10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: HIV/AIDS

Εγώ, η καπότα

του Ζαχαρία Μαυροειδή

Δυο-τρία πράγματα που (δεν) ξέρω γι’ αυτήν…

Η προφύλαξη από τα ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) είναι μια σχετικά απλή υπόθεση. Οι επιλογές είναι τρεις: αποχή, μονογαμία, προφύλαξη. Η αποχή και η μονογαμία είναι επιλογές με σαφή υπέρ και κατά. Αντίθετα, η προφύλαξη σηκώνει πολύ νερό στο κρασί της. Ο καθένας έχει την δική του άποψη για τα προφυλακτικά, για το πόσο χρήσιμα είναι, πόσο απαραίτητα ή πόσο ευχάριστα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι κάθε φορά που κάνουμε σεξ χωρίς προφύλαξη ποντάρουμε στη ρουλέτα των ΣΜΝ.

Το ρίσκο της μη προφύλαξης είναι προσωπική επιλογή. Για την ακρίβεια, είναι επιλογή δύο ατόμων (σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και επιλογή παραπάνω ατόμων). Πολύ συχνά ρισκάρουμε για χάρη του παρτενέρ μας. Είναι δύσκολο όταν είσαι πάνω στην καύλα και ο σύντροφός σου αρνείται να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό να βρεις τα κατάλληλα επιχειρήματα για να τον μεταπείσεις.

Μια καλή λύση είναι, σε ανύποπτο χρόνο, να ανοίξεις μία γενική συζήτηση για τα προφυλακτικά. Είναι καλύτερο να έχεις κάνει σαφή τη θέση σου πριν φτάσετε στο απροχώρητο… Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα προφυλακτικά για να διανθίσεις τη συζήτηση:

  1. Τα προφυλακτικά είναι αποτελεσματικά. Προφυλάσσουν σε μεγάλο βαθμό από τα ΣΜΝ. Οι στατιστικές το αποδεικνύουν περίτρανα.
  2. Σε μερικές περιπτώσεις βοηθούν στην παράταση της στύσης!
  3. Με λίγη φαντασία μπορούν να γίνουν ένα ευχάριστο προκαταρτικό παιχνίδι (κανείς δεν είπε ότι πρέπει να βάλεις το προφυλακτικό ακριβώς πριν από τη διείσδυση…).
  4. Είναι φτηνά, μεταφέρονται εύκολα, υπάρχουν σε αμέτρητες γεύσεις, χρώματα και παραλλαγές. Η ποικιλία στα προφυλακτικά έχει το ενδιαφέρον της. Έχεις δοκιμάσει ποτέ μαύρο προφυλακτικό, με διαγώνιες ραβδώσεις και γεύση ακτινίδιου; (Μάλλον όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά το έπιασες το νόημα.)
  5. Είναι απολύτως ασφαλή. Εξαίρεση αποτελούν όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ (περίπου το 1% του πληθυσμού). Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προφυλακτικά από πλαστικό.

Παρ’ όλ’ αυτά, συμβαίνει ενίοτε να φτάνουμε στο κρεβάτι χωρίς να έχει προηγηθεί μια σχετική συζήτηση (ενδεχομένως να μην έχει προηγηθεί καμία συζήτηση γενικότερα). Και πάλι, ποτέ δεν είναι αργά. Αρκεί να έχετε τα επιχειρήματα πρόχειρα. Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα:

ΑΥΤΟΣ: Δεν αισθάνομαι τίποτα όταν φοράω προφυλακτικό.
ΕΣΥ: Καλύτερα. Θα κρατήσει περισσότερο. Ό,τι χάνεις σε αίσθηση το κερδίζεις σε διάρκεια.

ΑΥΤΟΣ: Δεν έχω προφυλακτικό μαζί μου.
ΕΣΥ: Έχω εγώ. (βασική προϋπόθεση: να έχετε όντως προφυλακτικό μαζί σας.)

ΑΥΤΟΣ: Όταν βάζω προφυλακτικό χαλάει όλη η φάση.
ΕΣΥ: Όχι αν στο βάλω εγώ… (βασική προϋπόθεση: να ξέρεις πώς να φορέσεις ένα προφυλακτικό – λίγη πρόβα στον εαυτό σου ποτέ δεν βλάπτει.)

ΑΥΤΟΣ: Μόνο αυτή την φορά ας κάνουμε χωρίς!
ΕΣΥ: Μία φορά είναι αρκετή για να γίνει το κακό.

ΑΥΤΟΣ: Ας το ρισκάρουμε! Το ρίσκο αυξάνει την καύλα!
ΕΣΥ: Ε τότε καλύτερα να το κάνουμε πάνω στο κάγκελο του μπαλκονιού.

ΑΥΤΟΣ: Γιατί θες να βάλουμε προφυλακτικό; Δεν με εμπιστεύεσαι;
ΕΣΥ: Φυσικά αγάπη μου. Τους πρώην σου είναι που δεν εμπιστεύομαι.

ΑΥΤΟΣ: Προφυλακτικό; Δεν με αγαπάς καθόλου…
ΕΣΥ: Σε αγαπώ. Και γι’ αυτό δεν θέλω να σε μισήσω για ένα προφυλακτικό (αυτό απαιτεί και λίγες υποκριτικές ικανότητες).

Κάτι τελευταίο: το AIDS δεν είναι μία παλιά ασθένεια που εξαφανίστηκε κάπου στην δεκαετία του 1990 μαζί με τους Milly Vanilly. Υπάρχει ακόμη και οι στατιστικές δείχνουν ότι τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους άνδρες. Αν επιλέγεις να ρισκάρεις, οφείλεις, τουλάχιστον, να ξέρεις πόσο ρισκάρεις.

Καλό σεξ!