Η Γνώμη του 10%

Η άνοιξη των ελληνόφωνων lgbt μπλογκ

του Δημήτρη Αγγελίδη

090629-keyboard-120Το φθινόπωρο του 2006, το 10% κατάρτισε έναν κατάλογο ελληνόφωνων γκέι και λεσβιακών ιστολογίων, ζητώντας από τους ιστολόγους να δώσουν οι ίδιοι το στίγμα τους με ένα συνοπτικό κείμενο παρουσίασης. Τους προηγούμενους μήνες, τα ιστολόγια είχαν γίνει το hot αντικείμενο των μέσων ενημέρωσης, ως κάτι πρωτόφαντο που προοιωνιζόταν νέες δυνατότητες έκφρασης και επικοινωνίας. Τα ιστολόγια με γκέι και λεσβιακή θεματολογία, αγνοημένα από τον μέινστριμ τύπο τότε, όπως σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, είχαν ήδη καταγράψει σημαντική παρουσία, ανανεώνοντας τον γκέι και λεσβιακό δημόσιο λόγο και συχνά κερδίζοντας την προσοχή, αν όχι το σεβασμό, μη-γκέι ιστολογίων.

Τότε μας είχαν απαντήσει 19 ιστολόγοι - «οι περισσότεροι», γράφαμε. Σήμερα, στην ανανεωμένη λίστα που ανέβηκε πρόσφατα στο 10% (με μια μικρή καθυστέρηση οφειλόμενη στον δαίμονα του upload), o αριθμός φτάνει τα 79 lgbt ιστολόγια *.

Όπως γράφουμε στο αφιέρωμα του 10% στο γκέι κίνημα, «Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα γκέι, λεσβιακά και τρανς μπλογκ έχουν αναδειχτεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της ΛΟΑΤ ζωής της χώρας μας, ανοίγοντας ένα ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο όχι μόνο για αυτοέκφραση (και όλα τα θετικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται) αλλά και προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για ανατροφοδότηση, για σοβαρή ενημέρωση σε τομείς που έμεναν αόρατοι για το κυρίαρχο ρεύμα, και κυρίως για ανάδειξη του πλούτου της πολυσχιδούς γκέι κουλτούρας, με όλες τις πολυχρωματικές ποικιλίες και αντιφάσεις της».

Εξίσου σημαντικό, ιστολόγοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράσεις που προχωρούν και στο χώρο εκτός του διαδικτύου, είτε παίρνοντας την πρωτοβουλία να μεταφράσουν στα ελληνικά τις Αρχές της Γιογκιακάρτα, μιας οικουμενικής διακήρυξης αρχών σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού στην οποία κατέληξαν ειδικοί από το χώρο του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας, είτε ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα για το θέμα της παροχής ασύλου στον ιρανό ομοφυλόφιλο πρόσφυγα και για τον αποκλεισμό των ομόφυλων σχέσεων από το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, είτε προτείνοντας δράσεις υποστήριξης του γάμου ομοφύλων.

Είναι γι'αυτούς τους λόγους που το 10% φιλοξενεί στις σελίδες του συνεργασίες και συνεντεύξεις με μπλόγκερ, καθιερώνοντας μάλιστα σε κάθε τεύχος ειδική στήλη παρουσίασης ενός lgbt ιστολογίου μέσω συνέντευξης («ποιος e-ίσαι;») και δημοσιεύοντας τακτικά το blogoπερίπτερο, μια ανθολόγηση από πρόσφατες αναρτήσεις που επιμελούνται τα κορίτσια που τρέχουν το μπλογκ Freedom Island.

Θα είναι κέρδος όλων μας αν τα επόμενα χρόνια τα lgbt ιστολόγια πολλαπλασιαστούν, μπουν ακόμη περισσότερο στη ζωή μας και αποτελέσουν ακόμη δυναμικότερο πόλο του γκέι κινήματος.

 


 

* Το 10% προσπάθησε να καταρτίσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη λίστα των lgbt μπλογκ. Ωστόσο, κάτι μπορεί να μας έχει ξεφύγει ή κάτι καινούργιο να δημιουργηθεί. Αν έχετε κάποιο lgbt μπλογκ ή αν θέλετε να μας υποδείξετε κάποιο που κρίνετε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα, σας παρακαλούμε να μας στείλετε e-mail στο 10%.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 309 guests και κανένα μέλος