Κάθε φέτος και καλύτερα!

Κοινότητα

 

Το να είσαι γκέι ή λεσβία στην Αθήνα το 2008 είναι υπέροχο. Κατεβαίνεις με τους φίλους σου στο κέντρο με χιλιάδες άλλους γκέι και λεσβίες και χορεύετε σ' ένα τεράστιο πάρτυ στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.

του Κάρολου Μάισσα

 

altΌχι, δεν πρόκειται για διαφημιστικό σποτ για την προώθηση της Αθήνας ως wannabe γκέι μητρόπολης. Απλά κλείνοντας τα μάτια και φέρνοντας ξανά εικόνες από το 4ο Athens Pride στο μυαλό ασυναίσθητα σχηματίζεται ένα χαμόγελο χαράς, ικανοποίησης, ίσως και υπερηφάνειας γι' αυτό που για πρώτη φορά πετύχαμε και για αυτά που θα πετύχουμε από δω και στο εξής.

Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008 μάλλον πρέπει να καταγραφεί ομόφωνα στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος στη χώρα μας ως τομή, στην οποία στο εξής θα παραπέμπουμε όποιον τολμήσει να ξαναπεί ότι «εδώ τα πράγματα δε θα αλλάξουν ποτέ».

Σε αντίθεση με τις περασμένες χρονιές, που νιώθαμε πιο μαζεμένοι και ανήσυχοι, φέτος η ενέργεια στην πλατεία Κλαυθμώνος είχε μια πρωτόγνωρη αισιοδοξία από νωρίς. Παρά τη ζέστη —η οποία ωστόσο δεν συγκρινόταν με την αντίστοιχη του περυσινού Pride— ήδη από την έναρξη του Φεστιβάλ στις 12 το πρωί, η dj Sissy Stardust και στη συνέχεια η Irene στο deck, τροφοδοτούσαν με δυνατά beats την πλατεία, στην οποία είχαν στηθεί δεκάδες περίπτερα οργανώσεων της κοινότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά του hiv/aids, πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Οικολόγοι Πράσινοι, αριστερές και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις) και άλλων χορηγών. Φέτος υποδεχτήκαμε και τους πρώτους κρατικούς φορείς, το ΚΕΕΛΠΝΟ —το οποίο προσέφερε και εμπράκτως τη στήριξή του στο Pride ως Μέγας Χορηγός στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας—, τη Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Σεξολογικό Ινστιτούτο. Το περίπτερο που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν βέβαια του δήμου Τήλου.

altΛίγο πριν τις 5, ξεκίνησε επίσημα το Φεστιβάλ με τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, πάνω από 1000 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί, αριθμός που μέχρι να αρχίσει η παρέλαση είχε υπερδιπλασιασθεί. Όποτε ακουγόταν το όνομα του δημάρχου Τήλου κ. Τάσου Αλιφέρη ο κόσμος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο J. Deroff, μέλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της εκτελεστικής γραμματείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Δικτύου Rainbow Rose. Από την ελληνική πολιτική σκηνή, η Μαρία Δαμανάκη ήταν η μόνη που έκανε μια βόλτα πιο πριν. Στο Φεστιβάλ ήρθε και ο Τζίμης Πανούσης.

Αμέσως μετά, ένα άρμα με τους Glitterbanditz έδωσε το σήμα για να ξεκινήσει η πιο πολύχρωμη παρέλαση στην πόλη. Η πρώτη συμβολική στάση έγινε έξω από τη Βουλή. Η πλατεία Συντάγματος ντύθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα που έγραψε ο στιχουργός Γιώργος Παυριανός, όπως «θα παντρευτώ στην Τήλο τον πιο καλό μου φίλο», «ο Χατζηγάκης φταίει που έχω γίνει γκέι», «θα πηδώ και θα πηδάς για να σκάσει ο Σανιδάς», «Σανιδά kiss my arse».

Σπάνια κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας για να φιλοξενήσουν ένα τεράστιο πάρτυ. Η παρέλαση συνεχίστηκε στην Πανεπιστημίου προς Ομόνοια, διατηρώντας τον ίδιο παλμό. Τρία αυγά και ένα πακέτο αλεύρι από μια ολιγομελή φασιστοειδή ομάδα δεν θα μπορούσαν να μας σταματήσουν από το να τερματίσουμε στο Δημαρχείο Αθηνών, απλά για να υπενθυμίσουμε ότι το νερό πια κύλησε στο αυλάκι και πίσω δε γυρνά..

altΜετά από μιάμιση ώρα παρέλασης, το πλήθος ξανασυγκεντρώθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος για το φινάλε. Δυνατή μουσική, το σόου της Εύας Κουμαριανού και η εμφάνιση του Χρήστου Δάντη -του πρώτου mainstream καλλιτέχνη που παίρνει μέρος- έκαναν μια ολόκληρη πλατεία να χοροπηδά μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το τέταρτο Athens Pride ήρθε σαν αποκορύφωμα μίας εβδομάδας κατά την οποία η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε με τις απόψεις κάθε «ειδήμονος» μετά τη δημοσιοποίηση των δύο πρώτων πολιτικών γάμων ομοφύλων στην Τήλο, και την ανθρωποφαγική έκσταση του σχολιασμού των σεξουαλικών προτιμήσεων γνωστού ηθοποιού που βρέθηκε δολοφονημένος. Μπροστά στο γκρίζο του μικροαστισμού και το κίτρινο της αποκτήνωσης, η glbt κοινότητα της Αθήνας αντέτεινε το πολύχρωμο της αισιοδοξίας, της διαφορετικότητας, της αποδοχής, της διεκδίκησης, της υπερηφάνειας, των δικαιωμάτων. «Δικαίωμά μας».

Θερμότατα συγχαρητήρια αξίζουν στην οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές, που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας να είναι ακόμα καλύτερο και μεγαλύτερο.

Κάτι μου λέει ότι έτσι όπως πάμε του χρόνου θα χορεύουμε και στα προάστια της πόλης.


Κι όσοι πιστεύουν ακόμα ότι έξω είναι πάντα καλύτερα κι εδώ ποτέ τίποτα δεν γίνεται, ας μάθουν ότι στη Βουδαπέστη σημειώθηκαν πολύ σοβαρά επεισόδια στο αντίστοιχο Pride στις 5 Ιουλίου, όταν εκατοντάδες νεοναζιστές επιτέθηκαν με πέτρες, αυγά και μολότοφ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 άτομα. Η αστυνομία αναγκάστηκε να φυγαδεύσει τους γκέι διαδηλωτές για να τους προστατέψει μετά το τέλος της παρέλασης. Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν στη Σόφια.

{youtube}aGxxADWwdfA{/youtube}

Eπεισόδια στο φετινό Pride της Βουδαπέστης

{youtube}VScxzVxIp7c{/youtube}

Eπεισόδια στο φετινό Pride της Βουδαπέστης

 

 

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 336 guests και κανένα μέλος