Η Γνώμη του 10%

Είναι οι τοπ πιο κομπλεξικοί;

Είναι οι τοπ κομπλεξικοί; Είναι αμφί πιο κολλημένοι στα στερεότυπα; Λένε οι βερς ψέματα; Η μεγάλη έρευνα του 10% για τα στερεότυπα που ταλαιπωρούν τους γκέι και αμφί άντρες.

 
sex stereoτου Λύο Καλοβυρνά

Η έρευνα του 10% είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τόσο την κατανομή των σεξουαλικών ρόλων (ενεργητικός, παθητικός, κοκ) αλλά και τις απόψεις των γκέι και αμφί αντρών για τα στερεότυπα που επικρατούν για αυτούς. Στερεότυπα που ακούμε πολύ συχνά και ενδεχομένως αναπαράγουμε κι εμείς οι ίδιοι.

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε για τις απόψεις που έχουμε ως γκέι και αμφί άντρες για εμάς τους ίδιους και τους σεξουαλικούς ρόλους μας. Για να διαβάσετε τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά το τι κάνουμε στο σεξ πηγαίνετε εδώ.

Στερεοτυπικές αντιλήψεις

Μεγαλώνουμε με πολλά στερεότυπα για την ομοφυλοφιλία, τα οποία αρκετοί πιστεύουμε ότι ισχύουν λίγο ή πολύ. Κι αν όχι εμείς, τα πιστεύουν γενικότερα οι ετεροφυλόφιλοι για εμάς. Πώς είναι ο τυπικός γκέι; Φαίνεται ότι τον παίρνει; Οι τοπ είναι πιο αρρενωποί;  Οι παθητικοί πιο θηλυπρεπείς; Οι αμφί άντρες είναι κατά κανόνα τοπ; Ένας αληθινός τοπ παίρνει πίπες; Και  άλλα πολλά…

Η έρευνα του 10% δεν μελετά αν αυτά τα στερεότυπα ισχύουν στην πραγματικότητα, αλλά κατά πόσο πιστεύουμε ότι ισχύουν και άρα τα αναπαράγουμε κι εμείς οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν τηνπραγματικότητα.

Σε γενικές γραμμές, από την έρευνα προκύπτει ότι λίγοι συμφωνούν με αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, αλλά όχι τόσο λίγοι. Εντύπωση προκαλεί το ότι οι αμφιφυλόφιλοι άντρες είναι πολύ πιο στερεοτυπικοί στις αντιλήψεις τους από τους γκέι άντρες.

Τις πιο στερεοτυπικές αντιλήψεις τις έχουν όσοι δεν κάνουν πρωκτικό σεξ. Τις λιγότερο στερεοτυπικές αντιλήψεις τις έχουν όσοι είναι βερς.

Η έρευνα του 10% έτρεξε για ένα μήνα, από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2013. Απάντησαν 760 άντρες, 94 αμφιφυλόφιλοι (12,3%) και 666 γκέι άντρες (87,6%).

 sex01
Ηλικιακά, το 70% όσων απάντησαν είναι μεταξύ 18-35, ενώ λιγότερο από ένας στους δέκα ήταν κάτω από 18 ή πάνω από 50. sex03

 

Είναι οι αμφί άντρες πιο τοπ απ’ τους γκέι άντρες;

Ένα διαδεδομένο στερεότυπο είναι ότι οι αμφιφυλόφιλοι άντρες είναι κατά κανόνα ενεργητικοί, αφού πηγαίνουν και με γυναίκες. Ισχύει αυτό;

Όχι τόσο όσο θρυλείται. Οι αμφί άντρες είναι λίγο πιο τοπ ή τοπ/βερς (49,2%) και λίγο λιγότερο μπότομ ή μπότομ/βερς (22,2%) από τους γκέι άντρες (37,6% & 34,4% αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν διπλάσιες πιθανότητες να πετύχετε αμφί άντρες που δεν κάνουν πρωκτικό σεξ.

sex20

Το αν είναι κάποιος παθητικός ή ενεργητικός φαίνεται από την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του

Μόνο το 15,7% συμφωνεί. Οι τοπ και οι βερς/τοπ συμφωνούν λίγο περισσότερο (23%  και 16,5% σε αντίθεση με τους μπότομ 16,9% και τους βερς/μπότομ 12,7%). Αντιθέτως το 36% όσων δεν κάνουν πρωκτικό σεξ συμφωνεί.

