Η Ρωσία στην αυγή του Μεσαίωνα

Επικαιρότητα

Όσο εμείς διασκεδάζαμε με τα βιολιά του Fairytale, οι αρχές της Μόσχας συνέχιζαν το βιολί τους: Ξύλο στους ρώσους γκέι.

του Γιώργου Καρδαρά

russia-01Με την πρώτη ματιά δεν σου δίνει την εντύπωση αγωνιστή. Σκούρο κουστούμι, τσάκιση στο παντελόνι, μαύρη γραβάτα, σλάβικη μυτούλα - ακριβώς όπως χιλιάδες άλλοι νεόπλουτοι άντρες που κυκλοφορούν στη Μόσχα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Νίκολαϊ Αλεξέγιεφ, 32 ετών, είναι πρόεδρος του γκέι κινήματος της Ρωσίας. Και τον τελευταίο καιρό έχει πολλά στο κεφάλι του.

Το κινητό του Νίκολαϊ χτυπάει επανειλημμένα. Το σηκώνει, απαντάει λακωνικά και το κλείνει. «Μόλις με πήραν οι αρχές δημόσιας τάξης του δήμου Μόσχας και μου ανακοίνωσαν ότι δεν εγκρίθηκε η πορεία μας. Επίσης μου είπαν να προσέχω τι κάνω γιατί τα ακούνε και τα βλέπουν όλα». Στο πρόσωπό του καθρεπτίζεται μια μικρή απογοήτευση.

Ο Νίκολαϊ Αλεξέγιεφ και οι σύμμαχοι του έχουν πάλι σκοπό να βρεθούν ανάμεσα στα γκλομπ της αστυνομίας και τα σίδερα της φυλακής. Από το 2006 υποβάλλουν κάθε χρόνο αίτηση για την διεξαγωγή μιας παρέλασης γκέι περηφάνιας στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ρωσίας και κάθε χρόνο οι αρχές δεν τους την εγκρίνουν. Παρ' όλη την απαγόρευση, κάθε χρόνο παρευρίσκονται 50 με 100 θαρραλέοι σε μια από τις κεντρικές πλατείες και προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την κατάστασή τους. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι κάθε χρόνο η ίδια: πρώτα έρχεται μια ομάδα Νεοναζί και επιτίθεται στις αδελφές. Έπειτα, αφού οι αστυνομικοί απολαύσουν το θέαμα από απόσταση ασφαλείας, συλλαμβάνουν τους ξυλοδαρμένους διαδηλωτές και τους φυλακίζουν. Την ίδια μοίρα είχε και ο γερμανός βουλευτής Volker Beck που παρευρέθηκε πέρσι για να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρωτεύουσα της βότκας.

Παρ' όλα αυτά, οι ρώσοι αγωνιστές είχαν σκοπό να ξαναβγούν και φέτος στους δρόμους. Διάλεξαν το μεσημέρι του Σαββάτου, τη μεγάλη μέρα της Γιουροβίζιον. Στόχος τους; Να κινητοποιήσουν 5000 άτομα, ποντάροντας στη δημοσιότητα και στους οπαδούς του φεστιβάλ που ήρθαν από την προοδευτική Δύση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αρχές της Μόσχας απαγόρευσαν και φέτος τη διαδήλωση, αλλά η υπόθεση έφτασε ήδη στα αυτιά του συγκροτήματος της Ολλανδίας, το οποίο δήλωσε ότι εάν ξυλοδαρθούν και συλληφθούν άτομα που βρίσκονται στο δρόμο απλώς γιατί θέλουν να δηλώσουν τη διαφορετικότητά τους και να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους, θα μποϊκοτάρουν την Eurovision και θα αρνηθούν να τραγουδήσουν. Όμως δεν πέρασαν στον τελικό και έτσι η απειλή τους δεν πραγματοποιήθηκε.

Βότκα, βία και ομοφυλοφιλία

Στη Μόσχα η δημόσια «αδελφίστικη» συμπεριφορά μπορεί να σου κοστίσει και τη ζωή. Ο δήμαρχος Μόσχας, Γιούρι Λούσκοφ, υποστηρίζει δημόσια ότι «μια διαδήλωση ομοφυλοφίλων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σατανιστική συγκέντρωση». Η κατά βάθος συντηρητική και θεοφοβούμενη κοινωνία της Ρωσίας δεν έχει μάθει αλλιώς - πολλές φορές οι λέξεις ομοφυλόφιλος και παιδεραστής θεωρούνται το ίδιο και αυτό.

russia-02Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναμειγνύεται σε τέτοια ζητήματα. Ο φόβος του στιγματισμού είναι πολύ μεγάλος.

Ο Νίκολαϊ δέχεται πυρά όμως και από το ίδιο του το στρατόπεδο. Οι ομοφυλόφιλοι της Μόσχας των κατηγορούν ότι έχει γίνει γάλλος υπήκοος και ουσιαστικά ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Ένας δημοσιογράφος που ζει στη Μόσχα λέει το εξής: «Εδώ έρχεται μόνο για να ταράξει τα νερά εκ του ασφαλούς. Δεν χρειαζόμαστε και άλλες φασαρίες με τις αρχές. Έχουμε αρκετά στο κεφάλι μας και θέλουμε την ησυχία μας!» Τέτοιες κατηγορίες τις ακούει συχνά ο Νίκολαϊ και απαντά κρατώντας το ρώσικο διαβατήριό του στο χέρι: «Εγώ, σε αντίθεση με τον Λούσκοφ, έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Μόσχα. Τη νιώθω πατρίδα μου, δική μου πόλη. Σε όλο και περισσότερα κράτη επιτρέπονται τα σύμφωνα συμβίωσης για ζευγάρια του ίδιου φίλου. Μόνο εδώ στην Ρωσία δεν αλλάζει τίποτα. Μας βοηθάει πάρα πολύ όταν σε μια εκδήλωση, όπως η Eurovision, έρχονται άνθρωποι από έξω και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους. Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους πρότυπα, ανθρώπους που θα βρούν μαζί μας στους δρόμους».

Τελικά τι έγινε στις 16 Μαΐου του 2009 στους δρόμους της Μόσχας; Επίσημα τίποτα, γιατί με χειρουργική ακρίβεια και μεθόδους που θυμίζουν KGB «το κακό χτυπήθηκε στη ρίζα του». Οι αστυνομικοί έκαναν συλλήψεις προτού καν προλάβουν οι διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους. Μόνο δύο τρείς φωτογραφίες την στιγμή που στοίβαζαν τα άτομα με βία σε λεωφορεία πρόλαβαν να τραβήξουν τα ξένα μέσα και να τις στείλουν με τη βοήθεια των φορητών υπολογιστών τους στη Δύση, προτού και αυτοί καταλήξουν στις κλούβες του υπουργείου εσωτερικών.

Απέτυχε λοιπόν η πορεία των ρώσων γκέι; Σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλεξέγιεφ στο Time, φέτος άλλαξαν τελευταία στιγμή τον χώρο της διαδήλωσή μας, ώστε να μη δεχτούν επίθεση από αντιγκέι ομάδες, όπως τις περασμένες χρονιές. «Φέτος κανείς δεν τραυματίστηκε στην πορεία μας», δήλωσε. Στην αντιδημοκρατική Ρωσία αυτό είναι μια κάποια πρόοδος.

{youtube width="425" height="344"}e-wSUzcOSj0{/youtube}

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 203 guests και κανένα μέλος