Η Γνώμη του 10%

Λεσβιακός Μυστικός Δείπνος

Ένας καλλιτεχνικός φόρος τιμής στις πιο σημαντικές σύγχρονες λεσβίες.

της Nana Rheims

bronwynΟ Μυστικός Δείπνος του Leonardo Da Vinci είναι από τους πιο γνωστούς και αναγνωρίσιμους πίνακες στην Ιστορία της Τέχνης. Εκτός αυτού, αποτελεί και ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα ζωγραφικά έργα. Έχουμε δει κατά καιρούς μυστικούς δείπνους με πολιτικούς, με ποδοσφαιριστές, με ήρωες από comics, με τραγουδιστές κλπ. Τώρα τελευταία αίσθηση έχει προκαλέσει μια εκδοχή του Μυστικού Δείπνου με λεσβίες.

Πρόκεται για το έργο Lesbian Last Supper της εικαστικού από το δυτικό Hollywood Bronwyn Lundberg, το οποίο παρουσιάζει τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου ακριβώς όπως την ξέρουμε από το έργο του Leonardo Da Vinci, αλλά στη θέση του Χριστού την Ellen Degeneres και αντί για τους μαθητές γνωστές στο ευρύ (τουλάχιστον αμερικανικό) κοινό λεσβίες.

Όπως ήταν επόμενο το έργο προκάλεσε αντιδράσεις στους θρησκευτικούς συντηρητικούς κύκλους. Η απάντηση της καλλιτέχνιδος σε όλα αυτά είναι απλή και ξεκάθαρη:
«Η τέχνη δεν μπορεί να ευχαριστεί τον καθένα. Δημιούργησα αυτό το έργο γιατί με έκανε να χαμογελώ και γιατί ήθελα να δώσω ένα φόρο τιμής στις γυναίκες που το έκαναν πιο εύκολο για μένα το να είμαι ο εαυτός μου. Η θρησκευτική τέχνη πολλές φορές εγείρει αντιδράσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να το διαχειριστώ. Και ούτε θα απολογηθώ που έφτιαξα κάτι το οποίο θεωρώ ότι ο κόσμος το είχε ανάγκη».

Ποιες είναι λοιπόν μία προς μία οι διάσημες ομοφυλόφιλες γυναίκες του πίνακα;

bronwyn large

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνουμε τις εξής:

Την ηθοποιό Jane Lynch, τη μουσικό Sandra Bernhard, την παρουσιάστρια Rachel Maddow, τη μουσικό και παραγωγό Linda Perry, τη γνωστή από το L Word «Shane McCutcheon» στον ρόλο του Ιούδα και, σύμφωνα με την εικαστικό, την μοναδική συνδεδεμένη με το ιστορικό πλαίσιο, την Portia de Rossi, την Ellen Degeneres στο ρόλο του Χριστού ως την πιο δημοφιλή από όλες, την ηθοποιό Heather Matarazzo, την πολυσχιδή καλλιτέχνιδα Wanda Sykes, την τραγουδίστρια KD Lang, την ηθοποιό Lily Tomlin, την τραγουδίστρια Melissa Etheridge και τέλος την κωμικό Rosie O'Donnell.

Πηγή: huffingtonpost

 

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 317 guests και κανένα μέλος