Μια νύχτα με τον Άρνυ

στις .

ARNY120Μια νύχτα με τον ΑΡΝΥ, μια νύχτα με τη μοναδική Μελίτα Σκαμπώ, δύο ώρες γέλιου, καμπαρέ και συγκίνησης. Ποιος είναι ο Άρνυ και γιατί μιλάει στην ψυχή μας;

Η συνεργασία με το Τσάι στην Σαχάρα κρατάει καλά. Μετά από ένα χειμώνα με το καμπαρέ σου, έρχεται το Μια νύχτα με τον ΑΡΝΥ. Πώς προέκυψε αυτό το εγχείρημα;

Όντως, περάσαμε έναν υπέροχο χειμώνα με το «Δεν varietαι». Ο κόσμος αγάπησε αυτές τις εμφανίσεις και ζήσαμε μοναδικές βραδιές. Το Μια νύχτα με τον Άρνυ ήρθε σαν συνέχεια της συνεργασίας μας, σαν ένα κομμάτι του παζλ που συμπληρώνει τη μέχρι τώρα διαδρομή μου. Η καρδιά του 'Τσαγιού, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λιακόπουλος, μου πρότεινε τον ρόλο ένα βράδυ, μετά από μια παράσταση. Διάβασα το κείμενο και ξετρελάθηκα με την ανθρώπινη προσέγγιση του, με την απλότητα και με το συναίσθημα που έβγαλε πάνω στην πένα ο Γιώργης Κοντοπόδης – ο συγγραφέας του Άρνυ. Τα υπόλοιπα κύλισαν σαν νερό. Πρόβες, φώτα και πάμε!

Είναι η πρώτη σου θεατρική παράσταση και ξεκινάς με μονόλογο, από τα πιο δύσκολα είδη θεάτρου. Ποιες είναι οι ιδιαίτερες δυσκολίες του να είσαι μόνη σου στη σκηνή για δύο ώρες και πώς διαφέρει από το σόου που έκανες πριν;

Είναι η πρώτη μου θεατρική παράσταση έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας από τη σκηνή ως καθαρή ηθοποιός. Μέχρι σήμερα συνδύαζα το stand up comedy με το ζωντανό τραγούδι και τον αυτοσχεδιασμό κι έτσι είχα συνηθίσει σε μια άλλου είδους προσέγγιση. Ως κωμική performer βρήκα δυσκολία στο να εκφράσω πιο βαριά συναισθήματα, πιο εσωτερικά και πιο σπαρακτικά, αν θέλεις. Στην αρχή, μου έμοιαζε τελείως αντίθετο από αυτό που είχα κάνει ως τώρα. Έπειτα διέκρινα πως οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές. Τα μέχρι τώρα show μου έχουν την ίδια διάρκεια – 2 ώρες plus. Επίσης είχα μάθει να είμαι μόνη στη σκηνή. Έτσι λοιπόν, αυτά δεν με δυσκόλεψαν. Τώρα πλέον όλα έχουν δέσει μεταξύ τους και το αποτέλεσμα βγαίνει φυσικό.

Μια drag queen παίζει τον ρόλο μιας drag queen. Μίλησέ μας για τη σχέση της Virginia Haam με τη Μελίτα Σκαμπώ. Πόσο μοιάζουν, πόσο διαφέρουν και ποια είναι η γνώμη της Μελίτας για τη Virginia;

Νομίζω πως όλα ξεκινούν από την ίδια ανάγκη: την αυτοέκφραση. Εμείς οι drag queen έχουμε σαν αρχικό στόχο τη διασκέδαση του ίδιου μας του εαυτού – τα υπόλοιπα έρχονται συμπληρωματικά και διαμορφώνονται ανάλογα την προσωπικότητα της κάθε performer.

Έχετε παλιά έκδοση του Adobe Flash Player ή δεν τον έχετε εγκαταστήσει. Κατεβάστε τον από την Adobe.

Η Virginia Haam –η drag queen που υποδύομαι– ξεκινά με την ανάγκη να εκφραστεί, όπως ακριβώς ξεκίνησα κι εγώ. Υπάρχει η αίσθηση του ανεκπλήρωτου από την πλευρά της και σε αυτό ίσως διαφέρουμε. Δεν μπορώ, όμως, να έχω κριτική στάση απέναντί της γιατί η Virginia πέρασε μεγάλες δυσκολίες και μπορώ να την καταλάβω. Δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε. Μας δένει αυτή η ανάγκη που ανέφερα. Και μέσα από αυτή την ανάγκη, η Vigrinia παίρνει σάρκα και οστά και μιλά για τη ζωή της. Πάνω στη σκηνή, μπροστά και πίσω από τα φώτα η Virginia γίνεται ένας καθρέφτης που αντανακλά όλες τις πτυχές μου – ακόμα κι αυτές που κρύβω.

