10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Βιβλίο

Ερωτική λογοτεχνία – και όχι μόνο

του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Αν υπάρχει είδος που λέγεται γκέι λογοτεχνία τότε σίγουρα ο Λώρενς Σίμελ είναι γκέι συγγραφέας. Από κάθε άποψη. Στρατευμένος πολιτικά στην υπόθεση των γκέι, γράφει ιστορίες για γκέι άντρες, γκέι σεξ, γκέι ζωή. Ο Πολύχρωμος Πλανήτης έφερε τον αμερικανό συγγραφέα από τη Μαδρίτη, όπου ζει τα τελευταία επτά χρόνια, στην Αθήνα και τον παρουσίασε σε μια από τις λογοτεχνικές βραδιές του βιβλιοπωλείου.

Τα διηγήματα του Σίμελ είναι μικρές ηθογραφίες γκέι ζωής και τρόπων, κάτι μεταξύ προσωπικής εξομολόγησης και δοκιμιακής καταγραφής και σκέψεων γύρω από τα προβλήματα και τις ανάγκες του σύγχρονου γκέι άντρα, κυρίως στην Αμερική και στην Ισπανία. Είναι αφηγηματική στρωτή λογοτεχνία χωρίς ιδιαίτερες αναζητήσεις ύφους, που σκοπό έχει να τέρψει και να διδάξει μαζί, να διαπαιδαγωγήσει και να αποκαλύψει πτυχές και σκέψεις που κάθε γκέι άντρας έχει κάνει. Εξ ου χωρίς να σκοπεύει σε ψηλά λογοτεχνικά στερεώματα η σχέση της με τον αναγνώστη είναι άμεση, ένα είδος φίλου, μια φωνή που σου μιλάει στο αυτί και που σου γίνεται με τον τρόπο της αμέσως οικεία και ακόμα, αν όχι πάντα αγαπητή τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.

Ο δεύτερος μικρός τόμος με διηγήματα, που έχει στα ελληνικά τον τίτλο «Σε χρόνο αόριστο», ενώ στα αγγλικά και ισπανικά βγήκε με τον τίτλο “His tongue” δηλαδή, «Η γλώσσα του», είναι περισσότερο διηγήματα σεξουαλικού περιεχομένου· οι ήρωες αναζητούν ερωτικό σύντροφο, τον βρίσκουν και κάνουν σεξ είτε επιλέγουν για κάποιους λόγους να μην κάνουν και απλώς το ονειρεύονται, όπως σε ένα από τα καλύτερα διηγήματα της συλλογής, το «Λευκά Χριστούγεννα». Σε αυτό το διήγημα ο ήρωας έχει σταματήσει κάθε σεξουαλική δραστηριότητα από τότε που έχασε πριν από πολλά χρόνια τον σύντροφό του από AIDS, μέχρι που τον επισκέπτονται μια σειρά από φαντάσματα των Χριστουγέννων και τον δελεάζουν να επιστρέψει στον κόσμο του σεξ και των σαρκικών απολαύσεων.

Η λογοτεχνία του Σίμελ βρίθει από εξωπραγματικές συνθήκες που είτε συγχύζουν τους ήρωες και ματαιώνουν κάποιο στερεότυπο νόημα, είτε τους βοηθάνε μαγικά στην επίτευξη ενός στόχου, συνήθως ερωτικού, απελευθερωτικού περιεχομένου. Δεν έχουμε με καμία έννοια μια συνηθισμένη προσέγγιση του σεξ όπως θα ήταν σε ένα πορνό, μολονότι έχουμε εύγλωττες και εκτενείς περιγραφές της πράξης, με λεπτομέρειες όμως που πάντα βάζουν ψυχολογικές πινελιές ή έχουν σκοπό να διαπαιδαγωγήσουν ή να κάνουν τον αναγνώστη, τον γκέι αναγνώστη στην περίπτωσή μας, να σκεφτεί. Κατά συνέπεια, έχουμε ένα μήνυμα πολιτικού χαρακτήρα ή να ταυτιστεί και αυτός με την προβληματική του ήρωα που διστάζει, παραδείγματος χάριν, μπροστά σε μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές ή θέματα μονογαμίας και πίστης μέσα στο ζευγάρι, αναγνωρίζοντας έτσι τον εαυτό του και τη σεξουαλική πράξη σαν κάτι που είναι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των κινήσεων, διεισδύσεων ή υγρών που δαπανιούνται και εκτοξεύονται.

Η γραφή του Σίμελ είναι μια προσέγγιση που ποτέ δεν σταματάει να βρίσκεται από την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και στις πιο μαύρες συνθήκες. Με τρόπο μαγικό όλα οδηγούν μέσα από το τούνελ σε ένα φως, είτε είναι μια μάγισσα που βοηθάει είτε ο ίδιος ο τρόπος του συγγραφέα να βλέπει τα πράγματα με χιούμορ και καρτερία, να πονάει με ένα πόνο που δεν πονάει τόσο ώστε να αφανίσει.

Δέκα διηγήματα. Μια βόλτα στην γκέι σάουνα στον δρόμο για την οποία ο ήρωάς μας συναντάει παλιούς του εραστές, ένας νέος σε οίστρο του οποίου ο εραστής λείπει σε ταξίδι για δουλειές, ένα σεξ πάρτυ για αγόρια της εβραϊκής κοινότητας, ένα ειδύλλιο που ξεκινάει στην αίθουσα αναμονής σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, σκοτεινά δωμάτια και αίθουσες γυμναστικής, στερεότυπα του γκέι κόσμου και των φετίχ του, ιδωμένα εδώ από μέσα, με λίγο τσακισμένες τις γωνίες των αστραφτερών εξώφυλλών τους αλλά πάντα με μία ηδονική και – ακόμα και στις πιο ανέλπιδες φαινομενικά περιπτώσεις – θετική και πραγματιστική ματιά.