10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: πίστη και ομοφυλοφιλία

Έρευνα 10%

Ε όχι και αμαρτία!

της Νίκης Ανδρεάδη

Πιστεύουμε οι γκέι και οι λεσβίες στην Ελλάδα; Σε τι πιστεύουμε; Νιώθουμε αμαρτωλοί;

Πίστη και ομοφυλοφιλία. Εκ πρώτης όψης, φαντάζουν αλληλοαποκλειόμενες έννοιες. Όμως το να πιστεύεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ακολουθείς κάποια συντεταγμένη θρησκεία. Όπως επίσης το να είσαι θρήσκος δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι όλο το ομοφοβικό και μισαλλόδοξο πακέτο της επίσημης Εκκλησίας.

Πιστεύουμε οι γκέι και οι λεσβίες; Σε τι πιστεύουμε; Και πώς συμβιβάζουμε την ομοφυλοφιλία μας με την ομοφοβική στάση της Εκκλησίας, που μας θεωρεί αμαρτωλούς και υποψήφιους για την κόλαση;

Το 10% εκπόνησε μια διαδικτυακή έρευνα για το θέμα, στην οποία απάντησαν 579 άτομα. Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αναμενόμενα. Τα γνωρίζουμε λίγο-πολύ από τις παρέες μας και εμάς τους ίδιους:

  1. Δεν πηγαίνουμε εκκλησία, ακόμα κι αν πιστεύουμε.
  2. Θεωρούμε τη στάση της Εκκλησίας υποκριτική και ασύμβατη με τα χριστιανικά ιδεώδη, ακόμη και όσοι πιστεύουμε.
  3. Η σεξουαλικότητά μας δεν επηρεάζεται όσο κι αν χτυπιέται η Εκκλησία ότι θα καούμε στην κόλαση.
  4. Δεν αναγνωρίζουμε στην Εκκλησία το δικαίωμα να έχει άποψη για τη σεξουαλικότητα των πολιτών.
  5. Δεν θεωρούμε το ομοφυλοφιλικό σεξ αμαρτία και σίγουρα δεν θα μας οδηγήσει στην κόλαση.
  6. Μας ενοχλεί η στάση της Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία αλλά είτε αδιαφορούμε είτε την παραβλέπουμε.
  7. Κρύβουμε ότι είμαστε γκέι ή λεσβίες αλλά όχι εξαιτίας του τι λέει η Εκκλησία.

Η πίστη για τους περισσότερους είναι ανεξάρτητο θέμα από την Εκκλησία και τα σκληροπυρηνικά διδάγματά της, προκύπτει από την έρευνα. Αρκετοί γκέι και λεσβίες πιστεύουμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς, αλλά ακόμη κι όσοι/ες πιστεύουμε στον τριαδικό θεό δεν παραμυθιαζόμαστε από την υποκριτική στάση της επίσημης Εκκλησίας.

Πιστεύουμε;

Το 63% όσων απάντησαν πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη. Ωστόσο, από αυτούς μόνο το 14%, δηλαδή ούτε ενάμισης στους δέκα, πιστεύει στον Θεό, τον Ιησού Χριστό και το Άγιο Πνεύμα της χριστιανικής θρησκείας και ακολουθεί το τυπικό της Εκκλησίας, δηλαδή εκκλησιάζεται.

Σχεδόν τρεις στους δέκα  (28%) πιστεύουν στην τριαδική χριστιανική θρησκεία αλλά δεν εκκλησιάζονται. Από τους δε πιστούς, ούτε ένας στους δέκα (μόλις το 8%) δεν εξομολογείται την ομοφυλοφιλία του ως αμαρτία. Και γιατί να εξομολογηθεί, αφού δεν έχει πειστεί ότι είναι αμαρτία;

Ενάντια στα στερεότυπα, που θέλουν τις γυναίκες πιο θρήσκες, μόνο το 5% των γυναικών που πιστεύουν εκκλησιάζεται, ενώ στους άντρες το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο (15%).

Δύο στους δέκα (21%)  πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη αλλά δεν την ταυτίζουν με τον θεό κάποιας θρησκείας. To 15% δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό και καμία ανώτερη δύναμη. Το  12% δεν ξέρουν αν υπάρχει θεός, ενώ το 4% δεν τους απασχολεί το θέμα.

Το υπόλοιπο 6% έδωσε διάφορες απαντήσεις (π.χ. πιστεύει στο δωδεκάθεο, στον Μωάμεθ, στον θεό Έρωτα, στη Μητέρα Θεά, είναι θυμωμένοι με τον Θεό κτλ).

Ανώμαλοι κι αμαρτωλοί; Μπα!

«Η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική» αποφαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν (77,5%). Ένα απειροελάχιστο ποσοστό (2%) θεωρεί την ομοφυλοφιλία αμαρτία ή ανωμαλία (4%). Παρ’ όλα αυτά, το 15% δεν έχει αποφασίσει· δεν τη θεωρεί φυσιολογική αλλά ούτε και αμαρτία ή ανωμαλία. Όταν όμως διατυπώσαμε την ερώτηση λίγο διαφορετικά (Όταν κάνεις ομοφυλοφιλικό σεξ θεωρείς ότι είναι αμαρτία;) ακόμα περισσότεροι (89%) δήλωσαν ότι δεν είναι αμαρτία. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ομοφυλοφιλία φυσιολογική αλλά σίγουρα δεν τη θεωρούν αμαρτία.

Στα παλιά μας τα παπούτσια

Η συντριπτική πλειοψηφία (70%) δεν επηρεάζεται από τη θρησκεία ως προς το πώς βιώνει τη σεξουαλικότητά του. Μόλις το 11% επηρεάζεται, ενώ άλλο ένα 13% επηρεάζεται λίγο.

Στάση της εκκλησίας

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν θεωρούν τη στάση της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία υποκριτική και ασύμβατη με το χριστιανικό ιδεώδες.

Θέλω να πιστέψω αλλά…

Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να πιστέψουν αλλά τους απωθεί η δογματικότητα της εκκλησίας (33%). Περισσότεροι όμως είναι αυτοί που δεν αισθάνονται καμία ανάγκη ή επιθυμία να πιστέψουν (42%).

Out ή στην ντουλάπα;

Οι μισοί κρυβόμαστε, οι άλλοι μισοί όχι. Ακόμα όμως κι από αυτούς κρύβουν ότι είναι γκέι (49,1%) το κρύβουν για άλλους λόγου και όχι λόγω θρησκείας. Μόνο το 5% από αυτούς που το κρύβουν το κάνουν εξαιτίας της πίστης τους. Στην άλλη πλευρά, το 48% δεν κρύβει την ομοφυλοφιλία του.

Θα προτιμούσες να είσαι στρέιτ αν γινόταν;

«Όχι» δηλώνει η πλειοψηφία όσων απάντησαν (65%). Μόνο τρεις στους δέκα (30%) θα προτιμούσαν να άλλαζαν και να ήταν στρέιτ.

Ταυτότητα

Η έρευνα του 10% δεν είναι τυχαιοποιημένη και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονική. Ωστόσο, αντανακλά γενικές τάσεις για την ομάδα πληθυσμού που απάντησε. Στην έρευνα συμμετείχαν 579 άτομα.


Φύλο


Σεξουαλικός Προσανατολισμός

 


Ηλικία


Μόρφωση


Τόπος καταγωγής


Τόπος κατοικίας