10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γκέι καθημερινότητα

Σπασμένα κόκαλα, τσακισμένες ψυχές

του Λύο Καλοβυρνά

Έσπαγαν πλάκα κάνοντάς σας σκουπίδι; Ήσασταν νόμιμο θήραμα;

Από το Νοέμβριο του 2007 οργανώνεται μια ομάδα αλληλοϋποστήριξης γκέι αντρών με στόχο να δουλέψουμε πάνω σε θέματα που μας αφορούν ως ομοφυλόφιλους. Ένα από αυτά θα είναι και η λεκτική κακοποίηση. Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο periodiko@10percent.gr.

Κράξιμο, πειράγματα, τσαμπουκάς, λεκτική βία. Οι γκέι και οι λεσβίες τα έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Κι όσοι δεν τα έχουμε βιώσει, ανησυχούσαμε μήπως κάποιος πάρει χαμπάρι την ιδιαιτερότητά μας και μας συμπεριλάβει στο κράξιμο. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν τη σκαπουλάραμε, ήμασταν πάντα υποψήφιοι να υποστούμε βία. Αυτός ο φόβος έχει μπει στο πετσί μας.

Οι γκέι άντρες και γυναίκες είμαστε νόμιμα θηράματα. Το κυνήγι μας, με πειράγματα, βρισιές, ξεφτίλισμα ή ακόμη και σωματική βία, για πολύ καιρό ήταν απόλυτα θεμιτό και παραμένει έτσι σε αρκετά μέρη της Ελλάδας – για να μην αναφερθούμε σε άλλους τόπους στον κόσμο, όπου δεν θεωρούμαστε κανονικοί άνθρωποι.

Απ’ την άλλη, ας μην παραλογιζόμαστε· δεν είμαστε η μοναδική ομάδα που υποφέρει. Δεν έχουμε την αποκλειστικότητα στις διακρίσεις. Οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά. δεν περνάνε ζωή και κότα. Υφίστανται και αυτοί λεκτική βία, σωματική βία (μετανάστες) και πειράγματα.

Εντάξει μωρέ, πώς κάνεις έτσι με τα πειράγματα; Λέξεις είναι. Δεν είναι έτσι όμως. «Τα λόγια πονάνε περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε». Έτσι τιτλοφορείται μια εκστρατεία κατά της λεκτικής βίας στη Σουηδία και άλλη μία στον Καναδά, οι οποίες στοχεύουν να καταδείξουν πόσο σοφή είναι η λαϊκή ρήση ότι η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Και ψυχές επίσης.

Σκληρά λόγια: σουηδική εκστρατεία για τη λεκτική βία.

 

Στο ίδιο πνεύμα είναι η ακόλουθη βρετανική εκστρατεία ενάντια στο bullying, το νταηλίκι που πουλάνε ορισμένα παιδιά σε άλλα στο σχολείο. Στην καμπάνια συμμετέχουν ο Alex Kapranos των Franz Ferdinand, ο Jake Shears των Scissor Sisters και πολλοί άλλοι.

I’m the person you bullied at school
I’m the personwho didn’t know how to be cool

I’m the person that you alienated
I’m the person you ridiculed and hated

I’m the person who sat on her own
I’m the person who walked home alone

I’m the person you scared every day

I’m the person who had nothing to say

I’m the person with hurt in his eye
I’m the person you never saw cry

I’m the person living alone with his fears

I’m the person destroyed by his peers

I’m the person who drowned in your scorn
I’m the person who wished had never been born

I’m the person you destroyed for fun
I’m the person, not the only one

I’m the person whose name you didn’t know
I’m the person who just can’t let go

I’m the person who has feelings too
I’m a person – just like you

Make a stand, wear a band