Δέκα λόγοι για να (μην) τα φτιάξεις με μια αμφιφυλόφιλη

γνώμη

Αμφιφυλόφιλες: Δεν μπορώ να τις καταλάβω. Δεν έχεις προσπαθήσει να τις καταλάβεις.

της Ελένης Γουφετάκη

bisexual-01Το B στο ακρωνύμιο LGBT τείνει να προσπερνιέται. Η παγκόσμια ημέρα της αμφιφυλοφιλίας είναι γνωστή σε ελάχιστες ομοφυλόφιλες γυναίκες. Ό,τι δεν μας αγγίζει, δεν το ψάχνουμε παραπάνω. Κι αν για κάποιο λόγο μας αγγίξει (π.χ. μας πλησίασε μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα) έχουμε στα χέρια μας άπειρα στερεότυπα για να απομακρύνουμε με συνοπτικές διαδικασίες τον «εχθρό».

Έχω συζητήσει, διαφωνήσει, ενίοτε τσακωθεί, ακούσει, διαβάσει, ενημερωθεί για να καταλήξω τελικά σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Δεν έχουν οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες το πρόβλημα, αλλά εμείς οι ομοφυλόφιλες, κυρίως γιατί δεν δουλεύουμε με τον εαυτό μας.

Και εξηγούμαι επί προσωπικού: Θυμάμαι πριν από 10-15 χρόνια, και ντρέπομαι που το παραδέχομαι τώρα αυτό, αλλά τουλάχιστον είχα το άλλοθι και την ανωριμότητα της ηλικίας, στην ερώτηση του αν θα έκανα σχέση (ή οτιδήποτε άλλο, γιατί δεν είναι πάντα το ζητούμενο η σχέση) με γυναίκα αμφιφυλόφιλη, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Κατηγορηματικά όχι, γιατί αυτό απαντούσαν τα περισσότερα άτομα δίπλα μου και μου ήταν πιο εύκολο να ταχθώ με την πλειοψηφία και να τελειώσω τη συζήτηση εκεί, παρά να κάτσω να ασχοληθώ με κάτι που δεν βίωνα προσωπικά και νόμιζα λανθασμένα ότι δεν με αφορούσε.

Στην πορεία των χρόνων, βιώνοντας τη δική μου διαφορετικότητα (αλλά και σχέση με αμφιφυλόφιλη γυναίκα), ο τρόπος σκέψης μου άλλαξε άρδην. Δεν μπορούσα να περιμένω να με κατανοήσουν και να με σεβαστούν γι' αυτό ακριβώς που είμαι, όταν και εγώ με τη σειρά μου δεν σέβομαι και δεν κατανοώ , στον βαθμό φυσικά που μπορώ, τους ανθρώπους δίπλα μου.

Πλέον και στην ηλικία που βρίσκομαι (λίγο πάνω από τα 30 για τους περίεργους), υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι μια ομάδα (ομοφυλόφιλες γυναίκες) που ξέρει τι θα πει ρατσισμός, που έχει βιώσει στο πετσί της τι σημαίνει διαφορετικότητα, που προσπαθεί να απαλλαχτεί από τα χιλιάδες στερεότυπα που την ακολουθούν, τείνει να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα σε μια άλλη ομάδα (αμφιφυλόφιλες γυναίκες).

Κάπως έτσι περνώντας από την αρνητικότητα στο «φυσικά και ναι» ή για την ακρίβεια πλέον στο «δεν καταλαβαίνω καν την ερώτηση» έφτασα σε διάφορα συμπεράσματα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα και αρκετά στερεότυπα, που έχω ακούσει κατά καιρούς:

Μα ήταν με άντρα πριν: Γνωρίζοντας μια γυναίκα που με ενδιαφέρει ερωτικά, δεν με νοιάζει τι έκανε πριν ή τι θα κάνει μετά από μένα, (ας κάνει σχέση και με δέντρο· αν υπάρχει συναίνεση, λίγο με απασχολεί), αλλά μόνο τι κάνει όσο είναι με εμένα.

Θα σε απατήσει με άντρα (σίγουρα κιόλας): Εννοείται ότι στις σχέσεις μου με ομοφυλόφιλες γυναίκες δεν με έχουν απατήσει ούτε έχω απατήσει, ποτέ.. (είπε ο Πινόκιο και η μύτη έφτασε στο ταβάνι). Το αν θα με απατήσει με άντρα θα με απασχολήσει στην περίπτωση που έχουμε συμφωνήσει σε αυστηρού τύπου μονογαμική σχέση, ψάχνοντας το τι έφταιξε, που δεν την καλύπτω και σε τι βαθμό έχω συμβάλει και εγώ σ' αυτό. Σίγουρα δεν θα ρίξω το φταίξιμο στην αμφιφυλοφιλία της και απλά θα γυρίσω θυμωμένη πλευρό, μουρμουρώντας ποτέ ξανά!

bisexual-02Θα σε παρατήσει για έναν άντρα: Ισχύουν φυσικά τα παραπάνω (όπου «απατήσει» βάλε «παρατήσει», όπου «δέντρο» βάλε «άντρα»). Έχει τελικά μεγάλη διαφορά το αν θα σε παρατήσει για έναν άντρα, για μια γυναίκα ή για οτιδήποτε άλλο; Εκτός των άλλων, εμείς, που ξέρουμε ότι θέλουμε μόνο γυναίκες, γιατί χωρίζουμε; Δεν μας καλύπτει η σχέση, το σεξ, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μας την έδωσε και χίλιοι δυο άλλοι λόγοι. Μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα έχει ακριβώς τους ίδιους λόγους να χωρίσει με τον/ην σύντροφο της. Αν ο λόγος χωρισμού ήταν το γεγονός ότι είναι αμφιφυλόφιλη και δεν καλύπτεται ποτέ από το ένα μόνο φύλο (οπότε κάποια στιγμή θα αναζητήσει τη συντροφιά του άλλου φύλου) τότε όλοι οι ετεροφυλόφιλοι και οι ομοφυλόφιλοι (άντρες και γυναίκες) που καλυπτόμαστε από το φύλο που επιθυμούμε, δεν θα έπρεπε να χωρίζουμε ποτέ.

Είναι άλλο φύλο, δεν μπορείς να τον ανταγωνιστείς: Ναι, βασικά, ούτε κι αυτός εμένα. Αν και γιατί είπαμε ότι πρέπει να ανταγωνιστώ κάτι;

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται: Προσπερνώντας παραδείγματα ανώριμων ατόμων που φυσικά δεν ξέρουν τι τους γίνεται, αλλά γι' αυτό δεν φταίει η σεξουαλικότητα τους, και εστιάζοντας σε παραδείγματα κατασταλαγμένων ατόμων, θα τολμούσα να πω ότι γνωρίζουν τι τους γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολλές ομοφυλόφιλες γυναίκες που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους (μαζεύω πόντους αντιπάθειας). Ο λόγος; Διότι οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες βάλλονται απ' όλες τις πλευρές και έτσι αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους και τις όποιες επιλογές τους πιο υπεύθυνα και συνειδητά.

Δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν (άντρες ή γυναίκες): Όταν η έννοια «αμφιφυλόφιλη» σε καλύπτει πλήρως δεν υπάρχει λόγος να αποφασίσεις για κάτι. Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο και άρα διάλεξε ποιο χρώμα αγαπάς για να ξέρω σε ποιο κουτάκι να σε κατατάξω στον εγκέφαλο μου και να σου συμπεριφερθώ ανάλογα. Σκέψου να σου αρέσουν και οι ξανθιές και οι μελαχρινές γυναίκες και να έρχεται κάποιος και να σου λέει: «διάλεξε ή με ξανθιές θα πηγαίνεις ή με μελαχρινές, δεν είναι λογικό να σου αρέσουν και οι δύο», και να επιμένει κιόλας! Αρχίζεις να αμφισβητείς το επίπεδο νοημοσύνης του συνομιλητή σου ή όχι;

Μα είναι αδύνατον να την καλύψεις πλήρως, πάντα κάτι θα της λείπει: Προφανώς και δεν μπορώ να μιλήσω προσωπικά, ούτε να κρίνω αν μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα μπορεί να καλύπτεται από το ένα φύλο και να μην αποζητά το άλλο, λόγω του ότι είμαι ομοφυλόφιλη και δεν έχω βρεθεί ποτέ σε παρόμοια θέση. Μπορώ όμως να καταλάβω, και να αποδεχτώ πλήρως, τις λέξεις κλειδί ενός ιδιαίτερου (για εμένα) αμφιφυλόφιλου ανθρώπου, εστιάζοντας στον άνθρωπο και όχι στο φύλο ή στο σεξ: «Σχέση δεν είναι μόνο το σεξ, αποφασίζεις να είσαι με έναν άνθρωπο (είτε άντρα, είτε γυναίκα) γιατί σε καλύπτει για πάρα πολλούς λόγους εκτός αυτού».

Η σχέση γυναίκας αμφιφυλόφιλης με γυναίκα ομοφυλόφιλη είναι αδύνατον να κρατήσει: Έχω ζωντανό παράδειγμα, 8 χρόνια και συνεχίζουν. Και μην ακούσω ότι η αμφιφυλόφιλη γυναίκα της σχέσης καλύπτεται πίσω από την ετικέτα της αμφιφυλοφιλίας λόγω ομοφοβίας! Θα μου φτιάξετε το κέφι για πολλές μέρες...

Θα σε θέλει μόνο για ερωτικό τρίγωνο: Ας με θέλει και για τρίγωνο και για τετράγωνο! Αν συμφωνώ θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, αν διαφωνώ δεν έχω παρά να το εκφράσω. Αν δεν μπορεί να το σεβαστεί, δεν φταίει η σεξουαλικότητα της για τη βλακεία που την διακατέχει ως άνθρωπο, ούτε αυτό σημαίνει ότι όλα τα αμφιφυλόφιλα άτομα είναι έτσι. Σωστά;

Δεν μπορώ να τις καταλάβω: δεν έχεις προσπαθήσει να τις καταλάβεις.

Είναι δίπλα μας και τις αγαπάμε. Σκέψου το την επόμενη φορά...

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 guests και κανένα μέλος