Η Γνώμη του 10%

Relationshits


kostis2του Μενέλα

Γνώρισα τον Κωστή Φωκά απο τις φωτογραφίες του στο διαδίκτυο και είχα την τύχη να ειμαι στα εγκαίνια της έκθεσης του στο Λονδίνο. Αμέσως θέλησα να παρουσιάσουμε την δουλειά του στο 10%. Πριν προλάβω να στείλω τις ερωτήσεις ανακοινώθηκε η έκθεσή του στην Αθήνα, πράγμα που με χαροποίησε πολύ γιατί θα μπορέσει το Αθηναϊκό κοινό να δει τη δουλειά του από κοντά.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την ATOPOS;

Για μένα πολλά πράγματα ξεκίνησαν από το Tumblr και η συνεργασία μου με την Atopos είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Ο επιμελητής Βασίλης Ζηδιανάκης είδε τις φωτογραφίες μου και επικοινώνησε μαζί μου, προτείνοντάς μου να συνεργαστούμε. Γνώριζα την Atopos και πάντα θεωρούσα ότι είναι ένας χώρος στον οποίο θα ταίριαζε η δουλειά μου — οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος με αυτή τη συνεργασία.

Περίγραψέ μας λίγο την διαδικασία για τα νέα έργα που θα παρουσιάσεις εκεί.

Κατ' αρχάς, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το ότι συμμετείχα σε όλη τη διαδικασία από την αρχή, με την υποστήριξη πάντα του Βασίλη Ζηδιανάκη και της ομάδας του. Είχα το ελέυθερο να εκφραστώ και δημιούργησα το υλικό με βάση τον χώρο και το concept το οποίο είχαμε επιλέξει. Οι φωτογραφίες μου βγήκαν από την οθόνη του υπολογιστή και απέκτησαν... υπόσταση. Ένα μέρος αυτής της δουλειάς εκφράζει τις σχέσεις της νέας εποχής, μέσω του διαδικτύου, πώς αυτό έχει επηρεάσει τη ζωή μας και πού οδηγεί αυτή η τάση — εξ ου και ο ανεπίσημος τίτλος της έκθεσης "Relationshits". Επίσης, μία σειρά φωτογραφιών έγινε σε συνεργασία με την D'Arcy Foxx, η οποία κατασκεύασε props, όπως μάσκες, τις οποίες φορούσαν δύο ζωντανά γυμνά μοντέλα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Πώς ήταν η εμπειρία να παρουσιάσεις τα έργα σου στο Dalston Superstore για το Queer Archive Project;

Είμαι πολύ χαρούμενος που η πρώτη προσωπική μου έκθεση έγινε στο Λονδίνο, μία πόλη ανοιχτή σε οτιδήποτε καινούργιο. Ένιωσα απόλυτη ελευθερία να παρουσιάσω τη δουλειά μου, γιατί βρήκα προσοδοφόρο έδαφος, αφού μιλάμε για ένα πολύ εξοικειωμένο κοινό. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της πλατφόρμας The Queer Archive και του επιμελητή της έκθεσης Κωνσταντίνου Μενελάου έκανα, κατα την γνώμη μου, την καλύτερη αρχή, σε ένα περιβάλλον στο οποίο αισθάνθηκα άνετα αλλά και έντονα συνδεδεμένος.

Στα έργα σου παίζεις με το κρυμμένο και το φανερό. Τι οδηγεί την επιλογή του τί πρέπει να καλυφθεί και τι όχι;

Ένα απο τα βασικά στοιχεία στη μέχρι τώρα δουλειά μου είναι το κρυμμένο πρόσωπο. Για μένα είναι πολύ σημαντικό κρύβοντας το πρόσωπο στις εικόνες να δώσω στο σώμα πρωταγωνιστικό ρόλο με έναν αφαιρετικό τρόπο, ώστε να του δώσω την ταυτότητά του, με μία ιδιόμορφη οπτική όμως. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα σώματα δεν χρειάζονται πρόσωπα για να μιλήσουν — είναι ολοκληρωμένα. Το πρόσωπο μπορεί εύκολα να προσδιορίσει συναισθήματα και αυτό είναι κάτι που θέλώ να αποφύγω συνειδητά. Τα απρόσωπα αυτά σώματα δημιουργούν μία αόριστη και αφαιρετική απεικόνιση της ανθρώπινης υπόστασης, κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό στη δουλειά μου. Ό,τι κρύβεται στις φωτογραφίες μου είναι το ίδιο σημαντικό με αυτό που φαίνεται.

kostis4Πες μου τρία πράγματα στα οποία υπερτερεί και υστερεί το Λονδίνο από την Αθήνα;

Το Λονδίνο έχει σίγουρα πιο εξοικειωμένο κοινό όσον αφορά την τέχνη. Υπάρχουν πολύ περισσότερες εκθέσεις, το οποίο είναι σημαντικό ιδιαίτερα για τους καλλιτέχνες αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Από την άλλη όμως, όλη αυτή η πληροφορία μπορεί να λειτουργεί και αρνητικά. Στην Αθήνα βρίσκω οτι υπάρχει μεγαλύτερη δίψα να δει κάποιος καινούργια πράγματα. Είναι μία πόλη που, κατά την γνώμη μου, εμπνέει. Τον τελευταίο χρόνο βλέπω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την εικαστική σκηνή της πόλης, κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πληροφορίες

Atopos Unlocked Occupy Atopos #KostisFokas
Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Κάθε Τετάρτη από τις 14:00 μέχρι τις 22:00 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου 2015.
ATOPOS: Σαλαμίνος 72 // Μεταξουργείο // Αθήνα (πλησίον σταθμών Κεραμεικού και Μεταξουργείου)
Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφίες: Κωστής Φωκάς
Καπέλα και ματάκια: D'Arcy Foxx

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 152 guests και κανένα μέλος