Η Γνώμη του 10%

Μελίτα Σκαμπώ: η κοντή κάνει κέφι!

melitaweb005συνέντευξη στον Μενέλα Σιαφάκα

Τη γνωρίσαμε πρώτη φορά πέρσι σε μια εκδήλωση των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στο Shamone.  Έκτοτε έχει εμφανιστεί στο De Facto bar στη Σκιάθο, στο Athens Pride, ενώ αυτόν τον χειμώνα κάνει συχνά σόου στην Alexander Sauna και μας έχει κερδίσει με το χιούμορ της. Αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να εμφανιστεί στο νέο στέκι Strella's House.

Τι σε ώθησε στον κόσμο του θεάματος; Ποια είναι τα πρότυπά σου και από που παίρνεις έμπνευση;

Θέλω να μοιράζομαι αυτά που σκέφτομαι και να διασκεδάζω τον κόσμο. Μου αρέσει να ενώνομαι μέσω της δουλειάς μου με το κοινό και να εκθέτω τα βιώματα μου, κι όλα αυτά με κωμικό τρόπο. Αγαπώ την Bette Midler για τον τρόπο που επικοινωνεί με το κοινό της και είναι καλλιτέχνις-πρότυπο για εμένα. Αυτοσαρκάζεται, διασκεδάζει η ίδια τον εαυτό της και με τον εαυτό της. Έτσι κινούμαι κι εγώ. Γουστάρω το καλαμπούρι. Αν δεν  περνώ εγώ πρώτη καλά, τότε πλήττω. Έμπνευση παίρνω απο την καθημερινότητά μου αλλά και απο τον ίδιο τον κόσμο που έρχεται να με παρακολουθήσει. Είναι τα μικρά ανθρώπινα πράγματα που έχουν μεγάλη σημασία για εμένα.

Στα σόου σου υπάρχει ένα στοιχείο διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα drag shows...

Οι εμφανίσεις μου είναι ζωντανές με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Τραγουδώ live χωρίς playback και σε συνδυασμό με το stand up comedy που κάνω ανάμεσα στα τραγούδια, το κοινό συμμετέχει ενεργά. Σιγοτραγουδούν, γελούν, τους μιλώ και μου μιλούν. Ο κόσμος το νιώθει ότι πρωταγωνιστεί. Εγώ βρίσκομαι εκεί για να τον ξεσηκώσω και να είμαι ο εαυτός μου

Νιώθω μεγάλη χαρά που τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αρχίσει να αγκαλιάζει ακόμα περισσότερο τα drag shows. Το drag είναι μια πραγματική τέχνη που θέλει αγάπη, κέφι, μεράκι και αφοσίωση και το κοινό, ειδικά το straight κοινό, έχει αρχίσει να το αναγνωρίζει αυτό. Είμαι βέβαιη πως το drag θέαμα έχει ακόμα πιο σπουδαίο μέλλον στη χώρα μας.

Μάθαμε ότι ετοιμάζεις και διαδικτυακή εκπομπή. Τι μπορείς να μας πεις για αυτήν;

Πού το μάθατε εσείς αυτό; Αυτό είναι μυστικό! Φτιάχνουμε μια σειρά μικρών web επεισοδίων που σατιρίζουν κοινωνικά ζητήματα, θέματα ταμπού, αλλά και την καθημερινότητα. Θέματα που όλοι γνωρίζουμε αλλά ντρεπόμαστε ή φοβόμαστε να συζητήσουμε  − κι όλα αυτά με κέφι και αυτοσαρκασμό. Το γέλιο είναι πρωταγωνιστής και με τη βοήθεια του σκηνοθέτη μου θα δίνεται με πιο έμμεσο τρόπο, με υποννοούμενα και με απρόοπτες καταστάσεις. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, αναμείνατε!

melitaweb039Έχεις δείξει έμπρακτα την υποστήριξη σου στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα με διάφορες εμφανίσεις σου. Τι πιστεύεις για το σύμφωνο συμβίωσης που μόλις ψηφίστηκε στην βουλή; 

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει θεσμική κατωχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων στη χώρα μας. Σημαντικό βήμα που άργησε να γίνει. Όμως παλέψαμε και το κατακτήσαμε. Έχουμε δρόμο ακόμα μιας και το ίδιο το σύμφωνο είναι κάπως λειψό. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά τουλάχιστον θα γίνω κουμπάρα. Πώς και πώς το περίμεναν η Μαρία και η Ελένη, οι φίλες μου!

Ποια είναι τα επόμενα ζητήματα που πιστεύεις ότι πρέπει να διεκδικήσουμε;

Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της γονικής μέριμνας για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα άμεσα. Η τεκνοθεσία και ο γάμος είναι επίσης σημαντικά ζητήματα. Τώρα σου είπα τα πρώτα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό. Η λίστα φυσικά συνεχίζεται. Θέλω να πιστεύω πως στην εποχή μας θα διεκδηκήσουμε αυτά και ακόμα περισσότερα και πως δεν θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια για το επόμενο βήμα.

melitaweb064Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι που ερμηνεύεις;

Μου βάζεις δύσκολα γιατί δεν έχω μόνο ένα. Κάθε τραγούδι μου δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα και το κάθε ένα το αγαπώ για διαφορετικό λόγο. Έχω μια αδυναμία στο Feelin' Good της Nina Simone επειδή νιώθω υπέροχα κάθε φορά που το τραγουδώ. Το We'll Meet Again της Vera Lynn είναι επίσης ένα έπο τα πολύ αγαπημένα μου γιατί είναι αισιόδοξα μελαγχολικό. Σου είπα μόνο δύο ενώ ήθελα να σου πω δεκάδες.

Πού μπορούν να σε βρούν οι θαυμαστές σου;

Υπάρχει η σελίδα μου στο facebook και το κανάλι μου στο YouTube με το όνομα μου, Μελίτα Σκαμπώ ή  Melita Scabeau. Απο κοντά θα με δείτε σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου 2016 στο Σπίτι Της Στρέλλας, ένας νέος υπέροχος χώρος στο Γκάζι. Είναι το πραγματικό σπίτι που ζούσε η Στρέλλα στην ομώνυμη ταινία του Πάνου Κούτρα, που τώρα έχει μετατραπεί σε ένα θαυμάσιο θεατράλε μπαρ-εστιατόριο. Σας έχω όμορφες εκπλήξεις εκείνη την βραδιά και θα σας περιμένω!

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 389 guests και κανένα μέλος