Ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Ρούφους;

γκέι πολιτισμός

Ο Γκέι Μεσσίας από τσόντες των '70s θα ξαναγεννηθεί, με στυλάτες αθλητικές κάλτσες θα ντυθεί, κι ένα αθώο χαμόγελο στα χείλη...

του Μενέλα Σιαφάκα

rufus-01Επιτέλους έρχεται ο Ρούφους Wainwright στην Αθήνα: «Ποιος; Ποιος είναι αυτός ο Ρούφους;» είπαν, αρκετοί φίλοι μου.

Ο Ρούφους Ρέινραϊτ είναι από τους πρώτους (ίσως και ο πρώτος) τραγουδιστής που ήταν ανοιχτά γκέι από την αρχή της καριέρας του. Μάλιστα όχι μόνο ξεκίνησε την καριέρα του δηλώνοντας ανοιχτά γκέι, αλλά έγραψε και τραγούδια που αναφέρονται στην ομοερωτική επιθυμία. Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει μια διεθνή καριέρα με μεγάλες επιτυχίες.

Τι μουσική παίζει; Θυμάμαι τις ζωντανές εμφανίσεις του Ρούφους στη Γλασκώβη, σε χώρους τύπου Μέγαρο Μουσικής, με το πιο περίεργο κοινό που είχα δει σε συναυλία: παρέες νεαρά παιδιά με μεγάλο ποσοστό γκέι και ανάμεσά τους ζευγάρια μεγάλων, που ήταν κάτι μεταξύ γονέων και παππούδων. Ο Ρούφους μεταξύ των τραγουδιών έκανε αστειάκια και αναφερόταν σε πρώην γκόμενούς του και στη θηλυπρέπεια του απλά και φυσικά, και το κοινό γελούσε μαζί, όχι χωρισμένοι σε μεγάλους ή μικρούς, σε στρέιτ ή γκέι, απλά σαν μια μεγάλη παρέα. Κι όταν βγήκε σταυρωμένος με έναν μπλε χιτώνα με το συγκρότημα ντυμένους Ρωμαίους να τραγουδήσει το Gay Messiah, όχι μόνο δεν άκουγες κανέναν ενοχλημένο, αλλά όλοι το διασκεδάσαμε.

Έτσι είναι η μουσική του: γεφυρώνει χάσματα γενεών. Baroque pop θα την έλεγα• άκου τώρα χαρακτηρισμός κι όμως είναι ταιριαστός.

Μια αναδρομή στη ζωή του Ρούφους: γεννήθηκε το 1973 στη Νέα Υόρκη, από γονείς μεγάλους θρύλους της φολκ βόρειοαμερικάνικης μουσικής σκηνής. Ο πατέρας του ο Loudon Wainwright III, γνωστός αμερικάνος φολκ τραγουδιστής, χώρισε τη μητέρα του Kate McGarrigle, γνωστή καναδέζα φολκ τραγουδίστρια, όταν ο Ρούφους ήταν μόλις τριών, όπου και πήγαν με τη μητέρα του και τη μικρή αδελφή του Martha να ζήσουν στον Καναδά. Η μητέρα του μαζί με την αδελφή της τραγουδούσαν ως The McGarrigle Sisters με μεγάλη επιτυχία στο Κεμπέκ.

rufus-02Οι σχέσεις των αδελφών Wainwright με τον πατέρα τους δεν ήταν πάντα οι καλύτερες και γίνονται αρκετές αναφορές σε τραγούδια για τη σχέση αυτή• ενδεικτικά αναφέρω το Bloody Mοther Fucking Asshole της Martha. Ο Ρούφους έκανε coming out σαν έφηβος και έχει δηλώσει ότι οι γονείς του δεν το συζήτησαν τότε μαζί του. Στα 14 του κάποιος που γνώρισε σ' ένα μπαρ τον πήγε για μια βόλτα στο Hyde Park του Λονδίνου, όπου τον βίασε, του έκλεψε το πορτοφόλι και πήγε να τον στραγγαλίσει. Αυτό τον οδήγησε στο να μην κάνει σεξ ξανά για εφτά χρόνια και μετά να πέσει με τα μούτρα. Αργότερα, γύρω στο 2001-3, περίπου εθίστηκε στο crystal meth, μια ναρκωτική ουσία διαδεδομένη στη αμερικάνικη γκέι σκηνή, από την οποία απεξαρτοποιήθηκε. Φημολογείται ότι ήταν ο Εlton John που τον πίεσε να πάει για απεξάρτηση.

Ο Ρούφους πάντως μιλάει ανοιχτά για την εξάρτηση του από το σεξ και τα ναρκωτικά. Τον Απρίλιο του 2010 μίλησε επίσης για την ερωτική σχέση του με τον Jorn Weisbrodt, που τον οδήγησε να αναθεωρήσει την άποψή του για γκέι γάμο και να αρχίσει τον υποστηρίζει. «Δεν ασχολήθηκα πολύ με το θέμα του γάμου στο παρελθόν γιατί μου αρέσει η οργιαστική (τύπου Oscar Wilde) σεξουαλικότητα του να είσαι γκέι, τώρα όμως με τον Jorn άλλαξα γνώμη». Ο Jorn είναι Γερμανός και δεν μπορεί να πάρει υπηκοότητα για να ζήσει με τον Ρούφους στην Αμερική νόμιμα. «Με τον Γιορν είμαστε μαζί εδώ και πέντε χρόνια και είναι το φως τη ζωής μου. Είναι η έμπνευσή μου, η στήριξή μου και δεν είναι καθόλου κακός στο κρεβάτι! Αλλά στην Αμερική δεν μπορείς να παντρευτείς τον γκέι σύντροφό σου και να του δώσεις υπηκοότητα... πράγμα εκνευριστικό όταν είσαι σε μια σταθερή σχέση...».

Ο Ρούφους ανακοίνωσε επίσημα στους γονείς του την ομοφυλοφιλία του στα 18 του. Στα 14 γράφει και τραγουδάει ένα τραγούδι για την ταινία Tommy Tricket and the Stamp Traveller και προτείνεται για διάφορα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου τραγουδιστή στον Καναδά. Αργότερα αφήνει λίγο το πιάνο και πιάνει την κιθάρα (όργανο που συνδύαζε με τον πατέρα του) και γράφει τραγούδια, δίνει κάποια στον πατέρα του, που τα δίνει σ' έναν παραγωγό που εντυπωσιάστηκε και έτσι γεννήθηκε το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Ρούφους Wainwright, που κυκλοφόρησε το 1998.

rufus-04
Ο Rufus και ο άντρας του Jorn Weisbrod.

Το 2001 κυκλοφορεί το Poses στο οποίο ξεχωρίζουν τα: Cigarettes and Chocolate Milk, Greek Song (για τον Έλληνα εραστή του) και Poses. Το 2003 κυκλοφορεί το Want One, από το οποίο ξεχωρίζουν τα: Oh What a World, I Don' t Know What It Is, και (το αγαπημένο μου) My Phone is On Vibrate for You. Ακολουθεί το Want Two το 2004, όπου ξεχωρίζουν τα Agnus Dei, Little Sister, The Art Teacher και Gay Messiah. Το 2007 κυκλοφορεί το τέταρτο προσωπικό του album με τίτλο Release the Stars, που εκτός από κριτική καταξίωση γνωρίζει και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί μια ζωντανή ηχογράφηση από το Carnegie Hall με τραγούδια της Judy Garland. H συναυλία επαναλαμβάνεται στο Λονδίνο και βιντεοσκοπείται για το DVD Ρούφους! Ρούφους! Ρούφους! Does Judy! Judy! Judy!: Live from the London Palladium.

Μόλις τον Απρίλιο του 2010 κυκλοφόρησε ο τελευταίος του δίσκος All Days Are Nights: Songs For Lulu το οποίο περιέχει τρία σονέτα του Shakespeare μελοποιημένα. Ο Ρούφους εκτός από τους προσωπικούς του δίσκους έχει γράψει τραγούδια για αρκετές ταινίες όπως: Shrek, Moulin Rouge, The Aviator, The Bridget Jones Diaries και Zoolander. Επίσης το 2009 παρουσίασε την πρώτη του όπερα στο Manchester Palace Theatre με τον τίτλο Prima Donna. Το 2010 ξεκινά δύσκολα για τον Ρούφους που, παρότι κυκλοφορεί καινούργιο δίσκο και αρχίζει άλλη μια παγκόσμια τουρνέ, χάνει τη μητέρα του από καρκίνο.

rufus-03
Από τη συναυλία στο Λυκαβητό, 6/2010

Στις 5 Ιουνίου τραγούδησε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο θέατρο Λυκαβηττού. Αφού τελείωσε η παρέλαση του Athens Pride ανέβηκα στον λόφο. Ευτυχώς οι βροχές του μεσημεριού δεν επανήλθαν και μαζεύτηκαν γύρω στα 1200 άτομα. Στο κοινό υπήρχαν αρκετά άτομα που όπως κι εγώ είχαν έρθει από το Pride.

Στο πρώτο μέρος ο Ρούφους παρακάλεσε το κοινό να μη χειροκροτήσει καθόλου μέχρι να κατέβει από τη σκηνή. Εμφανίστηκε με μια μαύρη κάπα και φτερά πουλιού στους ώμους και τραγούδησε τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο χωρίς σχεδόν καμία παύση. Στο τοίχο πίσω από την σκηνή προβαλλόταν ένα μαύρο μάτι που ανοιγόκλεινε αργά. Η ατμόσφαιρα ήταν κάπως βαριά και φαινόταν πως είχε επηρεαστεί από τον θάνατο της μητέρας του. Κάποια χειροκροτήματα ακούστηκαν από τα βραχάκια, από φαν που μάλλον δεν άκουσαν την παράκληση του.

Το δεύτερο μέρος ήταν πιο ανάλαφρο και ο Ρούφους έπαιξε διάφορες επιτυχίες του, πάλι με μόνη συνοδεία το πιάνο του. Μεταξύ των τραγουδιών ακούστηκε τώρα πολύ χειροκρότημα και κουβεντούλα από τον Ρούφους. Μας είπε ότι θα πάει διακοπές σε ελληνικό νησί, για τους κώλους των Ολλανδών, ότι έχασε τη βαλίτσα του και έφτασε χωρίς ρούχα στην Αθήνα. Τελευταία στιγμή επιστρατεύτηκε ο Έλληνας σχεδιαστής Άγγελος Φραντζής να του σχεδιάσει και να του ράψει τα ρούχα για την παράσταση. «Ευχαριστώ Ανγκελο, δεν μπορώ να πω το επίθετό του» είπε με το γνωστό του χιούμορ.

Gay Messiah
He will then be reborn
From 1970's porn
Wearing tubesocks with style
And such an innocent smile

 

 

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 guests και κανένα μέλος