Η Γνώμη του 10%

Is there any good bi ή αλλιώς το «δράμα» της αμφιφυλοφιλίας

Το να θέλει κανείς δύο πράγματα εκτός ότι είναι αναποφάσιστος μπορεί να σημαίνει και το πολύ απλό ότι τα θέλει και τα δύο.


της Nana Rheims

bi

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι γκέι στην Ελλάδα είναι από τις πιο κατατρεγμένες (για να μη πω κραγμένες) μειοψηφίες. Επίσης, ότι οι λεσβίες είναι άφαντες. Γίνεται μία εκπομπή στην τηλεόραση για την ομοφυλοφιλία, μιλάνε για την αντρική ομοφυλοφιλία, παίρνεις να διαβάσεις ένα περιοδικό για ομοφυλόφιλους, θα βρεις θέματα που μιλάνε για άντρες, ακόμη και έρευνες στο διαδίκτυο να θες να αναζητήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία αναφέρεται σε άντρες.

Και οι αμφιφυλόφιλοι πού είναι σε αυτήν την ιστορία; Ποιος μιλάει για αυτούς; Και το κυριότερο πώς μιλάει;

Ας ορίσουμε καταρχάς λίγο την κατάσταση, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Όταν λέμε αμφιφυλοφιλία εννοούμε την ερωτική και σεξουαλική έλξη και για τα δύο φύλα. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ένας άντρας μπορεί να ερωτευτεί, να αγαπήσει, να νιώσει τρυφερά εξίσου με μια γυναίκα ή με έναν άντρα. Το ίδιο και οι γυναίκες.

Ας αφήσουμε τους άντρες bi για λίγο για να μην κατηγορηθώ ότι κάνω αυτό που κράζω και ας ασχοληθούμε λίγο με τις αμφιφυλόφυλες γυναίκες. Μία κοπέλα, λοιπόν, θα θεωρήσει τον εαυτό της αμφιφυλόφιλο αν βλέποντας τη σεξουαλική της ταυτότητα καθαρά, χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού, με απόλυτη αίσθηση των ανασφαλειών της καθώς και των διάφορων στερεοτύπων περί σεξουαλικότητας, καταλαβαίνει ότι έλκεται και από τα δύο φύλα. Μπορεί να ερωτευτεί, έχει ερωτική επιθυμία, θέλει να κάνει σχέση εξίσου και με άντρα και με γυναίκα. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει απαραίτητα την ίδια στιγμή, ταυτόχρονα. Μπορεί να περνάει για παράδειγμα «φάσεις», όπου για κάποιο διάστημα έχει μία σχέση με γυναίκα και μετά από χρόνια της συμβαίνει να ερωτευτεί και να θέλει να κάνει σχέση με ένα άντρα.

Αν ρωτήσεις κάποιον που ανήκει στα ΛΟΑΤ άτομα να σου πει τι σημαίνει το Α στο ΛΟΑΤ είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να θυμηθεί.

Μπορεί να το κάνει ταυτόχρονα, μπορεί και όχι, μόνο που αυτό δε συνεπάγεται αυτομάτως από το γεγονός ότι είναι αμφί, αλλά εξαρτάται από το αν είναι μονογαμική, όπως λέμε, ή όχι. Κατά πόσο δηλαδή το συναισθηματικό, σεξουαλικό, πνευματικό και ηθικό της status της επιτρέπει να θέλει να συνυπάρχει ταυτόχρονα ερωτικά με πολλούς συντρόφους.

Αυτή είναι και η πρώτη και μεγαλύτερη προκατάληψη που περιβάλλει τον όρο bi. Θεωρείται αυτονόητο ότι αν είσαι bi είσαι αυτομάτως και πολυγαμική. Στην ουσία πολλοί το ταυτίζουν. Όπως ταυτίζουν τις αμφισεξουαλικές γυναίκες με γυναίκες εύκολες, ανήθικες, τσούλες, αναποφάσιστες, σκύλες, περίεργες και –ένα τελευταίο που άκουσα πρόσφατα– νοσηρές.

Και το περίεργο είναι ότι όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν προέρχονται πάντα από την «ετεροκανονική κάστα» αλλά από την πλειοψηφία των ομοφυλόφιλων γυναικών. Μία γυναίκα που είναι αμφισεξουαλική μπορεί πολλές φορές να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το εξής παράδοξο. Ενώ μπορεί να μιλάει άνετα σε στρέιτ φίλες/ους για την ομοφυλόφιλη πλευρά της, όταν συναναστρέφεται με γκέι άτομα να αναγκάζεται να κρύψει τη στρέιτ πλευρά της από το φόβο μη λουστεί με κανέναν από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς.

