Οι γκέι όπως δεν τους ξέρετε

Γκέι αθλητισμός

του Γιώργου Καρδαρά

Ψάχνετε το χαμένο ολυμπιακό ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας; Πιο εύκολα θα το βρείτε όταν αγωνίζονται γκέι άντρες και γυναίκες.

Οι γκέι δεν είμαστε μόνο clubbing, dating και fucking. Ούτε είμαστε οι προπομποί των καινούργιων τάσεων του lifestyle. Είμαστε παρόντες και σε πολλούς τομείς, κι ας νομίζουν κάποιοι ότι ασχολούμαστε μόνο με τη μόδα ή τον κώλο μας.

Γκέι στα γήπεδα

Όχι μία αλλά τρεις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις φέρνουν κοντά γκέι αθλητές, αθλήτριες και απ’ όλο τον κόσμο. Τα Gay Games είναι μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές οργανώσεις παγκοσμίως, αφού εντάσσει πάνω από 30 αθλητικές δραστηριότητες και οι αθλητές ξεπερνούν τους 14.000! Αποτελούν ένα αθλητικό γεγονός της γκέι κοινότητας που επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Federation of Gay Games. Οι αγώνες οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1982 στο Σαν Φρανσίσκο από τον Tom Waddell, ένα αμερικάνο γκέι αθλητή του δέκαθλου. Εκτός από το αθλητικό μέρος, παράλληλα οργανώνονται πολιτιστικά προγράμματα, όπως διαγωνισμούς χορωδίας, διάφορες εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Η αθλητική εκδήλωση αρχίζει με την τελετή έναρξης και την παρέλαση των αθλητών με σημαιοφόρους της χώρας που αντιπροσωπεύουν. Διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα και στην τελετή λήξης της γίνεται η παράδοση του εμβλήματος στον δήμαρχο της πόλης όπου θα διεξαγάγουν οι επόμενοι αγώνες.

Τα επόμενα Gay Games θα γίνουν το 2010 στην Κολονία της Γερμανίας, η οποία κατάφερε στην τελική ψηφοφορία να υπερισχύσει του Παρισιού και του Γιοχάνεσμπουργκ. Από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου αναμένεται να αγωνιστούν περίπου 12.000 αθλητές. Το επίσημο σύνθημα των αγώνων της Κολονίας θα είναι «Be part of it».

Αντίστοιχη εκδήλωση των Gay Games αποτελούν τα Eurogames, που οργανώνονται υπό την αιγίδα της EGLSF (European Gay and Lesbian Sport Federation). Οι πρώτοι αγώνες διεξήχθησαν στη Χάγη της Ολλανδίας το 1992. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στην EGLSF από δύο οργανώσεις, τον ΕΡΜΗ και την Αθηνά Ολκεία. Αν και τα Eurogames αποκαλούνται από τους φίλους μας τους Αμερικανούς «μικρός αδελφός των Gay Games», ο αριθμός των αθλητών που συμμετέχουν αυξάνεται κάθε χρόνο και κυμαίνεται γύρω στα 5.000-6.000 άτομα. Επίσης αυξάνεται ετησίως και ο αριθμός των αθλητών που προέρχονται από κράτη εκτός Ευρώπης. Σταθμοί των αγώνων ήταν μέχρι τώρα η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Δανία, το Βέλγιο και φέτος τον Ιούλιο η Ισπανία.

Τέλος, τα Out Games αποτελούν το τρίτο και πιο πρόσφατο τέκνο στο χώρο του γκέι αθλητισμού. Γεννήθηκαν το 2006 στο Μόντρεαλ υπό την αιγίδα της καναδικής κυβέρνησης και ήταν το αποτέλεσμα μιας αντιπαράθεσης μεταξύ της FGG και του Μόντρεαλ. Η FGG αφαίρεσε τελευταία στιγμή τα δικαιώματα διεξαγωγής των αγώνων από το Μόντρεαλ και τα έδωσε στην πόλη του Σικάγο. Επειδή το Μόντρεαλ είχε αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες, αποφάσισε να ιδρύσει δικούς του αγώνες με το όνομα World Out Games. Σε αντίθεση με τους άλλους αγώνες, προτεραιότητα των διοργανωτών αποτελεί να συνδυάσει τον αθλητικό χαρακτήρα των αγώνων με την κοινωνική ανάγκη για ενημέρωση, δράση και διεκδίκηση των γκέι δικαιωμάτων. Για αυτό τον λόγο, πάντοτε προηγούνται εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γκέι σε παγκόσμιο επίπεδο, με καλεσμένους από τον χώρο της πολιτικής καθώς και δικαστών των ανωτάτων δικαστηρίων διαφόρων κρατών. Οι επόμενοι αγώνες θα γίνουν το 2009 στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Μετάλλια και χαβαλές

Στις γκέι αθλητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται κλασικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, κολύμπι, χόκεϊ, στίβος αλλά και λιγότερο συνηθισμένα αθλήματα, όπως σκάκι, Linedance, Cheerleading, Ballroom Dancing, αεροβική και συγχρονισμένη κολύμβηση αντρών/γυναικών.

Όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε κάθε αθλητή ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλή, θρησκευτικού προσανατολισμού, εθνικότητα, εθνική προέλευση, πολιτικών πεποιθήσεων, αθλητικών επιδόσεων, σωματικής αναπηρίας ή ηλικίας. Οι συμμετοχή δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες προκρίσεις. Με αυτή την έννοια, οι γκέι αγώνες είναι πιο κοντά στην έννοια της ευγενούς άμιλλας και του πραγματικού αθλητικού πνεύματος απ’ ό,τι οι ακραία επαγγελματικοί Ολυμπιακοί αγώνες του πρωταθλητισμού.

Οι γκέι αθλητικές διοργανώσεις φέρνουν σε επαφή αθλητές και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και άτομα που προέρχονται από κράτη στα οποία οι ομοφυλοφιλικές πράξεις απαγορεύονται και διώκονται ποινικά. Ως εκ τούτου, αυτοί οι αθλητές αναγκαστικά λαμβάνουν μέρος στα κρυφά.

Εξάλλου, πέρα από τον αθλητισμό, βασικοί στόχοι των αγώνων είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, η προώθηση της ισότητας των γκέι και λεσβιών στον αθλητισμό και η προώθηση του coming out τους στον χώρο του αθλητισμού.

Δυστυχώς, έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πολλά περιστατικά όπου προπονητές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με αθλητές ή περιπτώσεις αθλητών που δεν έγιναν δεκτοί σε αγώνες επειδή είναι γκέι. Οι αθλητές και αθλήτριες που είναι ανοιχτά γκέι τρώνε συχνά πόρτα.

Γκέι βόμβα στο NBA

Ένα πρόσφατο παράδειγμα coming out αποτελεί ο πρώην ΝΒΑ παίκτης του μπάσκετ John Amaech. Ο τριανταεξάχρονος Amaechi, παίκτης του επαγγελματικού μπάσκετ ΝΒΑ, ήταν ο πρώτος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας που δήλωσε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Στο βιβλίο του Man in the Middle διηγείται τη διπλή ζωή του ως γκέι σε ένα ομαδικό αθλητικό παιχνίδι το οποίο κυριαρχείται από «βαριούς κι ασήκωτους» άντρες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ κυκλοφορούσαν φήμες ότι ήταν γκέι. Η λατρεία του να ακούει κλασική μουσική πριν τα παιχνίδια, να κάνει κηπουρική και να γράφει ποιήματα αρκούσαν ως «αποδεικτικά στοιχεία». Στο βιβλίο του ο Amaechi γράφει ότι μεταξύ των δημοσιογράφων του αθλητικού Τύπου η ομοφυλοφιλία του ήταν κοινό μυστικό. Τους καθοδηγούσε αρκετές φορές στις συνεντεύξεις του προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά κανείς δεν τολμούσε να κάνει τη συγκεκριμένη ερώτηση. Σε μια συνέντευξη του το 2002 δήλωσε ότι ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος παίχτης θα προκαλούσε ίσως τις ίδιες αντιδράσεις με έναν εξωγήινο που προσγειώνεται ξαφνικά από τον ουρανό. «Πρώτα θα επικρατούσε πανικός, μετά φόβος και έπειτα κανείς δεν θα ήξερε πώς να διαχειριστεί το θέμα».

Ο Amaechi, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, δέχτηκε πολλές και ποικίλες κριτικές και επιθέσεις από πρώην συμπαίκτες του. Ο Tim Hardaway δήλωσε σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «μισεί όλους τους γκέι». Όπως συμβαίνει στη χώρα του «πολιτικά ορθού», αποκλείστηκε εξαιτίας της δήλωσής του από όλες τις εκδηλώσεις του ΝΒΑ. Ο John Amaechi δηλώνει ότι διατηρεί επαφή με πολλούς γκέι παίκτες του ΝΒΑ, αλλά παραμένει ο μοναδικός μέχρι τώρα δηλωμένος γκέι παίκτης που έχει πατήσει το πόδι του σε γήπεδο.

Επισκεφθείτε επίσης:

www.gaygames.org
www.eurogames.info
www.queersport.org

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 35 guests και κανένα μέλος