Η Γνώμη του 10%

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Απλά υπερβάλλει.

Η γνώμη του 10%

Αν υπάρχει μία λέξη που συνοψίζει την ελληνικότητα στην εντέλεια είναι η «υπερβολή». Λατρεύουμε να υπερβάλλουμε.




του Λύο Καλοβυρνά

yperboliΈτσι και στις εκλογές. Οι υποψήφιοι ή είναι θεοί ή είναι για τα μπάζα. Ή ακολουθούμε κάποιον τυφλά και άκριτα ή τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι ως τα ίδια σκατά.

Η μαξιμαλιστική μας τάση καθίσταται πρόδηλη σε όλες τις πτυχές της ζωής της χώρας μας. Από ένα απλό παράδειγμα όπως η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως: κλειστό για δύο ολόκληρα χρόνια (λες και έχουμε δεκάδες άλλα πάρκα) για να ξανανοίξει με μαρμάρινα μονοπάτια. Δε μας αρκούσε ένα απλό πάρκο, με τσιμεντένια ή χωμάτινα μονοπάτια όπως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, έπρεπε να έχουμε ή καθόλου πάρκο ή το Ταζ Μαχάλ.

Στις δημοτικές εκλογές ακολουθούμε αυτή τη μαξιμαλιστική τάση: όλοι είναι τα ίδια σκατά. Βολεύει αυτή η στάση. Μας γλιτώνει από το να χρειαστεί να σκεφτούμε. Τους ρίχνουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι και ξεμπερδεύουμε• δε χρειάζεται να σκοτίσουμε το μυαλουδάκι μας με τις τυχόν διαφορές τους. «Αφού δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα», λέμε και έτσι γλιτώνουμε από την ευθύνη που μας αντιστοιχεί για να αλλάξουν τα πράγματα.

Το τελευταίο διάστημα ακούω νοήμονες ανθρώπους να επιτίθενται στον Γιώργο Καμίνη για διάφορους λόγους:

  • δεν είναι αρκετά ρηξικέλευθος
  • δεν είναι αρκετά αριστερός
  • πουλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ
  • πουλήθηκε για να κάνει καριέρα πολιτικού
  • δεν στηρίζει τον γκέι γάμο
  • είναι μεσοβέζικη λύση
  • ξέχασα τα υπόλοιπα.

Ας δεχτούμε αξιωματικά πως όλα τα παραπάνω ισχύουν. Ισχύουν όμως σε κενό αέρος; Ακόμη και αν ισχύουν, ισχύουν σε σχέση και σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους. Δεκτόν, δεν είναι τόσο ρηξικέλευθος όσο θα θέλαμε κάποιοι. Είναι όμως πολύ περισσότερο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος από τον Κακλαμάνη. Πράγματι, δεν υποστηρίζει τον γκέι γάμο, αλλά σίγουρα δεν τηρεί την κατάπτυστη υποκριτική και αντιδραστική στάση του νυν δημάρχου. Επίσης είναι ο μόνος έλληνας «πολιτικός» που είχε την παιδεία να μιλήσει για τη φριχτή τιμωρία της αυτολογοκρισίας των γκέι, ενώ ο συνήγορος του πολίτη είναι ο μόνος δημόσιος ελληνικός φορέας που εξέδωσε φυλλάδιο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Ο Καμίνης δεν είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει ή θα υπάρξει στον αττικό ουρανό. Δεν είναι ο σωτήρας που θα κάνει την Αθήνα επίγειο παράδεισο. Όμως πρέπει να τον δούμε συγκριτικά με τι έχει προηγηθεί και τι άλλες εναλλακτικές έχουμε αυτή τη χρονική στιγμή. Να σκεφτούμε, να κρίνουμε, να υπολογίσουμε και, εν τέλει, να αναλάβουμε την ευθύνη μας - αυτή την ευθύνη που μας αντιστοιχεί μέσα στο παρόν σύστημα.

Ο άκριτος και άκρατος μαξιμαλισμός μας (ή όλα ή τίποτα) δεν οδηγεί πουθενά. Η μόνη (ψευδής) χρησιμότητα είναι η βολή μας, η αποφυγή να σκεφτούμε και να υπολογίσουμε το σχετικό όφελος και το σχετικό κόστος.

Είναι θλιβερό και ανεύθυνο οι πολιτικοί της αριστεράς και της εναλλακτικότητας (Πορτάλιου, Αμυράς) αντί να στηρίζουν τη μόνη βιώσιμη λύση για την Αθήνα μπροστά στο κύμα νεοσυντηρητισμού, τον τρόμο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ομοφοβίας που κατέκλυσε την Αθήνα κατά τη δημαρχία του Κακλαμάνη να προτιμούν για μικροκομματικούς απώτερους στόχους να κρατάνε ουδέτερη στάση και να μη στηρίζουν ενεργά την υποψηφιότητα του Καμίνη. Δεν είναι ουδέτερη η στάση τους. Δεν υπάρχει ουδέτερη στάση.

Δείτε τη συνέντευξη του Γ. Καμίνη στον Γρ. Βαλλιανάτο

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 396 guests και κανένα μέλος