλόφιλο αρσενικό σ’ αυτό τον χώρο που κυριαρχούν λεσβίες.

Γιατί οι λεσβίες συνεχώς αφήνουν τη ζεστασιά του κόλπου για να πάνε να συζήσουν μ’ έναν χορτοφάγο τυπάκο που φέρνει σε μανταμίτσα; Είναι στρέιτ αυτό τώρα, μη χέσω; Έχω μια φίλη, ας την πούμε Σεφλέρα. Είναι πολύ καυλιάρα και κάθε μέρα δοκιμάζει την κατανόηση και την υπομονή μου πρήζοντάς με για το πόσο γουστάρει τους άντρες. Βλέπουμε μια ταινία με Johnnie Depp και ψιθυρίζει: «Αχ τι ντελικάτα χέρια που έχει» . Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω αυτό από γυναίκα που παράτησε τις γυναίκες για τους άντρες. Προφανώς τα χέρια τους κυνηγούν. Ρε κορίτσια, έχω κι εγώ χέρια! Είναι εξαιρετικά ντελικάτα και περίφημα εκπαιδευμένα μετά από τόσα χρόνια… δακτυλοσκοπήσεων και χουφτωμάτων. Τα χέρια μου θα κόψουν τον κώλο των χεριών του αντρούλη που πάτε και πηδάτε.

Τελικά αυτό που σας λέω είναι αν παρατήσετε τις γυναίκες και το γυρίσετε σε άντρες, τουλάχιστον κάντε το για να έχετε κάτι που δεν μπορεί να σας προσφέρει μια γυναίκα, όπως αρχίδια, βαρβατίλα ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Μη μας καυχιέστε κιόλας που το αντράκι σας ξέρει να κλαίει ή να σας ακούει – αυτά μπορούμε να σας τα προσφέρουμε κι εμείς. Διατρέχοντας τον κίνδυνο να προκαλέσω αμηχανία και ενδοσκόπηση στην κλίκα μας, δηλώνω πως αν ήταν να το γυρίσω σε στρέιτ, θα διάλεγα έναν άντρα «παλιάς σχολής», μπουνταλά, άξεστο, με άγριες χερούκλες, που κουβαλά και κάνα έπιπλο και βγάζει το σκασμό. Αυτή είναι η φαντασίωσή μου.


Η Marga Gomez είναι κωμικός και θεατρική συγγραφέας. margagomez.com.