Στήνοντας σκηνές έξω από τα στερεότυπα

γνώμη

της Rainbow Knight

Υπάρχει ένα μέρος που για πολλά παιδιά είναι καλοκαιρινός παράδεισος. Για τα lgbt παιδιά, ωστόσο, μερικές φορές γίνεται κόλαση και σε πολλούς καταστρέφει τη ζωή.

camp-01Αναφέρομαι στην κατασκήνωση.

Όταν το παιδί πηγαίνει στην κατασκήνωση για πρώτη φορά, εντελώς ψαρωμένο καθώς είναι αφού απομακρύνεται πρώτη φορά από την οικογένεια, ελπίζει σε καινούργιες φιλίες, παιχνίδι και φυσικά έρωτες, ειδικά στις εφηβικές ηλικίες. Αν πάλι δεν είναι η πρώτη φορά, συναντάει τους φίλους απ' τα προηγούμενα χρόνια, γνωρίζει καινούργιους και φυσικά πάλι υπάρχει η ελπίδα ενός νέου ή παλιού έρωτα. Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι εδώ. Όμως για κάποια παιδιά το θέμα του έρωτα είναι ένα θέμα που πονάει.

Τα άτομα στην εφηβική ηλικία (12-15) συνήθως ανακαλύπτουν ή προσδιορίζουν την ομοφυλοφιλία τους. Υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις μεταξύ των αγοριών και διαφορετικές μεταξύ των κοριτσιών. Στις ομάδες των κοριτσιών μια κοπέλα που διαφέρει, δηλαδή δεν βάφεται, δεν ντύνεται γυναικεία ή έχει πιο ανδροπρεπές στυλ περιθωριοποιείται με άσχημο τρόπο απ' τις άλλες κοπέλες με καταστροφικές συνέπειες γι' αυτήν, καθώς η περιθωριοποίηση είναι έμμεση. Όλες το παίζουν φίλες σου αλλά παράλληλα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη με σχόλια για το στυλ σου και τη συναισθηματική σου ζωή, όπως για παράδειγμα: «Έχεις αγόρι;» «Όχι.» (γελάκια και σχόλια) «Σ' αρέσει κανένας από δω;» «Όχι.» (ξανά γελάκια και σχόλια). Συνήθως αυτό συμβαίνει σε σκηνές όπου η κοπέλα είναι καινούργια και οι άλλες είναι ή έχουν γίνει μια παρέα. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι λεσβία για να δεχτείς τέτοια συμπεριφορά, φτάνει απλά να μην τηρείς τα στάνταρ της θηλυπρέπειας.

camp-02Τέτοιες συμπεριφορές οφείλονται στα στερεότυπα, τα οποία τα συναντάμε παντού. Παρ' όλα αυτά σπανίως ασχολούμαστε γιατί κατά κάποιο τρόπο έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αυτή τη συμπεριφορά ο ομαδάρχης δεν μπορεί να την δει ή απλά εθελοτυφλεί γιατί δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Η βοήθεια απ' τον ομαδάρχη ή κοινοτάρχη δεν είναι και το καλύτερο αφού πρώτον δεν μπορούν να βοηθήσουν γιατί δεν καταλαβαίνουν ακριβώς το πρόβλημα ή και να το καταλαβαίνουν δεν έχουν τη γνώση για να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχει, βέβαια, και η ακραία περίπτωση που η ομαδάρχισσα συμμετέχει σε όλη αυτή την κατάσταση, οπότε εκεί είναι πιο σκούρα τα πράγματα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση;

  • Πρέπει να παίξεις το παιχνίδι τους. Αν τα πηγαίνεις καλά με την ομάδα των αγοριών που έχει τις περισσότερες κατακτήσεις, μόλις ακούσεις για τον Χ γκόμενο πες: «α ναι! κάτι ξέρω γι' αυτόν» και ασ' τες να αρχίσουν τα παρακάλια για να τους πεις. Ή μπορείς απλά όταν θα λένε τις ηλίθιες ιδέες συνωμοσίας περί ψαρέματος του τυπά να πεις απλά «Α! χτες που παίζαμε μπάλα κάτι άκουσα γι' αυτόν» ή κάτι τέτοιο.
  • Μην κλειστείς στον εαυτό σου. Μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, αν τους δείξεις ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τον εαυτό σου. Αυτό θα γίνει αν ας πούμε την ώρα που σε δουλεύουνε τους πεις κάτι αποστομωτικό, πχ. «Σ' αρέσει κανένας από εδώ; Ποιος είπε ότι ήρθα κατασκήνωση να βρω γκόμενο; Έχω τόσους, ας ηρεμήσω και λίγο». Ή αν σου πούνε τίποτα του τύπου: «Καλά γιατί δεν βάζεις κάτι πιο γυναικείο;», μπορείς να πεις: «Αν το πιο γυναικείο είναι να είμαι πουτανάκι (όπως συνήθως είναι αυτές) τότε καλύτερα που είμαι έτσι!».
  • Μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα η επιλογή ν' αλλάξεις ομάδα.

Το παν, όμως, για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση είναι να δείξεις ότι ακόμα κι αν διαφέρει το στυλ σου, δεν μειονεκτείς σε τίποτα από αυτές. Δηλαδή να τους δείξεις ότι είσαι εντάξει με τον εαυτό σου.

 

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος