Η Γνώμη του 10%

Ο ομόφυλος γάμος έρχεται

Είναι φυσιολογικό τώρα να παντρεύονται δυο άντρες και να κάνουν παιδιά;

του Λύο Καλοβυρνά

timeΤο εμβληματικό αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ δίνει την ευχή του για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, με αφορμή τη συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων.

Στην αμερικανική έκδοσή του, το περιοδικό παίρνει σαφή θέση υπέρ των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, κυκλοφορώντας με δύο εξώφυλλα που δείχνουν δύο ομοφυλόφιλα ζευγάρια ανδρών και γυναικών φιλιούνται με τίτλο: «Ο γκέι γάμος έχει ήδη νικήσει». Το ζευγάρι των αντρών συζεί στην Καλιφόρνια, ενώ αυτό των γυναικών έχει παντρευτεί και έχει υιοθετήσει ήδη δύο παιδάκια.

Το τελευταίο διάστημα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι υπέρ των γκέι γάμων, μια εξέλιξη που ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενη πριν από μερικά χρόνια. Ας θυμηθούμε ότι στις ΗΠΑ θεσπίστηκαν νόμοι που ρητά έθεταν εμπόδια στους γκέι και χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να καταργηθούν.

Τι συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή; Υπάρχουν πολλές απόψεις. Μία από τις πιο κραταιές είναι ο ρόλος που έπαιξαν τα ΜΜΕ και ειδικά οι μυθοπλαστικές σειρές και ταινίες, οι οποίες λειτούργησαν σαν σχολείο για τον μέσο Αμερικανό τηλεθεατή. Σειρές όπως το Will & Grace, το Modern Family, το Elen, το Grey’s Anatomy και πολλές άλλες, σιγά αλλά σταθερά κατέρριψαν τα αρνητικά παρωχημένα στερεότυπα για τους γκέι που τους παρουσίαζαν ως άρρωστους, περιθωριακούς, προβληματικούς, καρικατούρες κοκ. Οι σειρές αυτές επανεκπαίδευσαν τον μέσο Αμερικανό, φέρνοντας μια νέα εικόνα της ομοφυλοφιλίας μέσα στα καθιστικά και τις κουζίνες των μεσοαστικών σπιτιών.

Ένας δεύτερος παράγοντας που συνέβαλε στην αλλαγή νοοτροπίας της κοινής γνώμης ήταν τα γκέι εμβληματικά δημόσια πρόσωπα που άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω όλο και περισσότερο. Άνθρωποι όπως η Έλεν ντε Τζένερες, ο Ζάκαρι Κουίντο, ο Άντερσον Κούπερ και πολλοί άλλοι άλλαξαν την εικόνα-καρικατούρα που είχαν οι περισσότεροι για τους γκέι άντρες και γυναίκες.

ivriΤο φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στο Ισραήλ. Η αλλαγή της κοινής γνώμης υπέρ των γκέι δικαιωμάτων οφείλεται κυρίως σε μια σαπουνόπερα που παρουσίαζε τους γκέι θετικά και το coming out του διάσημου τραγουδιστή Ίβρι Λίντερ.

Κι η Ελλάδα; Δυστυχώς το παλαιολιθικό, ρατσιστικό ΕΣΡ παραμένει τροχοπέδη σε αυτή την ανέξοδη, έμμεση πρόοδο, εξαιτίας της άμεσης και έμμεσης λογοκρισίας που ασκεί, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατακεραύνωσε το ΕΣΡ για την ομοφοβική, αντιδημοκρατική στάση του.

Το ΕΣΡ κάποια στιγμή θα πάρει πόδι – ήδη είναι με το ένα πόδι στον τάφο και κυριολεκτικά και κοινωνικά. Η Ελλάδα μπορεί να παραμένει εκτός των κοσμογονικών εξελίξεων που συντελούνται σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αλλά δε θ’ αργήσει η μέρα που και εδώ ένα ομόφυλο ζευγάρι αντρών ή γυναικών με παιδιά θα θεωρείται και θα είναι φυσιολογικό. Η ανθρωπότητα εξελίσσεται. Πριν από 150 χρόνια ήταν αδιανόητο και «αφύσικο» να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα των γυναικών, δικαίωμα στη ζωή καν. Ο κόσμος αλλάζει. Τον αλλάζουμε εμείς – ξεκινώντας από τον εαυτό μας.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος