Η Γνώμη του 10%

Δυο λεσβίες κερδίζουν το χρυσό

Η λεσβιακή ταινία La vie d'Adele κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα. Πόσες λεσβίες χρειάζονται για να αλλάξουν τον κινηματογράφο;

της Nana Rheims

adeleΤην Κυριακή 26 Μαΐου η τρίωρη ταινία La vie d' Adèle Chapitres 1 & 2 (Blue is the warmest colour) του Αμπντελατίφ Κεσίς απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 66ου Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία του Γαλλοτυνήσιου σκηνοθέτη, στην οποία πρωταγωνιστεί η ελληνογαλλίδα Αντέλ Εξαρχόπουλος είναι μια ρομαντική ιστορία ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες. Βασίστηκε σε ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα και αναφέρεται στην ερωτική τους σχέση, επικεντρώνοντας στον ψυχισμό της μίας νεαρής που προσπαθεί να διαχειριστεί την ομοφυλοφιλία της.

Από την αρχή του φεστιβάλ η ταινία θεωρούνταν φαβορί και αγαπημένο θέμα στα πηγαδάκια των καλλιτεχνών μια και είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον λόγω των πολύ προκλητικών –όπως λέγεται– ερωτικών σκηνών που δείχνουν τις δύο κοπέλες με ντοκυμαντερίστικου σχεδόν κινηματογραφικού στυλ λεπτομέρειες να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που το μεγάλο βραβείο απονέμεται σε ταινία με ανοιχτά, καθαρά και αποκλειστικά ομοφυλόφιλη θεματολογία. Και σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων στη Γαλλία απέκτησε και μια επιπλέον σημειολογία. Αυτό έγινε περισσότερο φανερό όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Στήβεν Σπήλμπεργκ, ενώ αρχικά είχε αρνηθεί τα πολιτικά κίνητρα της βράβευσης, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δήλωσε «Η ζωή της Αντέλ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα».

Ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όταν παρέλαβε το βραβείο του, είπε: «Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη νεολαία της Γαλλίας, η οποία με δίδαξε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας και της συμβίωσης. Αλλά και σε μια άλλη νεολαία της επανάστασης στην Τυνησία, για την προσδοκία της να ζήσει ελεύθερα, να μιλά ελεύθερα και να αγαπά ελεύθερα».

{youtube}lNjtYZtGMKM{/youtube}

απόσπασμα από την ταινία με αγγλικούς υπότιτλους

Ο δε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το βραβείο ανταμείβει «το ταλέντο των καλλιτεχνών, την ελευθερία του σκηνοθέτη, την τόλμη του και την εμπιστοσύνη στη νεολαία»

Με το καλό να την δούμε και στην Ελλάδα!

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος