10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γκέι πολιτισμός

Ο Σέρλοκ τον παίρνει

της Μαρίας Μιχαηλίδη

Κερκ και Σποκ. Σούπερμαν και Λεξ Λούθορ. Σέρλοκ Χολμς και Γουάτσον. Τι κοινό έχουν αυτοί οι άντρες; Έξω από τις σελίδες και τα καρέ των ιστοριών τους πηδιούνται σαν κουνέλια.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του slash fiction. Τι είναι slash; Slash fiction ονομάζεται ένα παρακλάδι του fan fiction, όπου fan fiction είναι οι ιστορίες που γράφουν για την πλάκα τους οι fan μιας τηλεοπτικής σειράς, μιας ταινίας, ενός βιβλίου, κ.τ.λ., όταν οι προσδοκίες τους δεν καλύπτονται από την επίσημη εκδοχή των πραγμάτων.

Η μυθοπλασία slash ασχολείται συγκεκριμένα με τη σεξουαλική ή ρομαντική σχέση μεταξύ δύο – ή και περισσοτέρων – αντρών.

Αντίθετα με ό,τι νομίζουν όσοι πρωτακούν για το slash, το slash fiction δεν γράφεται από – ούτε προορίζεται για – γκέι άντρες. Κατά 90% γράφεται από και για στρέιτ γυναίκες, ηλικίας από 13 ως 50. Ως εκ τούτου, οι γκέι άντρες στις slash ιστορίες έχουν τόση σχέση με τους πραγματικούς γκέι, όση οι λεσβίες στις στρέιτ τσόντες με τις πραγματικές λεσβίες. Το slash είναι ένα είδος φετιχισμού και αντικειμενοποίησης του ανδρικού σώματος και της δυναμικής των σχέσεων μεταξύ γκέι ανδρών.

Γενικά πάντως, οι περισσότερες slashers ενδιαφέρονται να μάθουν τι κάνουν λάθος όταν γράφουν για γκέι σεξ. Προσπαθούν να το διορθώσουν και πασχίζουν να ξεστραβωθούν, είτε βλέποντας γκέι τσόντες είτε πρήζοντας τους γκέι γνωστούς τους με ερωτήσεις είτε μελετώντας ευλαβικά σχετικά site στο Ίντερνετ.

Ομολογουμένως έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα ως προς το σεξ. Ναι μεν οι ερωτικές σκηνές ακολουθούν σχεδόν πάντα την ίδια φόρμουλα και σειρά (ένα δάχτυλο, δύο δάχτυλα, τρία δάχτυλα, πούτσος), όμως τουλάχιστον έχουν λιγοστέψει οι αυτολιπαινόμενοι πρωκτοί (δεν είναι μουνί, καλή μου!) και για κάθε μία slasher που πιστεύει ότι το να τον παίρνεις εξαρτάται από το πόσο θηλυπρεπής φαίνεσαι, υπάρχουν άλλες τρεις που θα της πουν ότι δεν πάει έτσι.

Λίγη ιστορία

Το slash fiction πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και βαφτίστηκε slash από την κάθετο ( / ) που υπήρχε ανάμεσα στα ονόματα των Kirk και Spock, οι οποίοι ήταν το πρώτο ζευγάρι για το οποίο γράφτηκαν slash ιστορίες. John/Jim σημαίνει ότι ο John τα έχει ή/και (κυρίως και) γαμιέται με τον Jim.

Στο ορίτζιναλ Σταρ Τρεκ, ο Captain Kirk ήταν φοβερά γυναικάς και άλλαζε γκόμενα σχεδόν σε κάθε επεισόδιο. Όσες ήθελαν να τον δουν σε σταθερή σχέση έπρεπε να παραποιήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εσωτερική συνέχεια της σειράς, αφού ο τύπος έδινε μονίμως την εντύπωση ότι έχανε σχεδόν αμέσως το ενδιαφέρον του για την κάθε κατάκτηση του. Ένας μόνο άνθρωπος (λέμε τώρα) υπήρχε του οποίου η φιλία και παρέα ήταν ανεκτίμητη για τον Captain Kirk: Ο Mr. Spock. Βάλε και το “Ponn Farr” (κυριολεκτικά fuck or die κατάσταση) που παθαίνει η εξωγήινη φυλή του Spock κάθε 7 χρόνια, και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλήξουν δύο φαινομενικά στρέιτ φίλοι μαζί στο κρεβάτι.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, αλλά το πνεύμα του slash fiction παραμένει το ίδιο. Είναι η γκόμενα του πρωταγωνιστή ηλίθια/ενοχλητική/χωρίς προσωπικότητα (όπως γράφονται συνήθως οι γυναικείοι ρόλοι για το σινεμά ή την τηλεόραση); Δεν χρειάζεται να υποστείς σώνει και καλά την ερωτική σχέση τους. Βάζεις απλά τον πρωταγωνιστή να τα έχει με τον – πολύ πιο ενδιαφέροντα – συμπρωταγωνιστή του.

Πολιτική

Το slash δεν είναι πολιτική στάση. Δεν έχει στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή να παλέψει για την αναγνώριση του γκέι γάμου. Και ναι μεν η ύπαρξή του είναι ένα μεγάλο «άντε γαμήσου» στην ετεροκανονική κοινωνία που επιμένει ότι η εργοστασιακή ρύθμιση είναι να είσαι στρέιτ, αλλά ουσιαστικά δημιουργήθηκε επειδή δεν υπήρχαν στα media γυναίκες ηρωίδες εξίσου καλογραμμένες με τον καπετάνιο του Enterprise.

Αυτό που προσφέρει το slash στον αγώνα για ίσα δικαιώματα είναι ορατότητα. Στον κόσμο του slash όλοι είναι τουλάχιστον αμφιφυλόφιλοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει το πώς άλλαξε η αντιμετώπιση του slash από τα media στις ΗΠΑ από τη στιγμή που άλλαξε η αντιμετώπιση των γκέι από την κοινωνία. Συγκρίνετε:

Τη δεκαετία του εβδομήντα, ο Γουίλιαμ Σάτνερ (Kirk) και ο Λέναρντ Νιμόυ (Spock) έκαναν δημόσιες δηλώσεις ότι οι δυο τηλεοπτικοί ήρωες ήταν πλατωνικοί φίλοι μόνο, και δεν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στο Σταρ Τρεκ.

Πρόσφατα, οι συγγραφείς και παραγωγοί της τηλεοπτικής σειράς House ρώτησαν κατά τη διάρκεια μιας διάλεξής τους πόσοι πιστεύουν ότι οι πρωταγωνιστές ο Χάουζ και ο Γουίλσον είναι εραστές. Όταν η πλειοψηφία απάντησε θετικά, οι συγγραφείς παραδέχτηκαν ότι, αν και δεν επιτρέπεται να τους κάνουν ζευγάρι στη σειρά, γράφουν το σενάριο επίτηδες με τρόπο που η σχέση τους να ερμηνεύεται και ως ερωτική, προκειμένου ο Χάουζ και ο Γουίλσον να μοιάσουν στα πρότυπα στα οποία βασίστηκαν: στον Σέρλοκ Χολμς και τον σύντροφό του, τον Γουάτσον!

Links

Slash βίντεο για τη σειρά House βασισμένο στο Brokeback Mountain
Brokeback Hospital

Δείγμα slash ιστοριών
Hell or High Water
(Σούπερμαν/Μπάτμαν, εξωγήινοι τους έβαλαν να το κάνουν, NC-s17)

No. 12 in a Series
(Ρέμους Λούπιν/ Σίριους Μπλακ, ερωτική επιστολή, PG, pre-slash)

Here For Now
(Lost, Σώγιερ/Μπουν, αρχές πρώτης σαιζόν, NC-17)

Ιστοσελίδες με slash ιστορίες
http://penknife.freeservers.com/
http://www.unfitforsociety.net/musesfool/
http://derry.anejo.nu/

Δοκίμια για το slash γραμμένα από slashers
What is Slash?
An Open Letter to the Anti-Slash People
Why do I Like Slash? Plain Answers from a Het Woman
The Erotic versus the Realistic: Sex in Slash Fiction