Η Γνώμη του 10%

"Πεταμένα αρχίδια"

της Gender Terrorist

Στο blog Stand Up Comedy ...Backwards παίχτηκε ένα τρανσφοβικό ποστ. Όχι άνευ προηγουμένου. Απλή, καθημερινή τρανσφοβία, από αυτή που ακούμε συνέχεια. Απλά επειδή αναφέρθηκα κι εγώ –και τα πεταμένα μου αρχίδια– δεν ξέρω, δεν άντεξα.

Αναδημοσιεύω εδώ αυτά που έγραψα, τα οποία ως συνήθως έγιναν σεντόνι, γιατί έχω τόσο λίγο χρόνο για να γράψω, ώστε όποτε μου δίνεται η ευκαιρία δεν το βουλώνω. fuck. Τέλοσπάντων, μ'άρεσε το πώς βγήκε η επιχειρηματολογία, και αναμένω απάντηση.


Καθόλου ευγενικός τρόπος να μιλάτε για άλλους ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα από τα ένα ή δυο κακότροπα τρανς άτομα που γνωρίζετε.

Τα δικά μου πεταμένα αρχίδια είναι σάρκα, και δε χρειαζόμαστε πάντα όλη τη σάρκα που έχουμε πάνω μας. Αν κρίνεις το τί είναι φυσικό ως "σώμα χωρίς παρεμβάσεις" ελπίζω να μην έχεις τρυπημένα αυτιά, να μην πλένεσαι με σαπούνια και να μη χρειαστείς ποτέ κανένα φάρμακο ή επέμβαση, γιατί μπαίνεις απευθείας στο κλαμπ των μη 'φυσικών' σωμάτων. Το ξέρω ότι δεν είναι δίκαιο, αλλά η ζωή δεν είναι δίκαιη.

Πολλές τρανς γυναίκες στενοχωριούνται αν δεν μπορούν να χύσουν. Είναι αιτία αυτοκτονίας σε πολλές περιπτώσεις. Όσες χύνουν, που είναι όλο και περισσότερες γιατί η χειρουργική γίνεται ολοένα και λιγότερο χασάπικο, νιώθουμε πολύ άβολα που κάποιες δε χύνουν, είτε τρανς είτε μη-τρανς. Και εγώ προσωπικά τα παίρνω που η πατριαρχική κουλτούρα και οι καταπιεστικές οικογένειες στερούν απ'τα κορίτσια τη σεξουαλικότητα και την ενημέρωση γύρω απ'το σώμα τους. Τί σχέση έχει με το αν εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως γυναίκα;

Το τρίτο Κύμα του φεμινισμού έχει ξεκολλήσει από τέτοιες διαμάχες "εγώ είμαι γυναίκα αλλά εσύ δεν είσαι". Επίσης έχει ξεκολλήσει από ρητορικές τύπου "ξέρεις; εσύ δεν είσαι γυναίκα γιατί δεν έφαγες καταπίεση". Δεν ξέρω να μιλήσω για όλα τα τρανς άτομα, αλλά για μένα η καταπίεση του να μεγαλώνω ως τρανς κορίτσι ήταν αφόρητη. Ούτε τη συγκρίνω με των άλλων γυναικών, τρανς και μη-τρανς, ούτε και οι φεμινισμοί πλέον συγκρίνουν μεταξύ τους τις γυναικείες εμπειρίες. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και καμία γυναίκα δεν έχει την ίδια γυναικεία εμπειρία ούτε με εσένα ούτε με εμένα. Το μόνο σίγουρο είναι οτι η πατριαρχία και ο σεξισμός είναι ο κοινός καταπιεστής και για τις τρανς γυναίκες και για τις μη-τρανς. Όπως είναι και για τους γκέι και τις λεσβίες, όπως είναι και για τις single μητέρες, και ούτω καθεξής. Είναι φυσικό να είμαστε και φαλλοκράτισσες και σεξίστριες όλες και όλοι μας, γιατί μεγαλώνουμε σε σεξιστική κοινωνία. Αυτό δεν είναι δικαιολογία όμως, μπορούμε να το αποβάλλουμε. Κάπως σαν κόμπλεξ το βλέπω εγώ.

