10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: γεννιόμαστε ή γινόμαστε;

Κρυφτό με τα γονίδια

της Χριστίνας Νεοφώτιστου

Το να χρειάζεσαι επιστημονική απόδειξη ότι δικαιούσαι να υπάρχεις είναι αυτοκαταδίκη.

Το δίλημμα «γεννήθηκα έτσι» ή «έγινα έτσι» έχει νόημα μόνο όταν το «έτσι» είναι μη αποδεκτό. Έχει να κάνει με τις τύψεις που μας επιβάλλει η κοινωνία. Μια γνωστή μου κάποτε μου εξήγησε ότι αν αποδειχτεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή (και όχι γενετική), δε θα θέλει πια να είναι λεσβία. Αυτό είναι φυσικά βλακώδες και προδίδει την εσωτερικευμένη ομοφοβία που μαίνεται στις κοινωνίες μας αλλά και στα μυαλά της καθεμιάς μας.

Οι άνθρωποι θεωρούμε αποδεκτό οτιδήποτε βασίζεται απευθείας στο γενετικό κώδικα, επειδή δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, επειδή δεν υπάρχει ηθική ευθύνη. Όμως είναι δύσκολο να αποφανθούμε ποιες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά έχουν σχέση με γονίδια. Συνεχώς ταυτοποιούνται καινούρια γονίδια, συνεπώς κάτι που θεωρούμε σήμερα ‘ψυχολογικό’ ή ‘καπρίτσιο’ μπορεί να μην είναι αύριο, οπότε και η ποινικοποίηση που του έχουμε επιβάλλει θα αρθεί.

Γι’ αυτό είναι ντροπή να έχεις ψυχολογικά ή και ψυχιατρικά προβλήματα, επειδή δυσλειτουργείς με έναν τρόπο που είναι συνήθως αντιληπτός ως «μέσα στο μυαλό σου» άρα όχι «αληθινός». Όμως ο πόνος είναι αληθινός είτε είναι μέσα στο μυαλό σου είτε έξω...

Παλιότερα, πολλές συμπεριφορές, χαρακτηριστικά και νόσοι θεωρούντο τιμωρίες απ’ τον θεό. Σήμερα είναι γνωστό ότι έχουν βιολογική βάση. Η γρίπη στα λατινικά λεγόταν influenza = επιρροή (κακών πνευμάτων!) – και λογικό, αφού ο ιός της γρίπης ανακαλύφθηκε μόλις το 1931. Η ονομασία της ελονοσίας malaria δηλώνει κυριολεκτικά τη μεσαιωνική πεποίθηση ότι οφειλόταν σε «κακό αέρα». Ο Λοιμός της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οφείλετο στον θυμό του Απόλλωνα και όχι σε εντεροβακτηρίδια, κ.ο.κ.

Αν ανακαλυφθεί μια περιοχή του εγκεφάλου ή –πιθανότερα– ένα συνεργαζόμενο σύστημα από περιοχές του εγκεφάλου που να δίνει προτεραιότητα στην έλξη από το ίδιο φύλο, θα υπάρξει συλλογική αμηχανία και ντροπή. Σαν αυτή που νιώθουμε σήμερα για τους προγόνους μας που ερμήνευαν τις επιληπτικές κρίσεις ως «δαιμονισμό».

Για τα τρανς άτομα έχουν ήδη βρεθεί ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο. Αλλά και τι έγινε; Αυτό είναι το θέμα. Το να χρειάζεσαι επιστημονική απόδειξη ότι δικαιούσαι να υπάρχεις είναι αυτοκαταδίκη.

H γενετική δεν καθορίζει απόλυτα τις επιλογές μας. Όπως είπε και ο Venter, πρωτοπόρος της αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος: «Πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από τα γονίδιά μας».

Έστω όμως ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια επιλογή, μια συνειδητή απόφαση κατασκευασμένη με κόπο και με επιχειρήματα, και όχι κάτι που συναντάται στη Φύση. Έστω ότι είναι κάτι που παραβαίνει τη βιολογία. Ε και; Από πότε ζούμε τη ζωή μας με βάση τη βιολογία; Αν είναι έτσι, κομμένο το ετερό σεξ για ευχαρίστηση, καθώς τα προφυλακτικά είναι αφύσικα και άρα ανήθικα. Οι βηματοδότες είναι τεχνητοί, κακώς τους χρησιμοποιούμε για να συνεχίζουμε τη ζωή. Τα μικροτσίπ που επιτρέπουν σε τυφλούς ανθρώπους να βλέπουν και σε κωφούς να ακούνε μουσική δεν έχουν θέση σε μια τέτοια θεώρηση της ζωής. Οι εγχειρήσεις είναι λάθος, γιατί στη φύση δε γίνονται εγχειρήσεις. Οι αντιβιώσεις μάς απομακρύνουν από τον φυσικό τρόπο ζωής του πρωτόγονου ανθρώπου (που είναι να πεθαίνει γύρω στα 30 από λοιμώξεις ή πάνω στη γέννα).

Οι άνθρωποι δεν έχουμε λέπια ή νύχια ή δόντια για να προστατευτούμε. Το να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και να υπερβαίνουμε τη βιολογία είναι η βασική μέθοδος επιβίωσης που έχει το ανθρώπινο γένος.

Επιπλέον, δεν είναι όλα τα «φυσικά πράγματα» καλά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Απόδειξη είναι η άτροπα μπελαντόνα, τα ζωικά δηλητήρια (φιδιών, εντόμων), τα βαρέα μέταλλα, όλα τα μικρόβια κλπ. Είναι μεγάλη γενίκευση και μεγάλο σφάλμα να ζούμε τη ζωή μας με την πεποίθηση ότι η Φύση και οι φυσικές συμπεριφορές είναι απαραίτητα προς όφελός μας.

Ακόμα και έτσι, όμως, οι LGBT συμπεριφορές δεν παραβαίνουν τη βιολογία ούτε τη Φύση. Έχουν καταγραφεί επισήμως γκέι αρσενικοί σκύλοι και χιμπατζήδες, πρόβατα, καμηλοπαρδάλεις, δελφίνια, φάλαινες. Και η ανακάλυψη λεσβιακής συμπεριφοράς σε κοάλα, γλάρους και χιμπατζήδες μπονόμπο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αντιρρήσεις σε όσους/-ες δεν βλέπουν το λόγο να υπάρχουν λεσβίες. Επίσης περιπτώσεις ζώων που υιοθετούν συμπεριφορές του αντίθετου φύλου, και αλλαγές φύλου (σε ψάρια) είναι αδιαμφισβήτητες.

Συνεπώς, βιολογία δεν θα πει άφεση αμαρτιών και επιλογή δεν θα πει τιμωρητέα συμπεριφορά. Είτε γεννιέσαι είτε γίνεσαι, εφόσον δεν καταπιέζεις άλλα άτομα, έχεις δικαίωμα να υπάρχεις και να σε σέβονται. Και κυρίως να σέβεσαι εσύ τη διαφορετικότητά σου.