Η Γνώμη του 10%

Αφού θέλεις! Σεξουαλική παρενόχληση κάθε μέρα

Πόσες γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς; Όλες!

του Λύο Καλοβυρνά

Επίμονα βλέμματα, κομπλιμέντα που δεν είναι κομπλιμέντα, άκομψα πειράγματα, εισβολή στον προσωπικό χώρο, χουφτώματα, προσβολές, απειλές...



ftanei pia 1Το 100% των γυναικών που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Αυτό είναι το ανησυχητικό πόρισμα μιας έρευνας για τη σεξουαλική βία στα ΜΜΕ, που ολοκληρωθηκε τον Απρίλιο του 2015 στη Γαλλία. Το χειρότερο; Η πλειονότητα των θυμάτων είναι ανήλικες.

Επίμονα βλέμματα, κομπλιμέντα που δεν είναι κομπλιμέντα, άκομψα πειράγματα, εισβολή στον προσωπικό χώρο, χουφτώματα, προσβολές, απειλές... Όλες μα όλες οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ΜΜΜ έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές, σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Ισότητας της Γαλλίας και την έρευνα του γαλλικού Υπουργείου Υγείας.

Αυτή τη σεξουαλική βία την εισπράττουν οι γυναίκες ήδη από την εφηβεία τους. Μάλιστα, η πλειονότητα αυτής της σεξιστικής βίας δεν συμβαίνει αργά τη νύχτα ή σε άδεια λεωφορεία, αλλά μέρα μεσημέρι, σε ΜΜΜ που είναι γεμάτα.

Άλλο το φλερτ και άλλο η σεξουαλική παρενόχληση!

"Θα απαγορεύσουμε και το φλερτ λοιπόν;" ίσως διαμαρτυρηθούν κάποιοι. Δεν μπορούμε να δείξουμε σε μια γυναίκα ότι μας αρέσει; Όμως άλλο το φλερτ ή μια φιλοφρόνηση προς μια γυναίκα και άλλο η πιεστική, φορτική, επίμονη πολιορκία της, ειδικά όταν έχει δείξει ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ!

Το πρόβλημα είναι ότι οι άντρες έχουν εκπαιδευτεί να μην πιστεύουν το όχι μιας γυναίκας. Και επιμένουν. Άκομψα, πιεστικά, βίαια.

Η σεξουαλική παρενόχληση παίρνει πολλές μορφές: σφυρίγματα, σεξουαλικά σχόλια, αγγίγματα, προσβολές, όταν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται...

Δυστυχώς, ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια και τις θεωρούν “φυσιολογικές”.

Στο 10% εξελληνίσαμε την εκστρατεία που ξεκίνησε η γαλλική κυβέρηση στα ΜΜΜ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουμε τη σεξιστική βία που είναι άκρως διαδεδομένη και στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία δίνει έμφαση επίσης στο τι μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης.

ftanei pia 04

 ftanei pia 2ftanei pia 3ftanei pia 05

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 277 guests και κανένα μέλος