Όταν μία αμφιφυλόφιλη γυναίκα μπει σε κάποιο λεσβιακό site για να βρεί ταίρι (γιατί πού αλλού να μπει αν είναι στη φάση «θέλω γυναίκα;») θα διαβάσει διάφορα που πιθανότατα να μην της είναι και τόσο ευχάριστα. «Bi ΜΑΚΡΙΑ», «αναζητώ πραγματική λεσβία και όχι αμφιφυλόφιλες που ψάχνονται για one night stand» «να μην ενοχλήσουν άτομα, bi, αναποφάσιστα, που ψάχνονται και δεν ξέρουν τι θέλουν».

Αν μάλιστα κάνει το λάθος να μπει σε στήλες για αγγελίες για bi γυναίκες ξέρει τι θα συναντήσει. Ζευγάρια που ζητούν μια αιθέρια ύπαρξη να μπει για λίγο ανάμεσα τους μην τυχόν και ανανεώσει σαν την καλή νεράιδα τον πεθαμένο γάμο τους.

Το να είναι κανείς bi, εξάλλου, δε σημαίνει αυτομάτως ότι δεν ξέρει τι θέλει. Το να θέλει κανείς δύο πράγματα εκτός ότι είναι αναποφάσιστος μπορεί να σημαίνει και το πολύ απλό ότι τα θέλει και τα δύο. Ταυτόχρονα ή όχι. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει τη διάθεση να παίξει με τα συναισθήματα του οποιουδήποτε άλλου ούτε ότι είναι μονίμως σε φάση πειραματισμού. Και φυσικά ούτε ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει μία καλή, σταθερή και πιστή σχέση.

Σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί μέσα του ότι τα θέλει και τα δύο και επίσης –αυτό που τόσο συχνά χρησιμοποιούν οι ομοφυλόφιλοι για να αποδείξουν την τάση τους, αλλά τόσο εύκολα το ξεχνούν όταν πρόκειται για συζήτηση για την αμφιφυλοφιλία– ότι ναι, σύμφωνα με διάφορες έρευνες όλοι οι άνθρωποι στην ουσία είμαστε αμφισεξουαλικοί. (μπα;)

Είναι γνωστό ότι μέσα στην ίδια τη ΛΟΑΤ κοινωνία ενυπάρχει πολλές φορές ο ρατσισμός και η προκατάληψη. Κάποιοι αρρενωποί γκέι αντιπαθούν τους «κουνιστούς», κάποιες εγχειρισμένες αντιπαθούν τους crossdresser, λεσβίες αντιπαθούν τους γκέι και κάποιοι γκέι τις λεσβίες.

Ωστόσο ειδικά για το θέμα για το οποίο συζητάμε, αν ρωτήσεις κάποιον που ανήκει στα ΛΟΑΤ άτομα να σου πει τι σημαίνει το Α στο ΛΟΑΤ είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να θυμηθεί.

Βέβαια –να μην το παρακάνω κιόλας με την γκρίνια– το να είσαι αμφιφυλόφιλη γυναίκα έχει και τα καλά του. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι ότι έχεις τις διπλάσιες αν όχι πολλαπλάσιες επιλογές. Εκεί που ως στρέιτ γυναίκα θα είχες τη δυνατότα να ερωτευτείς το σύνολο των αντρών και ως ομοφυλόφιλη γυναίκα τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, ως bi έχεις τη δυνατότητα να τα βρεις με όλους τους στρέιτ άντρες, με όλες τις γκέι γυναίκες, και αν είσαι μάγκας με το σύνολο και των στρέιτ γυναικών (ας μην την πιάσουμε τώρα αυτήν την κουβέντα).

Από την άλλη, στις μέρες μας είναι ψιλοmust να είσαι bi. Τα φιλάκια μεταξύ γυναικών δίνουν και παίρνουν στα τηλεοπτικά σόου, το L word μπορεί άνετα η κάθε λεσβία να καθίσει να το δει με μια στρέιτ φίλη της, γιατί δε διαφέρει και πολύ από σειρές τύπου Sex And The City, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες της showbiz δηλώνουν ότι είναι bi, είτε ότι είχαν λεσβιακές εμπειρίες ή ότι θα ήθελαν να έχουν.

Μετά από όλα αυτά όσο και αν θέλω να πιστεύω ότι τελικά σας έπεισα ότι είναι οκ να είναι κάποια bi είμαι σίγουρη ότι το ερώτημα παραμένει: Is there any good bi?

Ε πια! Η απάντηση δική σας... good bi

 


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 guests και κανένα μέλος