Η παράσταση είχε ξαναπαιχτεί πριν χρόνια και τον ομώνυμο ρόλο έπαιζε ο συγγραφέας της παράστασης ο Γιώργης Κοντοπόδης. Πόσο διαφέρει η εκδοχή της Μελίτας από αυτήν του Γιώργη; Πώς σου φάνηκε που έπρεπε να γεμίσεις τις γόβες του, όταν ο ίδιος είναι ο stage manager της παράστασης;

Ο Γιώργης Κοντοπόδης έχει γράψει ένα υπέροχο κείμενο. Έχει αναπτύξει έναν μοναδικό χαρακτήρα, που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Και ο Γιώργης αλλά και ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος από την αρχή εξέφρασαν την ανάγκη τους να γίνει μια προσέγγιση του ίδιου κειμένου αλλά με διαφορετική ματιά. Έτσι λοιπόν, μιλάμε για τον ίδιο χαρακτήρα, τον Άρνυ a.k.a. Virginia, αλλά αυτή τη φορά με τη ματιά του σήμερα. Δεν υπάρχουν αλλαγές στον πυρήνα του κειμένου.

Στις αρχικές πρόβες ήμουν προβληματισμένη, μιας και ο Γιώργης είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ήθελα να φανώ αντάξια της ερμηνείας του. Αργότερα, κατανόησα πως μόνο όταν αφεθώ, μόνο όταν αφήσω τη Virginia να μιλήσει μέσα από το δικό μου σώμα θα καταφέρω να βρω την αλήθεια του κειμένου. Ο Γιώργης με βοήθησε να βρω αυτή την αλήθεια, μιας και δεν ανήκει στην κατηγορία των συγγραφέων που θεωρούν ένα κείμενο κτήμα τους. Μου μετέδωσε με αγάπη τις γνώσεις του και με πήρε από το χέρι για να δω την καρδιά του Άρνυ. Αυτό είναι το μαγευτικό.

Τι άλλο καλό μας ετοιμάζεις;

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος τον Απρίλιο θα κάνω δυο performance στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και vocal coach Νίκο Αμουντζά κι ένα μεγάλο cast εξαιρετικών ηθοποιών και τραγουδιστών, ετοιμάζουμε μια παράσταση που θα μιλά για τη διαδρομή των Ελλήνων και του ελληνικού τραγουδιού μέσα από περασμένες δεκαετίες. Είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο project που, μεταξύ άλλων, θα δείξει και τη διαδρομή μιας drag queen που θα υποδύομαι εγώ.

Ταυτόχρονα, οι διοργανωτές των LGBTQI+ Prides της χώρας μας αλλά και οι οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτό, έχουν επικοινωνήσει μαζί μου προκειμένου και φέτος να βρίσκομαι κοντά τους σε όποιο event χρειάζονται τη συνδρομή μου.

Θα ήθελα πολύ να ξανακάνω μια συνεργασία με τις υπέροχες drag queens που έχουμε την χαρά να παρακολουθούμε. Είχα συνεργαστεί με αρκετές συναδέλφους πριν από μερικούς μήνες στα πλαίσια της έκθεσης Civil Disobedience και είχαμε περάσει υπέροχα. Από εκεί και έπειτα, η web σειρά μου The Melita Show: #dokimastika συνεχίζεται πάντα με την αγάπη και την καθοδήγηση του art director Μενέλα Σιαφάκα.

Για το καλοκαίρι τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Σκέφτομαι να συνεχίσω το περσινό μου tour που αγαπήθηκε σε πολλά νησιά μας. Έχω ετοιμάσει ένα νέο, ανανεωμένο και διασκεδαστικό πρόγραμμα. Μέχρι τότε, θα βρίσκομαι στο Τσάι στη Σαχάρα κάθε Πέμπτη στις 21:30 και Σάββατο στις 23:30 στην παράσταση Μια νύχτα με τον Άρνυ. Σας περιμένω με αγάπη!

 

(4 Ψήφοι)