Το σώμα του καθενός και της καθεμιάς είναι δικό της. Με τον ίδιο τρόπο που η πατριαρχική και σεξιστική κουλτούρα επιτίθεται σε σένα και σε μένα επειδή είμαστε γυναίκες, με τον ίδιο τρόπο που εσένα σου ποινικοποιεί την έκτρωση (παρόλο που είναι δική σου επιλογή) και σε πρήζει οτι αξίζεις μόνο αν είσαι μηχανή που κάνει παιδιά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσπαθείς κι εσύ να καταπιέσεις ανθρώπους που δεν ταιριάζουν... σε τί; Στην αισθητική σου; Μη με κοιτάς, δε χρειάζεται. Αν δεν έγραφες για μένα, ούτε καν θα χρειαζόταν να με κοιτάξεις τώρα, έτσι δεν είναι;

Ο φεμινισμός σήμερα μιλάει για συστήματα προνομίων. Ένας πλούσιος μάτσο άντρας έχει προνόμιο απέναντι σε λιγότερο πλούσιους μάτσο άντρες. Μια ντόπια γυναίκα έχει προνόμιο απέναντι σε μια μετανάστρια. Μια μη τρανς γυναίκα έχει προνόμιο απέναντι σε μια τρανς γυναίκα. Εγώ ως αρτιμελής άνθρωπος έχω προνόμιο απέναντι σε έναν άνθρωπο με αναπηρία. Αυτά το προνόμια μπορείς είτε να τα ανεμίζεις επιδεικτικά, σε φάση: "κοίτα πόσο γαμάτη είμαι εγώ!", είτε να προσπαθείς να το ελέγχεις και να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Δική σου επιλογή.

Η δική μου είναι να προσπαθώ να κατανοώ τους ανθρώπους με λιγότερο (ή περισσότερο) προνόμιο από εμένα, τους ανθρώπους που τρώνε περισσότερους ρατσισμούς από εμένα. Μπορεί να διαφωνείς, it's ok.

Αλήθεια, αν δε θέλεις να είμαι γυναίκα εγώ, επειδή είμαι τρανς γυναίκα, τί σημαίνει αυτό για μένα; Ότι πρέπει να απολογηθώ για αυτό που είμαι; Ούτε 'τους άντρες' θέλω να σου κλέψω, ούτε να "προκαλέσω" – εκτός αν προκαλεί και μόνο το ότι υπάρχω. Το 'κλάμπ' των γυναικών και το 'κλάμπ' των αντρών είναι όντως πολύ κλειστά, αλλά θα 'πρεπε να είναι; Στη φύση δεν παίζει τόσο αυστηρός διαχωρισμός αρσενικών και θηλυκών ζώων όσο μας έχουν κάνει να πιστεύουμε. (Το google είναι φίλος σου! Γκέι ελέφαντες, φάλαινες, γλάροι, ύαινες, πιγκουίνοι, λιοντάρια, ψάρια που αλλάζουν φύλο, όλα τα πτηνά έχουν αντίθετα φύλα στα χρωμοσώματα απ'τους ανθρώπους,κλπ).

Εμένα δε με νοιάζει ιδιαίτερα. Αυτό που με νοιάζει είναι όταν μιλώ για την εαυτή μου και μου αντιγυρίζουν κακούς τρόπους. Ή όταν μου αντιγυρίζουν κακούς τρόπους χωρίς καν να έχω μιλήσει, χωρίς καν να με ξέρουν.

Όταν εξηγώ –γιατί είναι κι αυτό μέσα στους ρατσισμούς που υφίστασαι όταν είσαι διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο: όλοι απαιτούν να τους εξηγήσεις, λες και έχουν δικαίωμα, λες και η προσωπική σου ζωή τους ανήκει– ότι είμαι οκ, και ζω αυτή τη ζωή όπως όλοι και όλες, παλεύοντας, με τις χαρές, με τις λύπες, τις σχέσεις, την κάβλα και το χύσιμο, και μου απαντάνε "είσαι άλιεν, δε μπορείς να μιλάς για σχέσεις γιατί φυσικά δε μπορεί να σε δείξει κάποιος ως σύντροφό του/της, δε μπορείς να μιλάς για οργασμό γιατί δεν καταλαβαίνω πως χύνεις και δε θέλω να καταλάβω, δεν είσαι άνθρωπος εν ολίγοις". Σόρι για το spoiler, αλλά είμαι άνθρωπος.

Σε τι σε απειλεί αν χύνω; Που χύνω. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μη χύνω, το σώμα είναι ένα μηχάνημα. Αν του βγάλεις την κλειτορίδα ή τη βάλανο του πέους, πάει, δε χύνει (αν και ακόμα και οι γυναίκες με κλειτοριδεκτομή στις γαμημένα καταπιεστικές μουσουλμανικές χώρες μαθαίνουν να χύνουν, με τη βοήθεια ηρωϊκών sex therapists και ψυχολογική υποστήριξη).

Αλλά αν δεν πειράξεις τα νεύρα, τότε δε σταματάνε να είναι 'καλωδιωμένα', μέσω νευρώνων, με τον εγκέφαλο. Στην ιατρική (που εγώ προσωπικά σπούδασα) δεν υπάρχει "αυτό που λες δεν ισχύει γιατί με τσατίζει". Αν μας τσατίζει κάτι ή όχι, είναι άσχετο από το αν ισχύει. Σε καταλαβαίνω, κι εμένα με ενοχλεί η Χειλουδάκη. Αυτό δε θα πει οτι χύνει ή δε χύνει, θα πεί οτι με ενοχλεί. Και το ότι με ενοχλεί σημαίνει ότι αν ποτέ τύχαινε να μιλήσουμε, θα διαφωνούσα μαζί της, πιθανόν και να βριζόμασταν. Ξέρεις τί δε θα έκανα όμως; Δε θα της μιλούσα στο αρσενικό, και δε θα σχολίαζα αρνητικά το φύλο της. Ξέρεις γιατί; Γιατί είναι πολύ ταπεινή συμπεριφορά κατά τη γνώμη μου. Είμαστε νοήμονα όντα, μπορούμε να πλακωθούμε σε επίπεδο ιδεών και επιχειρημάτων, και όχι σε επίπεδο "εγώ θα βγάλω πιο πολλή κακία και ρατσισμό".

Παρεμπιπτόντως, οι τριχομονάδες ζουν στην ουρήθρα αντρών και γυναικών, και στον κόλπο τόσο τρανς όσο και μη τρανς γυναικών. Τα βακτήρια στους κόλπους των τρανς γυναικών είναι τα ίδια με των μη τρανς γυναικών, μείον (σε κάποιες περιπτώσεις) κάποιες ποικιλίες γαλακτοβάκιλλων -που είναι η φυσική άμυνα του κόλπου. Αν μη τί άλλο, ο κόλπος μιας τρανς γυναίκας είναι ευπαθέστερος σε μολύνσεις. Οι μολύνσεις του κόλπου δεν είναι μαγικές, έχουν κανόνες που ακολουθούν. Δεν καταλαβαίνω να μη σ'αρέσει το να κολλάνε οι τρανς γυναίκες 'γυναικείες' αρρώστιες. Ο κόλπος είναι μια τρύπα, δεν είναι κάτι 'σημαντικό' και 'μαγικό'. Είναι ένας σωλήνας, ουσιαστικά κλειστός, πλην της περιόδου και του τοκετού. Σε υγρά και ζεστά μέρη ζούνε ευχαρίστως μύκητες αν δεν προσέχεις. Δεν είναι status symbol οι μύκητες, ούτε οι τριχομονάδες ούτε τα χλαμύδια ούτε τα κονδυλώματα. Η σεξουαλική υγεία έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι φτιαγμένο (ή χειρουργημένο, γιατί μη μου πεις ότι σε τσατίζουν και οι γυναίκες που έχουν κάνει ριζική υστερεκτομή όταν διατείνονται ότι έχουν κολπικές λοιμώξεις) το σώμα του και της καθεμιάς.

