Ταξίδι στον Μεσαίωνα - και τη βλακεία!

Επικαιρότητα

 

Θέλετε να κάνετε ταχύτατα ταξίδια στον Μεσαίωνα –και στη βλακεία; Κάτι ανεκδιήγητοι τύποι βρήκαν τον τρόπο!

της Χριστίνας Νεοφώτιστου


alt

Το είδαμε κι αυτό. Απορήσαμε, θυμώσαμε, γελάσαμε. Μια σιχαμερά συντηρητική μειονότητα των κατοίκων της Λέσβου (4 από τους 250.000 του πληθυσμού του νησιού) αποφάσισε ότι την προσβάλλει να περιγράφονται με την ίδια λέξη οι άνθρωποι που κατάγονται από τη Λέσβο και οι γυναίκες που γαμιούνται με γυναίκες.

Σαφώς εριστικοί, μίλησαν για «ιδιαιτερότητα στα σεξουαλικά δρώμενα» και «προσβολή προσωπικότητας». Το σκεπτικό τους ήταν το εξής:

1. Η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) δεν έχει σχέση με τη Λέσβο και χρησιμοποιεί αυθαίρετα τις λέξεις «λεσβία» και «λεσβιακός»· η ΟΛΚΕ -και όλη η υφήλιος επίσης- χρησιμοποιούν αυθαίρετα τη λέξη «λεσβία» για να περιγράψουν μια γυναίκα που γαμιέται με γυναίκες, η δε σύγχυση αυτή προσβάλλει τους/τις κατοίκους της Λέσβου.

Γιατί; Γιατί δε γαμιούνται με γυναίκες, φαντάζομαι.

Ας αφήσω στην άκρη το ότι δεν υπάρχει ουσιαστική σύγχυση με τη λέξη «λεσβία», μιας και πολυάριθμες λέξεις έχουν διττή σημασία.

Ας αφήσω επίσης κατά μέρος το πόσο «αυθαίρετη» και «πρόσφατη» είναι η σύνδεση της γυναικείας ομοφυλοφιλίας με τη λέξη «λεσβία», από τη στιγμή που από το 1732 το Oxford English Dictionary αναφέρει ξεκάθαρα τη λέξη lesbian ως σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι ως προσδιορισμό της Σαπφούς ή των κατοίκων της Λέσβου. Η δε έννοια της «ομοφυλόφιλης γυναίκας» καταγράφεται σε όλα τα ελληνικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες εδώ και δεκαετίες. Μια Χάρη Πάτση δεν ανοίγει κανείς, ήθελα να ξέρω (η Wikipedia θα τους είναι επιστημονική φαντασία);

Επίσης, το να είσαι γυναίκα που γουστάρει γυναίκες είναι μια «διαφορετικότητα» και όχι μια «ιδιαιτερότητα», λέξη που έχει καθιερωθεί στην ελληνική ως ένας κομψός τρόπος για να εννοήσουμε κάτι «ανώμαλο», «αφύσικο» ή «κολάσιμο».

Η όλη ιστορία έγινε γιατί οι συντηρητικοί αυτοί τύποι ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ότι η γυναικεία ομοφυλοφιλία είναι κάτι κακό, προκλητικό, ανώμαλο. Η πρόθεσή τους και η όλη πολεμική τους ήταν βασισμένη σ' αυτό. Αν ο λεσβιασμός για εκείνους σήμαινε κάτι ουδέτερο, δε θα είχαν πρόβλημα και δε θα έκαναν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Αν η λέξη λεσβία, εκτός από κάτοικος της Λέσβου σήμαινε «αρχιτέκτονας» ή κάτι εξίσου ουδέτερο, δε θα συνέβαιναν τέτοια κωμικοτραγικά. Μάλιστα στη δίκη δεν ακούστηκε, ούτε από τη μεριά των εναγομένων, το επιχείρημα ότι ο λεσβιασμός είναι κάτι ουδέτερο και μη παρεκκλίνον, απλώς μια διαφορετικότητα, και άρα δεν υπάρχει καμία προσβολή προς κανέναν.

altΗ απόφαση του δικαστηρίου ήταν διπλωματική: Το όνομα τόπου καταγωγής δεν αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού ενός ανθρώπου. Ως τέτοια ορίζονται σήμερα μόνο «το ονοματεπώνυμο ενός ανθρώπου, καθώς και όποιες προσθήκες (όπως όνομα πατρός), ή παραλλαγές (όπως υποκοριστικά), καθώς και το ψευδώνυμο». Συνεπώς, οι όροι «λεσβία» και «λεσβιακός» «...δεν αποτελούν φραστικά σύμβολα (ονόματα) μέσω των οποίων εξατομικεύεται ο καθένας των αιτούντων στον εξωτερικό κόσμο, δεν αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ανθρώπινης ιδιότητας τους, ούτε συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των συντελεστών εκείνων που καθορίζουν την ατομικότητα του προσώπου καθενός των αιτούντων ως πνευματικών και κοινωνικών όντων...» (σε εισαγωγικά, τμήμα από την απόφαση της δίκης).

Συνεπώς, εκτός αν είσαι ο Θαλής ο Μιλήσιος ή ο Σωκράτης ο Αθηναίος (οπότε και η καταγωγή σου γίνεται επώνυμο και προστατεύεται, όπως η ελληνική φέτα) δεν έχεις λόγο να μιλάς.

Η δε «προσβολή της προσωπικότητας» μπορεί να εκδικαστεί μόνο αν κατονομάζεις κάποιον. Αν ισχυριστώ ότι όλα τα μέλη της βουλής είναι διεφθαρμένα ή έχουν πράσινα μάτια, βρίσκομαι στο απυρόβλητο. Αν πω ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι διεφθαρμένος ή έχει πράσινα μάτια και εκείνος το θεωρήσει κακό (όσο κακό θεωρούν οι συγκεκριμένοι ανεκδιήγητοι αιτούντες ότι είναι το να είσαι ομοφυλόφιλη γυναίκα) τότε ναι, δικαιούται να με μηνύσει.

Δυστυχώς, το δικαστήριο δεν πήρε θέση σχετικά με την άρρητη αλλά εμφανή μομφή κατά της γυναικείας ομοφυλοφιλίας ως «προσβολής».

Ευτυχώς, πάντως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταφέραμε να μη γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. Μια απόφαση που θα δικαίωνε τους αιτούντες θα ήταν απροκάλυπτος ρατσισμός, γιατί θα υπονοούσε ότι το να είσαι γυναίκα ομοφυλόφιλη είναι κακό. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που έσυραν στα δικαστήρια την ΟΛΚΕ οι συγκεκριμένοι συντηρητικοί άνθρωποι.

Δείτε επίσης

Πώς αντέδρασαν οι αιτούντες στη δικαστική απόφαση;.

Ειδήσεις 10%: H απόφαση και το πλήρες σκεπτικό του δικαστηρίου.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 guests και κανένα μέλος