Η Γνώμη του 10%

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις ερωτήσεις των ΛΟΑΤ οργανώσεων

 

ballotΣτις 20 Ιανουαρίου οι ΛΟΑΤ οργανώσεις έθεσαν κάποια καίρια ερωτήματα προς τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σήμερα, 22 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής κανένα άλλο κόμμα δεν έχει απαντήσει.


Απαντήσεις:

1. Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το Σύμφωνο Συμβίωσης, έχετε δεσμευτεί για την επέκταση του θεσμού του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως έχει γίνει ήδη σε πολλές χώρες, με όλες τις προβλέψεις του οικογενειακού δικαίου, άρα και με όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν τα παιδιά. Η τοποθέτηση του Τσίπρα επί του θέματος αλλάζει την απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου;

Η απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της θέσμισης του γάμου ομοφύλων ζευγαριών με πλήρη και ίσα δικαιώματα και ασφαλώς ισχύει. Ωστόσο για το θέμα της τεκνοθεσίας δεν υπάρχει ειλημμένη συλλογική απόφαση. Σαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι το συνολικό πλαίσιο της τεκνοθεσίας είναι προβληματικό και έχουμε ήδη αρχίσει να συζητάμε για την ανάγκη αναθεώρησής του. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

2. Βασικό αίτημα της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για τη Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις.

Η ανάγκη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από το ελληνικό κράτος και η παραχώρηση εγγράφων προς τα τρανς άτομα χωρίς την προϋπόθεση επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤ κοινότητα στη χώρα μας και βασική μας δέσμευση. Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας.

3. Παράλληλα χρειάζεται να προβλεφθεί η προσθήκη της ταυτότητας φύλου στις νομοθεσίες κατά των διακρίσεων: α) οριζόντια νομοθεσία (3304/2005), β) σαφής αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας και απασχόλησης λόγω φύλου (3896/2010), και, γ) σαφής αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων στη παροχή υπηρεσιών λόγω φύλου (3769/2009). Τι έχει προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα παραπάνω;

Στις βασικές μας θέσεις είναι η άρση όλων των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Στο πλαίσιο αυτό η αλλαγή του νομικού πλαισίου στους νόμους που αναφέρατε με σαφή πρόβλεψη για άρση των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου είναι βασική μας δέσμευση.

4. Στην εκπαίδευσή μας υπάρχουν παιδιά από ομογονεϊκές οικογένειες και παιδιά με σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα/έκφραση φύλου που δεν συμφωνεί με τα κυρίαρχα πρότυπα, τα οποία μέχρι τώρα φοιτούν σε ένα απολύτως εχθρικό σχολείο. Τι σκέφτεστε να κάνετε όσον αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και την διαμόρφωση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς;

Η κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και των ανθρώπων που εργάζονται στα σχολεία είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την εξασφάλιση ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου όλες οι ταυτότητες θα γίνονται σεβαστές. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την δημιουργία δράσεων για ενημέρωση των εργαζομένων στα σχολεία, καθώς και μιας εκστρατείας στα ΜΜΕ με σκοπό αρχικά την ενημέρωση του κόσμου και την έμπρακτη καταπολέμηση των διακρίσεων.

5. Όντας νέοι και νέες βλέπουμε τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε σχολεία και πανεπιστήμια, τα προβλήματα στην υγεία, στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς άτομα, βιώνουμε επιπλέον μια ταυτότητα που ακόμα είναι στιγματισμένη σε κατά τα αλλά οικείους χώρους μας, όπως το σπίτι, το σχολείο, την εργασία. Συγκεκριμένα, ως Κοινότητα LGBT+ νέων βλέπουμε τα κρούσματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας να αυξάνονται τον τελευταίο καιρό και την πολιτεία να αδρανεί. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβέρνηση μετά της εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα θέλαμε να ξέρουμε:

5.1 αν θα δούμε την ουσιαστική εφαρμογή του νεοψηφισθέντος νόμου σχετικά με την απαγόρευση ή/και την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους που στοχεύουν σε μειονοτικές ομάδες, όπως τα LGBT+ άτομα.

Η ουσιαστική εφαρμογή των διατάξεων ενάντια στη ρητορική μίσους που προβλέπει το πρόσφατο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση των ομοφοβικών επιθέσεων αλλά και των εγκλημάτων μίσους στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και στηρίζει την εφαρμογή των διατάξεων αυτών και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς θα μεριμνήσει για την τήρηση του νομικού πλαισίου.

5.2. αν μπορούμε να αναμένουμε την εισαγωγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στον σχολικό χώρο, με αμερόληπτη αναφορά στην ποικιλία των σεξουαλικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων φύλου που παρουσιάζει ο άνθρωπος.

Πιστεύουμε ότι η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στο υποχρεωτικό πρόγραμμα μαθημάτων των σχολείων από κατάλληλα επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, με σύγχρονα βιβλία και αναφορά σε όλες τις σεξουαλικές εκφράσεις καθώς και στην ταυτότητα φύλου, είναι βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ομοφοβίας στη χώρα μας. Εμείς δεσμευόμαστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρουμε.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 105 guests και κανένα μέλος