Κοινώς, δε βλέπω, αλήθεια, το λόγο για σαρκασμό σχετικά με σερβιέτες. Αν έχεις αίμα χρειάζεσαι σερβιέτες. Αν δεν έχεις, τότε όχι. Τί σχέση έχει αυτό με το αν είσαι άντρας ή γυναίκα; Ή το αν μπορείς να κυοφορήσεις; Δε μπορούν ούτε καν όλες οι μη-τρανς γυναίκες. Θα τις ειρωνευτείς; Ο λόγος που δεν τις ειρωνεύεσαι εκείνες και ειρωνεύεσαι τις τρανς γυναίκες είναι ότι θεωρείς πως οι τρανς γυναίκες το κάνουμε από καπρίτσιο, από επιλογή, επειδή μας καβλώνουν οι άντρες και θέλουμε να τους "σαγηνεύσουμε" κλπ. Ποιά τρανς γυναίκα σου τα έχει επιβεβαιώσει αυτά που πιστεύεις; Γιατί εγώ τα αρνούμαι. Ο μόνος λόγος που είμαι τρανς γυναίκα, είναι επειδή από πάντα ένιωθα ότι δεν κολλάω στο γαμημένο κουτάκι "αγόρι". Ανακαλυψα ότι μ'αρέσουν τα κορίτσια και φρίκαρα κι άλλο: τί φρικιό είμαι; Μετά μου πέρασαν όλα αυτά. Ανακάλύψα οτι το αν είσαι άντρας ή γυναίκα δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα. Σίγουρα δεν έχει να κάνει με το αν γαμιέσαι με άντρες ή γυναίκες (εκτός αν θες να μου πεις ότι οι λεσβίες φίλες μου είναι άντρες και οι γκέι φίλοι μου είναι γυναίκες, στο οποίο όμως θα διαφωνήσουν).

Οπότε αφού κανείς άνθρωπος δεν έχει καμία όρεξη να μπει σε φασαρίες και να ακούει ρατσιστικά σχόλια, πρέπει να δεχτείς ότι ο λόγος που τα τρανς αγόρια και τα τρανς κορίτσια μπαίνουν σε διαδικασία να διορθώσουμε το σώμα μας και την κοινωνική μας υπόσταση, είναι επειδή νιώθουμε ότι μας είναι απαραίτητο. Όχι για να γαμιόμαστε με άντρες ή με γυναίκες ή με οτιδήποτε. Αλλά για εμάς τους ίδιους και τις ίδιες. Αυτό που για τον περισσότερο κόσμο είναι δεδομένο, η ηρεμία του να είσαι οκ με το σώμα σου και με το πού χωράς στην κοινωνία, για τα τρανς άτομα δεν είναι δεδομένο. Είναι κεκτημένο, είναι αγώνας, και μόνο τότε χαλαρώνεις και ηρεμείς λίγο – ΑΝ ηρεμείς. Γιατί δεν έχεις μόνο αυτό το πρόβλημα στη ζωή σου, έχεις κι άλλα, όπως όλοι οι άνθρωποι. Γιατί να τη λες σε ανθρώπους που έχουν τα προβλήματά σου συν κάτι άλλο; Γενικά δεν καταλαβαίνω γιατί να τη λες σε ανθρώπους γενικότερα γι'αυτό που είναι, αλλά μπορεί να μην είμαι σωστό δείγμα, γιατί μου λένε οτι παραείμαι ευγενική για το καλό μου.

Τα κριτήρια με τα οποία προσπαθείς να υποβιβάσεις τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες και ως ανθρώπους, δεν είναι αρκετά ισχυρά. Στην τελική, δε θέλεις να μου συμπεριφέρεσαι ευγενικά και σωστά, ως γυναίκα; Κανένα πρόβλημα, δε θα τα χαλάσουμε. Εγώ στη γωνιά μου, όπου μ'αγαπάνε όπως είμαι, κι εσύ στη γωνιά σου όπου σ'αγαπάνε όπως είσαι και συμφωνούνε με τις ρατσιστικές απόψεις σου. Γιατί είναι ρατσιστικές, και δεν προσπαθώ να σε μειώσω λέγοντας ότι είσαι εσύ η ίδια ρατσίστρια. Αυτά που γράφεις όμως σ'αυτό το συγκεκριμένο ποστ είναι ρατσιστικά του κερατά και αν δε θες να τα αναθεωρήσεις δικό σου θέμα. Και ο μόνος λόγος που απαντώ είναι επειδή βρήκα το blog σου και συνειδητοποίησα ότι μιλάς για τα 'πεταμένα αρχίδια' μου. Μαλακία, και ελπίζω να μη σ'ενοχλεί ότι λέω την ειλικρινή μου γνώμη. Έτσι με έμαθε η φεμινίστρια μητέρα μου.

Δημοσίευσέ με ή όχι, δεν είναι εκεί το θέμα μου. Ο λόγος για τον οποίο έγραψα όλο αυτό το σεντόνι είναι επειδή τόσα χρειάζονται να ειπωθούν για να απαντήσουν στο τόσο μίσος και στις τόσες συμπυκνωμένες κατηγορίες.

Πηγή: gender terrorist

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 guests και κανένα μέλος