Αυτοί κωφοί. Εμείς κουφοί;

Αφιέρωμα: ΑΜΕΑ & ομοφυλοφιλία

Ακούν οι κωφοί; Διαβάζουν χείλια; Πόσα ξέρουμε για τους κωφούς και την επικοινωνία μαζί τους;

Μετάφραση: Πέρης Αποστολάκης, βασισμένο σε ένα κείμενο του Blind LGBT Pride

deaf-01Μύθος

Όλοι οι άνθρωποι χωρίς ακοή δεν μπορούν να μιλήσουν.

Αλήθεια

Οι άνθρωποι που έχασαν την ακοή τους αφού αναπτύχθηκε πρώτα η ικανότητα ομιλίας δε δυσκολεύονται ιδιαίτερα να μιλήσουν. Όσο γι' αυτούς που έχουν «προγλωσσική κωφότητα», πολλοί έχουν μάθει να μιλάνε χάρη σε ειδικά μαθήματα λογοθεραπείας. Ορισμένες φορές αυτό κάνει την ομιλία τους δύσκολη να την καταλαβαίνουμε.

Μύθος

Όλοι όσοι δεν έχουν ακοή, ξέρουν να διαβάζουν τα χείλια.

Αλήθεια

Πολλοί άνθρωποι με απώλεια ακοής έχουν εκπαιδευτεί να διαβάζουν χείλια. Ακόμα και όσοι άνθρωποι έχουν κανονική ακοή βασίζονται εν μέρει στο διάβασμα χειλιών, αλλά το πετυχαίνουν μόνο κατά ένα 30-40%. Συνήθως τα κωφά άτομα συνδυάζουν το διάβασμα χειλιών με άλλες μεθόδους επικοινωνίας και σπάνια βασίζονται αποκλειστικά μόνο σε αυτό.

Μύθος

Τα βοηθήματα ακοής διορθώνουν 100% την απώλεια ακοής.

Αλήθεια

deaf-02

Τα βοηθήματα ακοής βελτιώνουν την ακοή σε πολλά κωφά άτομα, αλλά δεν την ακυρώνουν. Συνήθως μειώνουν τη σοβαρότητα της απώλειας.

Μύθος

Οι άνθρωποι που είναι κωφοί χρησιμοποιούν ένα ενιαίο σύστημα επικοινωνίας.

Αλήθεια

Οι άνθρωποι που είναι κωφοί χρησιμοποιούν συνδυασμό συστημάτων επικοινωνίας, π.χ. ομιλία, διάβασμα χειλιών, γράψιμο, νοηματική, χειρονομίες και γλώσσα του σώματος.

Μύθος

Πολλοί άνθρωποι που είναι κωφοί ούτε να μιλάνε δεν έχουν καταφέρει να μάθουν. Οι άνθρωποι που είναι κωφοί δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνοι.

Αλήθεια

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθεις να μιλάς αν χάσεις την ακοή σου πριν αναπτυχθεί η ικανότητα ομιλίας. Πολλοί άνθρωποι που έχασαν την ακοή τους πριν αναπτυχθεί η γλωσσική ικανότητα, έμαθαν αργότερα να μιλάνε ως ένα βαθμό, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τελειοποιήσουν ούτε την άρθρωση ούτε να διακρίνουν λεπτές γραμματικές αποχρώσεις στη δεύτερη γλώσσα τους - τα ελληνικά. Πρόκειται για πρόβλημα επικοινωνίας όχι ευφυΐας.

{youtube}E5l-2Jo14cQ{/youtube}

Hip-hop με τον κωφό Sean Forbes

Η κωφότητα συχνά αποκαλείται η «αόρατη αναπηρία» γιατί δεν φαίνεται. Όταν πρωτογνωρίζεις έναν άνθρωπο ίσως να μην προσέξεις αμέσως ότι είναι κωφός. Κάποιοι χρησιμοποιούν τη φωνή τους, άλλοι όχι. Κάποιοι που τη χρησιμοποιούν μπορεί να είναι απόλυτα κατανοητοί, άλλοι όχι τόσο. Κάποιοι διαβάζουν χείλια, άλλοι όχι. Κάποιοι επικοινωνούν με νοηματική ή με αλφάβητο δαχτύλων, άλλοι όχι. Κάποιοι φορούν ακουστικά, άλλοι όχι.

Με τόσες διαφορετικές πιθανότητες, πώς να ξέρεις πώς να επικοινωνήσεις μ' ένα κωφό άτομο; Είναι πού απλό: ρώτα!

Οι περισσότεροι κωφοί μπορούν να μιλήσουν• οι φωνητικές χορδές τους είναι φυσιολογικές αλλά λόγω της απώλειας ακοής, δεν ακούν τη δική τους φωνή και έτσι δεν μπορούν να τη ρυθμίσουν.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι η έλλειψη ακοής αλλά οι δυσκολίες στην επικοινωνία. Να θυμάσαι ότι τα ελληνικά είναι η δεύτερη γλώσσα ενός κωφού!

Έτσι επικοινωνούμε!

  • Τραβήξτε την προσοχή του ανθρώπου πριν μιλήσετε. Αγγίξτε τον στον ώμο, κουνήστε το χέρι σας ή γενικά κάντε κάποια κίνηση για να δείξετε ότι θέλετε να μιλήσετε.
  • Ρωτήστε τον άνθρωπο αν προτιμά να επικοινωνήσετε γραπτά, με νοηματική, με χειρονομίες ή με ομιλία.
  • Αν χρειαστεί επικοινωνήστε με χαρτί και στυλό ή με μηνύματα / σημειώσεις κινητού. Όταν γράφετε, να έχετε υπόψη σας ότι οι γλωσσικές ικανότητές του εξαρτώνται από το αν γεννήθηκε κωφός ή έχασε την ακοή του αργότερα.
  • Αυτά που γράφετε να είναι σύντομα και απλά.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε συντομογραφίες.
  • Μην κάνετε ερωτήσεις που απαντιούνται μόνο μ' ένα ναι ή μ' ένα όχι.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και σχεδιάκια.
  • Όταν τελειώσετε το μήνυμά σας, να κοιτάζετε τον συνομιλητή σας.
  • Αν επικοινωνείτε με ομιλία, μη φωνάζετε, ούτε να προσπαθείτε να αρθρώνετε υπερβολικά καθαρά κάθε συλλαβή. Μιλάτε φυσιολογικά.
  • Το σημαντικότερο είναι να κοιτάζετε στο πρόσωπο αυτόν στον οποίο μιλάτε.
  • Μην καπνίζετε, μη μασάτε τσίχλα, μη βάζετε τα χέρια σας μπροστά στο στόμα, μη γυρνάτε το κεφάλι απ' την άλλη.
  • Αν δεν σας καταλάβει, προσπαθήστε να βρείτε άλλο τρόπο για να διατυπώσετε αυτό που θέλετε να πείτε.
  • Να χρησιμοποιείτε γλώσσα του σώματος, εκφράσεις προσώπου και παντομίμα για να ενισχύσετε την επικοινωνία σας.
  • Δείξτε υπομονή!

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 43 guests και κανένα μέλος