Γκέι μπασκετμπολίστας σώζει παιδιά!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το να καταδιώκουν οι Έλληνες τους γκέι είναι σαν να καταστρέφουν τα αρχαία μνημεία στη Δήλο»

συνέντευξη στον Λύο Καλοβυρνά

 

amaechi-01Ο Τζον Αμέιτσι δεν είναι μόνο μπασκετμπολίστας του NBA (που έπαιξε και με τον Παναθηναϊκό). Είναι και ψυχολόγος, εκπαιδευτικός και πολιτικός ακτιβιστής. Α και γκέι! Ανοιχτά γκέι.

Ήταν ο πρώτος παίκτης του ΝΒΑ που δήλωσε δημόσια ότι είναι γκέι, όταν αποσύρθηκε από το άθλημα το 2007. Ωστόσο ήταν διάσημος ήδη από πριν, όταν το 2000 απέρριψε ένα συμβόλαιο 17 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Los Angeles Lakers προκειμένου να μείνει στην ομάδα του για μόνο 600.000 δολάρια, διότι εκείνη η ομάδα τον προσέλαβε το 1999, όταν όλοι οι άλλοι τον απέρριπταν. Όπως λέει: «Πολλούς τους ρωτάνε πόσο αξίζει ο λόγος της τιμής τους. Ε, εγώ μπορώ να πω: Τουλάχιστον 17 εκ. δολάρια!»

Οι αντιδράσεις από άλλους συναθλητές ήταν ως επί το πλείστον θετικές, αν και κάποιοι εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα, αποδεικνύοντας τη βαθιά ριζωμένη ομοφοβία τους. Η οργανώσή του ABC Foundation στο Μάντσεστερ βοηθά τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Κατά τις διακοπές που έκανε στο ξενοδοχείο Όμηρος στη Μύκονο ο Αμέιτσι μίλησε με μεγάλη προθυμία στο 10% για το δικό του κάμινγκ άουτ, τους Έλληνες γκέι αθλητές και τα γκέι παιδιά.


Πώς ήταν να κρύβεις την ομοφυλοφιλία σου ως παίκτης του NBA;

Ένιωθα μοναξιά. Ως επί το πλείστον δεν αντιμετώπιζα απροκάλυπτη ομοφοβία από τους συμπαίκτες μου, αλλά είχα να κουμαντάρω έναν ιδιοκτήτη που δεν του άρεσε το γεγονός ότι ήμουν γκέι – και μάλιστα σε μια περιοχή των ΗΠΑ που διοικείται από την εκκλησία των Μορμόνων.

Τι σε ώθησε να κάνεις κάμινγκ άουτ;

Ήμουν ήδη άουτ στην οικογένειά μου και τους φίλους μου, καθώς και σε ορισμένους συμπαίκτες μου, αλλά και σε δημοσιογράφους στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, το δήλωσα δημόσια μόνο αφού αποσύρθηκα, καθώς στις ΗΠΑ δεν υπάρχει προστασία των ΛΟΑΤ (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφί, Τρανς) εργαζομένων στον εργασιακό χώρο. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι η ΛΟΑΤ κοινότητα να έχει πρότυπα ρόλων που να διαφέρουν – κι εγώ σίγουρα διαφέρω.

Υπήρξαν ανάμεικτες αντιδράσεις στο κάμινγκ άουτ σου. Σου έχει μείνει καμία;

Έλαβα πολλά γλυκύτατα ημέιλ και γράμματα από ΛΟΑΤ νέους και νέες από πολλά και διάφορα μέρη της υφηλίου, τα οποία πραγματικά με συγκίνησαν, αφού έλεγαν ότι τους βοήθησα έστω και λίγο.

Είσαι άουτ εδώ και πολύ καιρό. Έχεις δει διαφορές στο πώς σου συμπεριφέρονται;

Νομίζω ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι είμαι γκέι και δεν σοκάρεται ούτε αναστατώνεται με αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σημαντικό τόσο για τους γκέι όσο και για τους στρέιτ ανθρώπους να βλέπουν πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων που ανήκουν στη ΛΟΑΤ κοινότητα.

Ήξερα γκέι αθλητές στην Ελλάδα που έπαιζαν σε πολύ περίοπτες θέσεις, το ήξεραν οι συναθλητές τους και δεν επηρέαζε καθόλου τις μεταξύ τους σχέσεις

Έχει σημασία να δηλώνουμε ότι είμαστε γκέι; Γιατί;

Ναι, έχει σημασία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον κόσμο από το να δηλώνεις ότι είσαι γκέι και να ξέρεις ότι οι άνθρωποι που αγαπάς και σε αγαπάνε ξέρουν ποιος είσαι στ' αλήθεια. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει να είσαι ασφαλής. Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν προστατεύουν τα άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤ κοινότητα. Γι' αυτό, παρότι θέλω οι άνθρωποι να είναι άουτ, προτιμώ να είναι και ασφαλείς. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι θα έρθει μια μέρα που θα μπορούν να είναι περήφανοι ως ΛΟΑΤ και να το λένε. Ίσως όχι ενόσω ζουν ακόμα με την οικογένειά τους ή στον τόπο διαμονής τους, αλλά τότε σύντομα στο μέλλον. Κάντε υπομονή!

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ΛΟΑΤ δημόσια πρόσωπα που να είναι άουτ, εκτός από δυο-τρία. Όλοι οι άλλοι κρύβονται. Πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που το λένε ότι είναι γκέι, λεσβίες ή αμφί;

amaechi-02Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που το λένε ευθαρσώς ότι είναι γκέι, αλλά το να απαιτείς από αυτούς να κάνουν κάμινγκ άουτ και εξαιτίας αυτού να χάσουν τη θέση τους και τη δημοφιλία τους εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής δεν βοηθά καθόλου την γκέι κοινότητα. Παρ' όλ' αυτά, πιστεύω ότι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που θα έπρεπε να το πούνε, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμα. Ίσως τους φαίνεται πολύ μεγάλο βήμα, αλλά ελπίζω να με ακούσουν και να καταλάβουν ότι τα θετικά από ένα κάμινγκ άουτ είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά, καθώς περνά ο καιρός.

Ασχολείσαι με παιδιά στη Βρετανία μέσω του Ιδρύματος ABC. Σου έρχονται ΛΟΑΤ αγόρια και κορίτσια και σου ζητάνε στήριξη ή συμβουλές;

Υπάρχουν γκέι και λεσβίες γονείς, καθώς και ΛΟΑΤ παιδιά στο ABC και στο μπάσκετ σε όλη την Βρετανία και ειλικρινά πιστεύω ότι νιώθουν πιο άνετα στην οργάνωσή μου, όχι επειδή είμαστε τόσο «γκέι φρέντλι» αλλά επειδή σεβόμαστε τη διαφορετικότητα όποια μορφή κι αν έχει και δεν ανεχόμαστε καθόλου τη μισαλλοδοξία απ' όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν κατευθύνεται. Οι νέοι στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μου ζητάνε συμβουλές και παρότι δεν είμαι μαντείο για να δίνω χρησμούς, χαίρομαι να τους βοηθάω όπως μπορώ.

Τι συμβουλές θα έδινες στους ΛΟΑΤ νέους και νέες τόσο ως γκέι δημόσιο πρόσωπο όσο και ως ψυχοθεραπευτής;

Αυτά έχω να πω στους νέους γκέι, λεσβίες, αμφί και τρανς ανθρώπους της Ελλάδας: Ό,τι και να σας λένε κάποιοι, δεν είστε ανώμαλοι, δεν είστε για γέλια και δεν είστε για πέταμα. Είστε όμορφα πλάσματα, γεμάτα δυνατότητες και αξία, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να περνάτε αυτή την περίοδο. Ακόμα κι αν σας καταπιέζουν στο σχολείο σας, στη γειτονιά σας ή ακόμα και μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, θα έρθει σύντομα η μέρα που θα βρείτε άλλους ανθρώπους που θα σας αγαπάνε ακριβώς όπως είστε και δε θα θέλουν να σας αλλάξουν. Μείνετε δυνατοί και δυνατές και να ξέρετε ότι υπάρχει μια τεράστια γκέι κοινότητα στον κόσμο αλλά και πάρα πολλοί στρέιτ άνθρωποι που περιμένουν να σας αγαπήσουν ακριβώς όπως είστε!

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον κόσμο από το να είσαι άουτ και να ξέρεις ότι οι άνθρωποι που αγαπάς και σε αγαπάνε ξέρουν ποιος είσαι στ' αλήθεια

Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για τους γκέι και τις λεσβίες στον αθλητισμό, αν και σιγά σιγά αλλάζουν. Τι έχεις να πεις στους/τις αμφί, λέσβίες, και γκέι που νιώθουν αποκλεισμένοι από τα σπορ;

amaechi-03Δεν κάνουν όλοι οι αθλητικοί όμιλοι καλή δουλειά, αλλά όταν έπαιζα στην Ελλάδα, ήξερα γκέι αθλητές που έπαιζαν σε πολύ περίοπτες θέσεις. Μάλιστα το ήξεραν οι συναθλητές τους και δεν επηρέαζε καθόλου τις μεταξύ τους σχέσεις. Αισιοδοξώ ότι στην Ελλάδα, όπως και αλλού στην ΕΕ, θα βελτιωθούν οι συνθήκες για τους και τις ΛΟΑΤ στον αθλητισμό.

Παρόλο που η Μύκονος είναι διεθνές θέρετρο και όχι τόσο χαρακτηριστική για την ελληνική κοινωνία, ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική γκέι κουλτούρα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει συντηρητικά στοιχεία. Ο συντηρητισμός, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία για την ομοφοβία που ξέρω ότι εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά στην επαρχία. Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι το να καταδιώκουν τους γκέι είναι σαν να καταστρέφουν τα αρχαία μνημεία στη Δήλο. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι ΛΟΑΤ στην ελληνική ιστορία από τότε που πρωτογράφτηκαν λέξεις. Οι Έλληνες πρέπει να τους αγκαλιάσουν, γιατί είναι η ιστορία τους.

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος