Το ταξίδι του φύλου

Γκέι καθημερινότητα

Πότε ένα τρανς άτομο είναι τρανς; Οφείλει να κάνει εγχείριση; Δικαιούται; Συχνές απορίες για θέματα που δεν συζητιούνται.

της Χριστίνας Νεοφώτιστου

 

taxidi-fylou-01Πολλοί είναι οι μύθοι που επικρατούν για τα τρανσέξουαλ άτομα. Ένας από αυτούς είναι ότι τα τρανσέξουαλ άτομα υποτίθεται ότι εναντιώνονται στο φύλο τους και το διορθώνουν.

Όπως λέγαμε και στο άρθρο για τα φύλα, τρανσέξουαλ (διασεξουαλικός) είναι ο όρος που έχει επικρατήσει για την υποκατηγορία των transgender (διαφυλικών) ανθρώπων που έχουν μια μόνιμη ταυτότητα φύλου αντίθετη με το βιολογικό τους φύλο. Πιο απλά, νιώθουν άντρες ή γυναίκες άσχετα από το ποιο είναι το φύλο στο οποίο τους ενέταξαν όταν γεννήθηκαν, άσχετα με το αν είναι αρρενωποί ή θηλυπρεπείς, όπως επίσης και άσχετα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα τρανσέξουαλ άτομα θέλουν να κάνουν ριζικές αλλαγές στο σώμα τους, δηλαδή να αλλάξουν γεννητικά όργανα. Πρόκειται για ένα ψευδοδίλημμα.

Σίγουρα, η τροποποίηση του σώματος είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δυστυχώς, στην κοινωνία μας τα γεννητικά όργανα θεωρούνται ιερά και οι επεμβάσεις σε αυτά είναι ταμπού, σε σχέση με όλες τις άλλες επεμβάσεις που κάνουμε στο σώμα μας (πλαστικές, λιποαναρρόφηση, piercing, τατού, κτλ).

Αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε ότι το γεγονός ότι τροποποιούνται τα γεννητικά όργανα και τα άλλα έμφυλα χαρακτηριστικά δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λόγος να θεωρούνται τα τρανσέξουαλ άτομα «πιο σοβαρά» από τα άλλα τρανστζέντερ άτομα επειδή «κάνουν την Εγχείρηση». Εξάλλου, τα τρανστζέντερ άτομα δεν θέλουν όλα να κάνουν μετατροπές στο σώμα τους, για διάφορους προσωπικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι για να κάνει ένα τρανς άτομο εγχείρηση στα γεννητικά όργανα πρέπει απαραίτητα να αποδεχτεί μια ψυχιατρική διάγνωση, η οποία εξακολουθεί να σημαίνει ψυχοπαθογένεια. Ωστόσο η κοινωνία μοιάζει να απαιτεί από τα τρανς άτομα να «αποδείξουν» την υπόστασή τους ως άντρες ή γυναίκες. Μ' αυτό τον τρόπο, η επέμβαση που είναι δικαίωμα των τρανς ανθρώπων (όπως όλες οι αλλαγές στο σώμα μας) γίνεται σχεδόν υποχρέωση.

 

Το ταξίδι

taxidi-fylou-02Η πορεία ενός τρανς ατόμου στην κοινωνία είναι συνήθως η ακόλουθη:

1) Το τρανς άτομο συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το φύλο ή με το σώμα του. Νιώθει με μεγάλη βεβαιότητα ότι είναι διαφορετικό φύλο από αυτό που λέει το σώμα του. Η συνειδητοποίηση συνήθως συμβαίνει σε μικρές ηλικίες, αλλά δεν είναι σπάνιο να το συνειδητοποιήσει κανείς και πολύ αργότερα.

2) Κάποια τρανς άτομα είναι ευτυχισμένα αλλάζοντας τα έμφυλα χαρακτηριστικά του φύλου (ντύσιμο, συμπεριφορά, στάση σώματος, φωνή κτλ) και δεν επιθυμούν χειρουργικές αλλαγές στα γεννητικά τους όργανα. Κάποια άλλα τρανς άτομα θέλουν να διορθώσουν χειρουργικά το φύλο τους, ώστε να ανταποκρίνεται στο φύλο που πραγματικά νιώθουν ότι είναι.

3) Σε ιδανικές συνθήκες, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας διαγιγνώσκει «διαταραχή ταυτότητας φύλου». Αυτό θεωρείται «ψυχική νόσος», κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν τα περισσότερα τρανς άτομα, αλλά το ανέχονται προκειμένου να λάβουν βοήθεια. Χρειάζεται βεβαίωση ψυχιάτρου προκειμένου να αλλάξεις όνομα και ταυτότητα. Επίσης χρειάζεται βεβαίωση ψυχιάτρου, αν επιθυμείς να αλλάξεις το σώμα σου.

4) Αν το άτομο είναι ενήλικο και δηλώσει επιθυμία για αλλαγές στο σώμα του, τότε υποχρεούται να ζήσει για ένα χρόνο με το φύλο που επέλεξε, υπό παρακολούθηση από ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Μπορεί σε αυτό το διάστημα να παίρνει ορμόνες του επιθυμητού φύλου (οιστρογόνα αν είναι τρανς γυναίκα, τεστοστερόνη αν είναι τρανς άντρας).

Οι τρανς άντρες επίσης μπορεί να ζητήσουν να υποβληθούν σε μαστεκτομή, ώστε το στήθος να μην εμποδίζει στην εμφάνισή τους ως άντρες. Οι δε τρανς γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν τα σωματικά χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν με τις ορμόνες: γένια (με λέιζερ ή ηλεκτρόλυση), τριχόπτωση (με διάφορες, όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικές μεθόδους) και εκφορά της φωνής (με ασκήσεις ορθοφωνίας). Στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες, πλην της Ελλάδας, σε αυτό το στάδιο δικαιούσαι να αλλάξεις ταυτότητα, ώστε να αντικατοπτρίζει το πραγματικό φύλο σου.

5) Όταν περάσει ένας χρόνος και η ψυχίατρος κρίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα και η προσαρμογή του ατόμου είναι καλή, συνεχίζεται η ψυχοθεραπεία για έναν χρόνο. Στο τέλος του δεύτερου χρόνου το άτομο δικαιούται να υποβληθεί σε χειρουργείο, ώστε να αλλάξει τα γεννητικά της/του όργανα ώστε να συμβαδίζουν με το φύλο του. Κάποια τρανς άτομα, για διάφορους λόγους επιλέγουν να μην κάνουν την επέμβαση ή να μην πάρουν καν ορμόνες. Ωστόσο, στην Ελλάδα το να υποβληθείς σε χειρουργείο είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξεις ταυτότητα.

Τοπ Τεν Μαλακίας που ακούν οι τρανς άντρες και γυναίκες

  • Δηλαδή εσύ τώρα τι είσαι;
  • Α δηλαδή είσαι αγόρι/κορίτσι πραγματικά;
  • Πες μου τι είσαι στ' αλήθεια, όχι τι έγινες.
  • Αφού σου αρέσουν τα κορίτσια γιατί δεν έμεινες αγόρι;
  • Γιατί άλλαξες κι έγινες άντρας, αφού τώρα δεν φέρεσαι σαν άντρας;
  • Εσύ κι οι άλλοι σαν εσένα πρέπει να 'στε εντελώς σαλταρισμένοι!!
  • Δεν την έκανες ακόμα την εγχείρηση;
  • Πας ενάντια στη φύση!
  • Καλά να 'σαι γκέι, αλλά να θες ν' αλλάξεις και το φύλο σου;
  • Πώς αντέχεις τον εαυτό σου;

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος