Η Γνώμη του 10%

Τώρα πια μπορείς να παίξεις τον γκέι

Οι γκέι χαρακτήρες στα βιντεοπαιχνίδια αυξάνονται και πληθαίνουν.

του Δημήτρη Μιχαλάκη

«Μαμά, ο Mario φίλησε τον Sonic.»
«Ναι, παιδί μου, ένα φιλάκι ήταν, όπως συνήθως φιλάει την πριγκίπισσα.»

Όπως και αν σας φαίνεται αυτός ο διάλογος, η προσεχής πραγματικότητα μπορεί να επιφυλάσσει κάτι παρόμοιο.

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης και αποτελούν μια εξελισσόμενη και πολλά υποσχόμενη βιομηχανία. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πως τα βιντεοπαιχνίδια είναι σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου παίζουν, χαίρονται και εισάγονται στους φανταστικούς κόσμους που προσφέρουν. Ως σύγχρονη μορφή τέχνης τα βιντεοπαιχνίδια έχουν φυσικά τους δημιουργούς τους, τους κριτικούς τους, τα βραβεία τους, τους επικριτές τους και φυσικά τους φανατικούς οπαδούς τους. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε μια πτυχή στην οποία πρόσφατα άρχισε να δίνεται η πρέπουσα σημασία: την ομοφυλοφιλία στα βιντεοπαιχνίδια.

Οι ΛΟΑΤ χαρακτήρες είναι ορατοί στα βιντεοπαιχνίδια από το 1986. Η εξέλιξη τους είναι ραγδαία, ακολουθώντας θα έλεγε κανείς τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι γκέι χαρακτήρες όπως εμφανίζονται στις τηλεοπτικές σειρές, στον κινηματογράφο και σε όλες τις μορφές τέχνης υπάρχουν και στα βιντεοπαιχνίδια και μάλιστα they've got the power.

Οι ομοφυλόφιλοι χαρακτήρες στα βιντεοπαιχνίδια είναι τόσοι πολλοί, που θα χρειαστούν πολλά άρθρα για να αναλυθούν, γι' αυτό θα εστιάσουμε σε εμβληματικές μορφές του χώρου, καθώς και στους πρώτους που εμφανίστηκαν, όπως και στους πιο πρόσφατους.

1986: Moonmist

Η Infocom είναι η πρώτη εταιρεία που δημιουργεί ομοφυλόφιλο χαρακτήρα στο χώρο. Στο Moonmist, παιχνίδι περιπέτειας και μυστηρίου που κυκλοφόρησε για Amiga, Apple II, Atari 8-bit, Atari ST, DOS, Macintosh κ.ά. το 1986, η Vivien Pentreath είναι η πρώτη λεσβία των βιντεοπαιχνιδιών.

Η Vivien είναι μια παράξενη καλλιτέχνης, που είναι ερωτευμένη με την Deirdre. Παρ'όλα αυτά η Deirdre είναι παντρεμένη και αυτοκτονεί.

moonmist

1996: Phantasmagoria 2

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν πολλοί χαρακτήρες γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ, αλλά η μεγάλη καινοτομία γίνεται από τη Sierra Entertainment με το Phantasmagoria 2: A Puzzle of Flesh. Πρόκειται για ένα διαδραστικό, κινηματογραφικό, ψυχολογικό θρίλερ, μια point-and-click περιπέτεια. Κυκλοφόρησε για MS-DOS, Microsoft Windows. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν τον πρώτο γκέι χαρακτήρα και να τον κατευθύνουν στο παιχνίδι. Είναι με άλλα λόγια playable.

Ο εν λόγω χαρακτήρας είναι ο μπαϊσέξουαλ Curtis Craig. Η αμφιφυλοφιλία είναι ένα θέμα που εμφανίζεται συχνά στα βιντεοπαιχνίδια. Ο καλύτερος φίλος του Curtis Craig, ο Trevor, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και ο Curtis παραδέχεται στον ψυχολόγο του πως είναι μπαϊσέξουαλ και του αρέσει ερωτικά (και) ο Trevor.

Phantasmagoria

1995: Chrono Trigger

Ο μόνος λόγος που ο χαρακτήρας Flea από το παιχνίδι Chrono Trigger παρουσιάζεται μετά το Phantasmagoria 2 είναι γιατί δεν ήταν playable. Εκτός του ότι το παιχνίδι θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών, ο Flea είναι από τις μεγαλύτερες μορφές των τρανστζέντερ χαρακτήρων. Κυκλοφόρησε για Super Nintendo, PlayStation, Nintendo DS, Mobile phones, Virtual Console, PlayStation Network, iOS, Android.

Ο Flea είναι ένας από τους «κακούς» και στο πρώτο παιχνίδι έχει κοτσίδα και άσπρη κάπα, στο Chrono Cross ροζ περούκα και μίνι φούστα και εκφράζεται με ατάκες του τύπου: 'Hey, I'm a guy!', 'Male or female, what difference does it make? Power is beautiful, and I've got the power'.

chrono trigger

2011: The Elder Scrolls V

Προσπερνώντας πάρα πολλές γκέι προσωπικότητες βιντεοπαιχνιδιών, φτάνουμε στο 2011 και στο The Elder Scrolls V: Skyrim, το άκρως εντυπωσιακό παιχνίδι της Bethesda και το πιο free παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Οι παίκτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να παντρευτούν όποιον χαρακτήρα γουστάρουν με ό,τι σεξουαλικότητα, φυλή, ανθρώπινη ή μη μορφή (!) προτιμούν.

The Elder Scrolls V

Dragon Age: Origins

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εταιρεία BioWare πίσω από παιχνίδια όπως το θρυλικό, πολυβραβευμένο παιχνίδι ρόλων Baldur's Gate, καθώς πλέον φιγουράρει ως η πλέον προοδευτική εταιρεία. Η BioWare σε πολλές ανακοινώσεις της κάνει σαφές πως στηρίζει την LGBT κοινότητα και οι υψηλού επιπέδου σειρές Dragon Age και Mass Effect σαφώς και έχουν γκέι χαρακτήρες και έρωτα μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Dragon Age Origins

Mass Effect 3

Οι γκέι χαρακτήρες δεν έχουν να κρύψουν και να φοβηθούν τίποτα πια, καθώς φιγουράρουν στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός ανθρώπου που αν μη τι άλλο έχει γούστο στο να διαλέγει καλά παιχνίδια. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να έχουν όποια άποψη επιθυμούν για τα βιντεοπαιχνίδια αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς ψυχαγωγίας όσο το να ελέγχει κάποιος τον ομοφυλόφιλο χαρακτήρα του και να ξέρει πως ο κόσμος που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια του είναι δεκτικός, ελεύθερος και του επιτρέπει να πράξει όπως θέλει και μάλιστα να επιβραβευτεί.

Mass Effect 3

Συνέδριο Gaymer X

Τον Αύγουστο του 2013 πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών το πρώτο διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στους ΛΟΑΤ χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών. Γιατί, ας μην ξεχνιόμαστε, και οι γκέι παίζουν βιντεοπαιχνίδια και όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι χαρακτήρες πλαισιώνουν την πλοκή.

gaymer

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 95 guests και κανένα μέλος