Ψυχολογική κακοποίηση: υπάρχουν λύσεις

Γκέι καθημερινότητα

Σε βρίζουν ή σε χτυπάνε οι γονείς σου επειδή είσαι γκέι; Δεν χρειάζεται να το ανέχεσαι. Μάθε τι μπορείς να κάνεις.

των ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού»

 

kakopoiisi-01Η ψυχολογική κακοποίηση, όπως και κάθε άλλη μορφή κακοποίησης προς τα παιδιά, απειλεί την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ενώ η σωματική βία / κακοποίηση είναι εύκολο να διακριθεί, η ψυχολογική διάσταση της βίας μπορεί να παραμένει καλά «καλυμμένη» -ιδίως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον- για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και για πάντα. Εντοπίζεται δύσκολα από τους επαγγελματίες και απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας προκειμένου το παιδί να μοιραστεί τα ανάλογα γεγονότα. Όταν μιλούμε για το συγκεκριμένο είδος βίας αναφερόμαστε σε συμπεριφορές (λεκτικές και εξω-λεκτικές) που εμπεριέχουν συστηματική υποτίμηση, απόρριψη, εκμετάλλευση, αποθάρρυνση, απομόνωση.

Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αγωνίζεται καθημερινά για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ανήλικων παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα, κάθε παιδί ή έφηβος που του ασκείται οποιαδήποτε μορφή βίας, μπορεί να καλέσει στην Εθνική Γραμμή SOS 1056, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο και είναι δωρεάν και από κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να μιλήσει με κάποιο ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης-Συμβουλευτικής γίνεται ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων που ενδέχεται να αναφέρονται μέσω των τηλεφωνικών συνομιλιών.

1056

Η γραμμή SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν και από κινητό τηλέφωνο.

Εκτός από την αποφόρτιση και την παροχή συμβουλευτικής, μια πρόσθετη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 1056 είναι η παροχή κατευθύνσεων από κοινωνικούς λειτουργούς σε σχέση με το πώς μπορεί ένα παιδί και ειδικά ένας έφηβος να απευθυνθεί σε αρμόδιους φορείς προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά του ενάντια στην κακοποίηση. Επιπλέον, ο Σύλλογος απευθύνεται και σε γονείς που επιθυμούν να συζητήσουν θέματα ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Ψυχολογική κακοποίηση και ομοφυλοφιλία

Περιστατικά όπου ασκείται ψυχολογική κακοποίηση και ψυχολογικός εκβιασμός, είναι και εκείνα που αφορούν άτομα με ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν δικαιολογεί καμία αιτία άσκησης σωματικής ή η ψυχολογικής βίας και θεωρεί πως κανένας ανήλικος δεν αξίζει αυτού του είδους τη διαπαιδαγώγηση, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων συμπεριφορών. Σε καμία περίπτωση ένας άγριος ξυλοδαρμός ή ένα χαστούκι δε θα προσφέρουν το παραμικρό σε έναν έφηβο, o οποίος βρίσκεται σε έναν κυκεώνα απειράριθμων συναισθηματικών εναλλαγών και καινούριων ρόλων (εφηβεία), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διαχειριστεί τη διαφορετικότητά του, την οποία τις περισσότερες φορές βιώνει με απομόνωση από τις παρέες των συνομηλίκων, με έντονα συναισθήματα ενοχών για μια φυσική του τάση, η οποία άλλωστε συχνά βρίσκεται υπό έντονη διαπραγμάτευση.

kakopoiisi-02Σε αυτή τη δύσκολη φάση που μπορεί να χαρακτηρίζει την εφηβική ηλικία, οι έφηβοι έχουν ανάγκη τους γονείς τους, να είναι δίπλα τους, να είναι βοηθητικοί, ενημερωτικοί και υποστηρικτικοί για το σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Η βία οδηγεί σε βία

Συνέπειες όλων των μορφών και ειδών βίας που ασκούνται στα παιδιά είναι να γίνονται εσωστρεφή και να «μοιράζονται» δύσκολα τα συναισθήματά τους, να υιοθετούν αντίστοιχες συμπεριφορές βίας με συνομηλίκους, αναπαράγοντας στο κοινωνικό σύνολο τα ίδια πρότυπα που έχουν βιώσει μέσα στην οικία τους. Έτσι, την «επόμενη μέρα» βγάζουμε στην κοινωνία άτομα που εκφράζουν το θυμό τους μέσω επιθετικών συμπεριφορών και που πολλές φορές έχουν δυσκολίες κοινωνικής ένταξης και προσαρμογής.

Η ψυχολογική υποστήριξη συμβουλευτικής γίνεται ανώνυμα.

Σε καμία περίπτωση το παιδί «δε θα διαβάσει περισσότερο», «δε θα φέρει καλύτερους βαθμούς» και δε θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στις -κρυφές πολλές φορές- προσδοκίες των γονέων, αν αντιμετωπιστεί με βία ή εκτίθεται συστηματικά σε διάφορες μορφές εκβιασμών, ακόμη και αν δεν υπόκειται σε σωματικές κακώσεις. Ο διάλογος και οι σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην οικογένεια ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού και το ωθούν στο να δημιουργεί και να απολαμβάνει, και μαζί με αυτό και όλη η οικογένεια.

Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, και ένα από αυτά τα δικαιώματα συνίσταται στην ποινή όσων τα κακομεταχειρίζονται και τους στερούν τις βασικές τους ελευθερίες, όπως τη δυνατότητα να παίζουν και να εκφράζονται ελεύθερα, ξεδιπλώνοντας τις ικανότητες και δεξιότητές τους, μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης, αποδοχής, στήριξης και κατανόησης.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 41 guests και κανένα μέλος