Γίνε κι εσύ πορνοστάρ – μπορείς!

Αφιέρωμα: Πορνογραφία

Όταν το Facebook γνώρισε το Porntube.

του Ζαχαρία Μαυροειδή

Λέλα, να ένας πούτσος!

amateur-porn-01Tέλη της δεκαετίας του '80. Σε ένα δημοτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής, ένα ξεφτισμένο πορνοπεριοδικό πηγαίνει από χέρι σε χέρι. Μια ξανθιά γυναίκα αιφνιδιάζεται από την ερωτική επίθεση του μουστακαλή υδραυλικού της. Ένας πούτσος, ένα μουνί, μεγάλα βυζιά, ο ίδιος πούτσος από άλλη γωνία, σπέρμα, τρίχες, πρόστυχες λέξεις, ο πούτσος από ακόμη πιο κοντά, καύλα, ο πούτσος πάλι, κουδούνι, μάθημα. Το θέαμα ήταν σοκαριστικό, ερεθιστικό, αμαρτωλό, τρομερά ενδιαφέρον. Ήταν η πρώτη μου επαφή με την πορνογραφία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η σχέση μου με το πορνό εξελίχθηκε με αργούς ρυθμούς: περιστασιακή ανάγνωση ροζ αγγελιών σε εφημερίδες, χάζεμα πορνοπεριοδικών στα περίπτερα –δεν είχα το θάρρος να τα αγοράσω– και μερικές κλήσεις σε ροζ γραμμές. Μέχρι που κάπου στα τέλη των 90s μπήκε το ίντερνετ στο σπιτικό μας.

Θυμάμαι ακόμη την έξαψη με την οποία αναζητούσα πορνογραφικό υλικό με τον φόβο μην πέσω σε κάποια σελίδα με ιούς, την αγωνία για τη διαγραφή του ιστορικού από τον εξπλόρερ για να μη με πιάσουν και κυρίως τη βασανιστική αναμονή του φορτώματος μιας φωτογραφίας. Ήταν μία περίοδος αυνανισμού σε slow motion. Κι ενώ εγώ περίμενα με το πουλί στο χέρι να φορτώσει μία ακόμη φωτογραφία, μία τεράστια αλλαγή συντελούνταν στην ιστορία της πορνογραφίας: όσο αργά φορτωνόντουσαν οι πρώτες εικόνες στο διαδίκτυο, τόσο γρήγορα διαβρώνονταν τα θεμέλια της παραδοσιακής βιομηχανίας του πορνό.

Ο κάθε άλλο παρά αργός θάνατος μιας αυτοκρατορίας

amateur-porn-02Είναι πλέον ιστορία το ότι το ίντερνετ γονάτισε το εμπόριο πορνογραφίας. Σήμερα, ένα 15% των 100 σάιτ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα προσφέρουν δωρεάν πορνό. Βάση στατιστικών, οι πωλήσεις DVD μειώθηκαν σταδιακά έως και 45% και αντίστοιχη ήταν η μείωση στις σελίδες pay per view. Και έχουμε ακόμη μέλλον. Αντιδρώντας στην κρίση, οι εταιρίες παραγωγής πορνό ωθήθηκαν σε πιο εξτρίμ περιεχόμενο προκειμένου να «ξεχωρίσουν». Στο δε γκέι πορνό, το bareback έχει γίνει πλέον ψωμοτύρι, παρ' όλο που για αρκετά χρόνια οι μεγάλοι παραγωγοί γκέι πορνό χρησιμοποιούσαν καθολικά και συνειδητά προφυλακτικό. Η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν νερό στο κρασί τους καθώς το bareback πουλάει 2 με 3 φορές παραπάνω από το σεξ με προφύλαξη.

Παράλληλα με την οικονομική και ιδεολογική καθίζηση της παραδοσιακής βιομηχανίας του πορνό, ένα παρακλάδι της άρχισε να ανθίζει έντονα: το ερασιτεχνικό πορνό. Η αρχή έγινε περίπου δέκα χρόνια πριν, με σάιτ όπως το Sean Cody το οποίο πουλούσε καλογυρισμένες σκηνές ερασιτεχνικού (;) σεξ, συχνά με θέμα τη «μύηση» ενός στρέιτ στο γκέι σεξ. Σε αυτά τα βίντεο δεν υπάρχει ιστορία. Είναι σαν να παρακολουθείς ντοκιμαντέρ. Οι πρωταγωνιστές μιλάνε στην κάμερα, ο οπερατέρ/σκηνοθέτης μπορεί να παρεμβαίνει και να δίνει οδηγίες στους παρτενέρ, ότι βλέπεις είναι «αληθινό». Η επιδημία είχε ξεσπάσει.

Μέσα σε λίγα χρόνια άνοιξαν αμέτρητες σελίδες με ερασιτεχνικό πορνό. Πλέον ο καθένας, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορεί με ελάχιστο κόστος και κόπο να φτιάξει το δικό του πορνό και να το διαθέσει στα αμέτρητα πλέον tube sites – η κατηγορία αυτή του πορνό βαφτίστηκε realcore. Όπως ήταν αναμενόμενο, σιγά-σιγά εμφανίστηκαν και οι πρώτοι αυτοδημιούργητοι πορνοστάρ. Είναι πλέον γεγονός. Σήμερα μπορείς να γίνεις μόνος σου διάσημος πορνοστάρ από την άνεση του σπιτιού σου.

Η απήχηση του είδους είναι τέτοια που σήμερα πολλά στούντιο γυρίζουν ριάλιτι πορνό, πορνό δηλαδή που μοιάζουν ερασιτεχνικά, παρ' όλο που είναι γυρισμένα σε επαγγελματικές συνθήκες. Ένα ακόμη παράγωγο της εξάπλωσης του ερασιτεχνικού πορνό θα μπορούσαν να θεωρηθούν και οι πρόσφατες πορνοταινίες διασημοτήτων, όπως της Paris Hilton ή της Τζούλιας Αλεξανδράτου.

Η καθιέρωση του ερασιτεχνικού πορνό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τη βιομηχανία του πορνό. Ό,τι έκανε το Napster στη μουσική βιομηχανία πριν δέκα χρόνια το κάνουν σελίδες όπως το XTube στη βιομηχανία του πορνό τώρα, σύμφωνα με τον Chris Steele, παραγωγό των στούντιο Jet Set Men. Το XTube, το οποίο περιέχει κατά κύριο λόγο γκέι ερασιτεχνικό πορνό, έχει καθημερινά 5 εκατομμύρια επισκέψεις και περίπου 7 εκατομμύρια μέλη. Γιατί όμως έχει τόση επιτυχία το ερασιτεχνικό πορνό;

Η επέλαση του ερασιτέχνη

amateur-porn-03Ο LordBenthefirst, ένα φοιτητής που γυρίζει ταινίες για το xtube δηλώνει ότι ο κόσμος προτιμά το ερασιτεχνικό πορνό γιατί αισθάνεται πιο οικείους τους πρωταγωνιστές, σαν ανθρώπους της διπλανής πόρτας με τους οποίους θα μπορούσε άνετα να κάνει σεξ αν ήταν στην ίδια πόλη. Η τεράστια απήχηση όμως του ερασιτεχνικού πορνό σίγουρα σηματοδοτεί και μια αλλαγή στην κοινωνία: ξαφνικά, όπου υπάρχει σύνδεση, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν τις ερωτικές τους εμπειρίες στο πλέον ευρύ κοινό, το διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να τις παρακολουθήσουν.

Η γενιά του διαδικτύου είναι εξοικειωμένη από μικρή ηλικία να μοιράζεται δημόσια τα πλέον προσωπικά της δεδομένα. Είναι η γενιά που έχει μάθει να τα βρίσκει όλα τζάμπα στο διαδίκτυο και κατ' επέκταση να τα προσφέρει όλα τζάμπα. Η κοινοποίηση αυτή των προσωπικών δεδομένων είναι επαφή, αποδοχή, κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, αναγνώριση, επιβεβαίωση και εν δυνάμει εξουσία, χρήμα και άλλα πολλά. Η προσωπική έκθεση είναι προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Η κοινοποίηση αυτή των προσωπικών δεδομένων είναι επαφή, αποδοχή, κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, αναγνώριση, επιβεβαίωση και εν δυνάμει εξουσία, χρήμα.

Η Nichola Doring, θεωρητικός των ΜΜΕ, θεωρεί ότι τα online sex show μπορεί να έχουν ευεργετικές συνέπειες σε ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ανασφάλειες σχετικά με την εμφάνισή τους. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το διαδίκτυο μπορεί να είναι ο ιδανικός «τόπος» για να εξερευνήσει κανείς την σεξουαλικότητά του, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη παιδεία και επαγρύπνηση.

Ο Andrew Keen, στο βιβλίο του The Cult of the Amateur, βλέπει στο Web.2 μία αποθέωση του ερασιτεχνισμού, ο οποίος απειλεί σφόδρα την αξία της έγκυρης γνώσης και πληροφορίας. Ο Keen διαβλέπει εκφυλισμό της ψυχαγωγίας, της τέχνης και της ενημέρωσης μέσα από την έκθεσή μας σε ένα εξωφρενικό πλήθος χαμηλής ποιότητας δεδομένων. Για τον Keen το Wikipedia σκοτώνει τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες, τα κάθε λογής tube την ψυχαγωγία κ.ο.κ. και υπό αυτή την έννοια προκαλούν μεγάλο πλήγμα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Στο βαθμό που αυτή η άποψη ισχύει, θα μπορούσε να αφορά και την πορνογραφία; Εκφυλίζεται δηλαδή η πορνογραφία μέσω του ερασιτεχνικού πορνό; Και ακόμη και αν υφίσταται ο εκφυλισμός, πόσο μπορεί αυτός να θεωρηθεί πλήγμα στον πολιτισμό μας;

amateur-porn-05Η γκέι πορνογραφία δεν είναι απλά μια βιομηχανία. Για πολλά χρόνια τα στούντιο παραγωγής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ΛΟΑΤ κίνημα προσφέροντας λεφτά υπέρ της καταπολέμησης του AIDS και δεσμευόμενα να παράγουν ταινίες μόνο με ασφαλές σεξ. Την ίδια στιγμή διαδραμάτιζαν και εκπαιδευτικό ρόλο.

Μέχρι πριν δύο γενιές, η πορνογραφία ήταν η πρώτη επαφή που μπορούσε να έχει ένα εκκολαπτόμενος γκέι με τον ομοερωτισμό. Η πορνογραφία συνέβαλε στην ενδυνάμωση και συνειδητοποίηση σε εποχές όπου ήταν αδύνατη η εξεύρεση οποιουδήποτε θετικού προτύπου για τους γκέι στα ΜΜΕ. Για πάρα πολλούς γκέι, το πρώτο και μοναδικό φιλί μεταξύ δύο αντρών που έβλεπαν ήταν σε μια πορνοταινία.

Στις μέρες μας, αντιθέτως, οι γενιές που μεγαλώνουν με το ίντερνετ έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφορία που χρειάζονται προκειμένου να διαμορφώσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Για αυτές τις γενιές, η πορνογραφία είναι κατά βάση μέσο σεξουαλικής εκτόνωσης. Με άλλα λόγια, είναι πολύ απίθανο οι νέοι αυτοί να εξελιχθούν στο μέλλον σε πελάτες της βιομηχανίας του πορνό. Είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσουν και ως ενήλικες να κατεβάζουν δωρεάν πορνογραφικό υλικό, καθώς δεν θα αναγνωρίζουν οποιοδήποτε ιδεολογικό κίνητρο στη στήριξη της βιομηχανίας.

Κι ενώ το μέλλον την βιομηχανίας του πορνό μοιάζει καταδικασμένο, το μέλλον του ερασιτεχνικού πορνό δείχνει απολύτως συναρπαστικό. Το τελευταίο μεγάλο βήμα ήρθε με σάιτ που αναβαθμίζουν το cyber sex σε τελείως νέο επίπεδο. Ένα από τα πλέον δραστήρια τέτοια σάιτ είναι το cam4.

Όταν το Facebook γνώρισε το Porntube

Προσωπικά δεν είχα ποτέ αισθανθεί κάποια ιδιαίτερη έλξη προς το ερασιτεχνικό πορνό. Όταν όμως είδα για πρώτη φορά το cam4 κόλλησα. Πρόκειται για μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με προφίλ, φίλους, ιδιωτικά μηνύματα και τσατ, η οποία έχει παγκόσμια εμβέλεια και η οποία έχει σαν θέμα το σεξ. Η βασική δραστηριότητα είναι η περιήγηση στη λίστα με τους χρήστες που είναι ονλάιν, ζωντανά, μέσω των καμερών τους. Επιλέγοντας κάποιον χρήστη μπαίνεις σε μια σελίδα όπου βλέπεις τη ζωντανή αναμετάδοσή του μέσα από την κάμερά του. Δίπλα στο βίντεο υπάρχει ένα τσατ ρουμ που σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις απευθείας μαζί με τον ίδιο ή τους άλλους που τον παρακολουθούν.