sex21

Δεν υπάρχουν πραγματικοί βερς – λένε ψέματα

Πολλοί διατείνονται ότι οι βερς λένε ψέματα και δεν είναι αληθινοί ενεργοπαθητικοί αλλά σκέτο παθητικοί, που ντρέπονται να το παραδεχτούν.  Τελικά μόνο 8,2% συμφωνεί. Οι μπότομ και μπότομ/βερς είναι πιο στερεοτυπικοί: το 16,9% των μπότομ και το 9,5% των μπότομ βερς το πιστεύει – σε αντίθεση με μόνο το 7,7% των τοπ και το 4,1% των τοπ/βερς.

sex22

Οι πραγματικοί ενεργητικοί δεν παίρνουν πίπα

Είναι ένα κλασικό στερεότυπο για τον σκληρό μπήχτη, το οποίο λίγοι το πιστεύουν (λιγότεροι από ένας στους δέκα, 9,6%). Περισσότερο το πιστεύουν οι αποκλειστικά παθητικοί (27,7%) και λιγότερο οι βερς (2,6%)

sex23

Οι ενεργητικοί είναι πιο επιθετικοί στο σεξ

Το συγκεκριμένο στερεότυπο είναι πολύ διαδεδομένο, αφού σχεδόν ένας στους δύο παθητικούς (44,6%) και ένας στους τρεις ενεργητικούς (29,4%) το πιστεύει. Επίσης το πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των αμφί αντρών (οχτώ στους δέκα). Συνολικά το πιστεύει το 27,7%, δηλαδή σχεδόν τρεις στους δέκα γκέι και αμφί άντρες.

sex24

Οι τοπ είναι κομπλεξικοί;

Ακούγεται συχνά στους γκέι κύκλους ότι οι αποκλειστικά ενεργητικοί είναι κομπλεξικοί και δεν έχουν δοκιμάσει παθητικό σεξ από ντροπή. Τελικά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στερεότυπο, ακόμα και μεταξύ των ίδιων των ενεργητικών! Πάνω από τρεις στους δέκα συνολικά πιστεύουν ότι οι τοπ δεν κάνουν πρωκτικό σεξ από ντροπή (33,9%). Μάλιστα πάνω από τέσσερις στους δέκα βερς/τοπ (42,9%) το πιστεύουν επίσης.

sex26

Πάει ενάντια στην αντρική φύση να είσαι μόνο παθητικός;

Ελάχιστοι θεωρούν ότι ισχύει το στερεότυπο που θέλει τους παθητικούς λιγότερο άντρες. Μόλις 6,2% συμφωνούν, ποσοστό που τριπλασιάζεται στους αμφί άντρες αλλά και σε όσους δεν κάνουν πρωκτικό σεξ (16%) σε σχέση με τους γκέι άντρες (4,8%).

sex25

Οι ενεργητικοί άντρες είναι σχεδόν πάντα πιο αρρενωποί

Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο στερεότυπο μεταξύ των γκέι όσο και μεταξύ των στρέιτ. Ο άντρας που είναι αρρενωπός είναι ενεργητικός και το ανάποδο, είναι κάτι που πιστεύουν πολλοί ως αυταπόδεικτη αλήθεια. Πόσοι; Λιγότεροι από τρεις στους δέκα το πιστεύουν τελικά (26,8%), χωρίς πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους σεξουαλικούς ρόλους.

sex27

Οι παθητικοί άντρες είναι σχεδόν πάντα πιο θηλυπρεπείς

Τελικά το πιο διαδεδομένο στερεότυπο στηρίζεται από λιγότερους – μόλις δύο στους δέκα το πιστεύουν αυτό (20,8%). Περισσότερο το πιστεύουν οι αμφί άντρες (34%) και όσοι δεν έχουν κάνει πρωκτικό σεξ (32%).

sex28

Πολλοί γκέι άντρες λένε ψέματα για τον πραγματικό τους ρόλο στο σεξ

Ακούμε συνεχώς ότι οι βερς λένε ψέματα και δεν είναι αληθινοί ενεργοπαθητικοί αλλά σκέτο παθητικοί, που ντρέπονται να το παραδεχτούν. Το ίδιο ακούμε για πολλούς τοπ. Είναι από τα πιο διαδεδομένα στερεότυπα και το πιστεύει η πλειονότητα των γκέι αντρών – σχεδόν εφτά στους δέκα (68,8%)!

sex32

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 377 guests και κανένα μέλος