Η Γνώμη του 10%

Η αόρατη και το τέρας

Οι γκέι σχέσεις είναι αόρατες, αφήνοντας το τέρας της γκέι μοναξιάς ν' αλωνίζει.


του Λύο Καλοβυρνά

screw_april_2011Δεκατρείς άντρες. Γκέι. Ηλικίας 21 έως 48 ετών. Η βιωματική ομάδα γκέι αντρών που οργανώνει το 10% συμπλήρωσε ήδη 7 συναντήσεις, στις οποίες μιλήσαμε για πολλά θέματα που μας αγγίζουν βαθιά: τα πρώτα μας βήματα προς τη συνειδητοποίηση, η βία που εισπράξαμε ή ζήσαμε έμμεσα, οι πρώτες μας ερωτικές επαφές, τα coming out, οι λέξεις με τις οποίες αυτοπροσδιοριζόμαστε αλλά και οι λέξεις που μας πληγώνουν, τα στερεότυπα και οι ταμπέλες που μας φοράνε ή που επιλέγουμε κι εμείς κατά καιρούς συνειδητά ή άθελά μας, η απαξίωση του παθητικού ρόλου και όσα συνεπάγεται αυτή η ταμπέλα, κ.τ.λ.

Ένα σημαντικό θέμα ήταν οι σχέσεις. Όλοι στην ομάδα πίστευαν ότι οι γκέι σχέσεις δεν κρατάνε. Πράγματι, ένα από τα ισχυρότερα στερεότυπα για τους γκέι είναι ότι είμαστε σεξομανείς, δεν είμαστε ποτέ πιστοί και άρα οι σχέσεις μας (αυτές οι ελάχιστες που κάνουμε, όσοι κάνουμε) είναι καταδικασμένες να μην κρατήσουν. Είναι τόσο ισχυρή αυτή η πεποίθηση που την ασπάζονται ακόμη και εικοσάχρονοι γκέι, οι οποίοι δηλώνουν ήδη απογοητευμένοι από τους γκέι άντρες, καθώς «όλοι θέλουν μόνο σεξ και κανένας σοβαρή σχέση».

Είναι αυτή η αληθινή πραγματικότητα; Από τους 13 συμμετέχοντες στην ομάδα όλοι πλην δύο είχαν πολυετείς σχέσεις, κάποιες από τις οποίες διήρκησαν 6-12 χρόνια. Και όμως, όλοι συμμερίζονταν την άποψη ότι «οι γκέι σχέσεις δεν κρατάνε». Βέβαια, ούτε οι στρέιτ σχέσεις κρατάνε ιδιαίτερα στην εποχή μας. Άσχετα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, παρατηρούμε μια μεγαλύτερη ευκολία να χωρίζουμε, στρέιτ και γκέι, με τις πρώτες δυσκολίες σε μια σχέση. Ίσως, βέβαια, αυτό να είναι πρόοδος σε σύγκριση με παλιότερες γενιές, όταν πάρα πολλά ζευγάρια έμεναν σε ελεεινές σχέσεις επειδή το να χωρίσουν ήταν κατακριτέο.

Οι γκέι κάνουμε σχέσεις και μάλιστα εξίσου καλές, αν όχι καλύτερες, με τους στρέιτ, όπως δείχνουν έρευνες. Μια έρευνα του 2003 του θεραπευτή ζευγαριών John Gottman και του Robert Levenson, καθηγητή ψυχολογίας στο Μπέρκλι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κατέδειξε ότι οι γκέι και οι λεσβίες είναι πιο ευγενικοί από τους στρέιτ όταν τσακώνονται με το ταίρι τους — είναι σημαντικά λιγότερο επιθετικοί, λιγότερο κυριαρχικοί και λιγότερο απειλητικοί. Οι γκέι άντρες και γυναίκες επίσης χρησιμοποιούν το χιούμορ συχνότερα όταν τσακώνονται. Οι εισηγητές κατέληξαν ότι «οι ετερόφυλες σχέσεις ίσως έχουν πολλά να μάθουν από τις ομόφυλες σχέσεις». Τα πορίσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλες έρευνες.

Γιατί λοιπόν είμαστε πεισμένοι ότι σχέσεις μας δεν κρατάνε; Επειδή δεν τις βλέπουμε. Όπως είπε ένας συμμετέχων, κανείς δεν γνώριζε ότι ήταν σε σχέση με έναν άντρα. Προς τον κόσμο, γκέι και στρέιτ, η εξαετής σχέση τους ήταν αόρατη. Πολύ συχνά οι γκέι κρύβουμε τις σχέσεις μας από την κοινή θέα. Δεν βλέπουμε γκέι ζευγάρια σ' εστιατόρια, μπαρ ή στο δρόμο. Κατά συνέπεια, παρότι τα γκέι ζευγάρια υπάρχουν, περνούν απαρατήρητα, αφήνοντας ανεπηρέαστο το στερεότυπο του μοναχικού, σεξομανή γκέι.

Οι γκέι σχέσεις είναι αόρατες, αφήνοντας το τέρας της γκέι μοναξιάς ν' αλωνίζει. Κι είναι διπλά κρίμα, διότι οι σχέσεις μας είναι συχνά καλύτερες από των στρέιτ. Όπως προκύπτει από έρευνες, οι σχέσεις μας βασίζονται περισσότερο σ' ένα μοντέλο φιλίας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι πολύ πιο συνηθισμένο τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια να παραμένουν στενοί φίλοι μεταξύ τους μετά τον χωρισμό, σε αντίθεση με τους περισσότερους στρέιτ. Οι σύντροφοι έχουν την ίδια ηλικία και δίνουν έμφαση στη συντροφικότητα, το μοίρασμα και την ισότητα στις σχέσεις (π.χ. Harry, 1982, 1983c• Peplau κ.ά., 1978• Peplau & Cochran, 1981). Το μοντέλο φιλίας κατά κανόνα ευνοεί την ισότητα στις σχέσεις. Σε αντίθεση με τον γάμο, οι κανόνες που διέπουν τη φιλία προϋποθέτουν ότι οι σύντροφοι είναι σχετικά ισότιμοι σε κοινωνικό κύρος και εξουσία και τείνουν να έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Επίσης δεν έχουμε τους ρόλους και τα στερεότυπα των φύλων να μας δημιουργούν προβλήματα, όπως στα στρέιτ ζευγάρια.

Όσο οι γκέι σχέσεις παραμένουν αόρατες, πολλοί γκέι άντρες θα δημιουργούν μόνοι τους μοναξιά τους, μην πιστεύοντας ότι οι γκέι σχέσεις είναι εφικτές.

Διαβάστε:

Οι γκέι δεν είναι για σχέσεις. Σοβαρά;

Καλύτεροι στις σχέσεις, χειρότεροι στους χωρισμούς

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 guests και κανένα μέλος