Περιδιαβαίνοντας στα βίντεο των χρηστών μπορείς να δεις ταυτόχρονα έναν έφηβο από τη Σουηδία να παίζει με τη φράντζα του, δύο γυμνόστηθους κολλητούς από την Τουρκία να διασκεδάζουν με τα σχόλια στο τσατ τους, έναν ισπανό κοπρολάγνο εν δράση, έναν 12χρονο από τις ΗΠΑ να απαντά σε μηνύματα παιδεραστών, λάιβ SM από την Αργεντινή, αμέτρητους αυνανισμούς, αμέτρητες νωχελικές φάτσες πιτσιρικάδων που βαριούνται, αμέτρητα ακέφαλα στέρνα. Κι αυτά μόνο στο κομμάτι «άντρες». Ένας θεός ξέρει τι διαμάντια κρύβονται στα άλλα ταμπ του σάιτ (γυναικες, shemale, ζευγάρια, πάρτυ).

Το μεγάλο ατού του συγκεκριμένου μέσου είναι ότι μπορείς να αλληλεπιδράσεις με τους «πορνοστάρ». Μπορείς να τους δώσεις οδηγίες για το τι θες να κάνουν και ενδεχομένως θα τις ακολουθήσουν. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του σάιτ είναι ότι οι χρήστες δεν είναι χωρισμένοι με βάση σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά με βάση το τι θέλεις να δεις. Έτσι πολύ συχνά ένας στρέιτ έχει σαν κοινό του γκέι άνδρες και αντίστροφα. Μία τελευταία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το σάιτ βραβεύει κάθε μήνα τον «καλύτερο χρήστη» με 1000 δολάρια, όπου καλύτερος ίσον αυτός που είχε τους περισσότερους ταυτόχρονους επισκέπτες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο σάιτ που «δουλεύουν», κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους και να κερδίσουν το βραβείο.

amateur-porn-04Πέρασα έναν μήνα που έμπαινα στο σάιτ συστηματικά. Όχι τόσο από καύλα όσο από περιέργεια. Τι άλλο θα δω σήμερα, ποιο βίτσιο, ποιο συνδυασμό, από ποια χώρα, ποια ηλικία: Τι διαλόγους θα διαβάσω, ποιος μπήκε από Ελλάδα και πώς αντιδρά στα σχόλια που του κάνουν. Η δυναμική που αναπτυσσόταν σε αυτό τον τόπο κοινωνικής δικτύωσης μου προκαλούσε και μου προκαλεί ακόμη ένα ιδιόμορφο δέος.

Οι αλλαγές που φέρνει το ίντερνετ στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι τόσο γρήγορες και βαθιές, που ό,τι ανάλυση και να κάνει κανείς, είναι μοιραίο να είναι outdated πριν καν πατήσεις το save. Η αίσθησή μου είναι ότι το ίντερνετ είναι ένα εργαλείο πολύ πιο ανεπτυγμένο και σύνθετο από τον μέσο χρήστη του. Η αλλαγή που επέφερε στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι αστρονομική. Κι ίσως κάπου εκεί να κρύβεται και η επιτυχία του ερασιτεχνικού πορνό: στην επικοινωνία.

Νομίζω ότι στο ερασιτεχνικό πορνό διεξάγεται η σύμπτωση δύο πολύ σημαντικών αναγκών των ανθρώπων: του σεξ και της επικοινωνίας. Μέχρι πρόσφατα, οι χρήστες του ίντερνετ αναζητούσαν την κάλυψη των δύο αυτών αναγκών τους σε διαφορετικά σάιτ. Πλέον, σε σάιτ όπως το cam4 μπορείς ασυνείδητα και δυνητικά να ικανοποιήσεις ταυτόχρονα και τις δύο ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις log in.

Ctrl+S. Πρόλαβα;

Πηγές

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 guests και κανένα μέλος