Ειδήσεις

Eλλάδα: Οι θέσεις των κομμάτων για τα θέματα των ομοφυλόφιλων (Νέα, 29/9/09)

Οι θέσεις των κομμάτων για τα θέματα των ομοφυλοφίλων

Απαντήσεις σε ερωτήματα της ΟΛΚΕ

(Νέα, 29/9/09)

Απαντήσεις σε 10 ερωτήματα που τους έθεσε η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) έδωσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Δεν απάντησαν ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ. 

Στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των λεσβιών, των gay, των αμφισεξουαλικών και των τρανς, όπως το σύμφωνο διαβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η δωρεά οργάνων και αίματος από ομοφυλόφιλους, οι κοινωνικές και επαγγελματικές διακρίσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων.

Αναλυτικά οι απαντήσεις των κομμάτων:


Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κόμμα, έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πυρήνα της ιδεολογίας του.Οι αγώνες μας για την κατοχύρωση και την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αγώνες και υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει κατ' επανάληψη για την ανάγκη οικοδόμησης μιας «δίκαιης κοινωνίας» στην οποία δεν χωρούν διακρίσεις.Σε μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή ιδεολογικής τοποθέτησης.Ακριβώς γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει προτάξει θέσεις, έχει λάβει πρωτοβουλίες και έχει διαμορφώσει πολιτικές με τις οποίες προωθείται η κατοχύρωση των πιο πάνω δικαιωμάτων.

Σύμφωνο Συμβίωσης

Στις 4 Νοεμβρίου 2008 το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα γόνιμο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για ένα «Σύμφωνο Συμβίωσης» το οποίο θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο των ετερόφυλων όσο και των ομόφυλων ανύπαντρων ζευγαριών.Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ρυθμίζει, χωρίς διακρίσεις, την ένωση ενηλίκων προσώπων με σκοπό την αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη δημιουργίας κοινότητας βίου.

Το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» που ψήφισε στην προηγούμενη Βουλή η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, κρίνεται ως απαράδεκτο και εκτός κάθε έννοιας ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες.Ο νόμος αυτός ουσιαστικά θεσμοθετεί τις διακρίσεις σε βάρος ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού, δηλαδή των ομοφυλόφιλων.Παράλληλα, δημιουργεί ρήγματα στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών.Αυτή η ρύθμιση νομιμοποιεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και, ως εκ τούτου, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει αυτή την άδικη ρύθμιση.

Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα ανεχθούμε εντός της ΕΕ καμία «ιεραρχία διακρίσεων» όπου κάποιες μορφές διακρίσεων θα καταδικάζονται και κάποιες άλλες θα γίνονται ανεκτές.Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) έχουμε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες έτσι ώστε οι πρόνοιες εναντίον κάθε διάκρισης που αναφέρονται στο Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καλύπτουν το ευρύτερο δυνατό πεδίο.Έτσι, στις 2 Απριλίου 2009 υπερψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την νέα οδηγία για την επέκταση των δικαιωμάτων.Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών για να κατοχυρωθεί η ίση μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ χωρίς διακρίσεις όταν μετακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης.

Τα πιο πάνω μέτρα είναι αναγκαία γιατί οι εξελίξεις στη σύγχρονη εποχή επιβάλουν έναν ουσιαστικό προβληματισμό για την σύγχρονη έννοια και μορφή της οικογένειας.Χρειάζεταιμια σοβαρή ανάλυση των νέων συνθηκών και αναγκών και μια ουσιαστική επανεξέταση των θεσμικών πλαισίων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για όλες τις μορφές οικογένειας.Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την προώθηση του διαλόγου και θα προωθήσει την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατάργηση Διακρίσεων στην Παροχή Αγαθών και Υπηρεσιών

Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθεί διαχρονικά ενάντια σε κάθε είδους διάκριση.Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΕΣΚ έχουμε δεσμευτεί μέσα από το Μανιφέστο μας «να εξασφαλίσουμε ότι η Νομοθεσία της ΕΕ σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών όπως κατοχυρώνονται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Εμείς θα ενισχύσουμε τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων για να εξασφαλίσουμε ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή πεποιθήσεων».Υποστηρίζουμε, λοιπόν, την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για τις ΛΟΑΤ τόσο στο Δημόσιο Τομέα όσο και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών, όπως είναι η υγεία και η απασχόληση.Στην παροχή υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν χωράει καμία απολύτως διάκριση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι, επίσης, υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης σε γκέϊ άντρες να γίνονται δωρητές οργάνων και αίματος με την δικαιολογία ότι είναι «ομάδα υψηλού κινδύνου για HIV/AIDS».Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ποσοστό HIV/AIDS στους ομοφυλόφιλους δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει στους ετεροφυλόφιλους.

Αγωνιζόμαστε κατά του ρατσισμού και της ομοερωτοφοβίας

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πρωτοπορία για την καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.Γι' αυτό ακριβώς υποστηρίζουμε:

1.Την επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 ώστε να προστατεύονται από τα κηρύγματα μίσους και οι ΛΟΑΤ.

2.Τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τα εργατικά συνδικάτα για την εξάλειψη των διακρίσεων στην απασχόληση και την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου 3304/2005.

3.Τη συνεργασία με και την ενημέρωση των ΜΜΕ έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των προσβλητικών και υποτιμητικών αναφορών στις ΛΟΑΤ.

Ως ΠΑΣΟΚ θεωρούμε καθοριστική την ορθή και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού έτσι ώστε να σταματήσει η καλλιέργεια και αναπαραγωγή μύθων και στερεότυπων στο επίπεδο της εργασίας, της κοινωνικής συναναστροφής, του σχολείου, της οικογένειας.Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, και ειδικά των νέων, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και, εάν είναι δυνατόν, να εξαφανίσουμε τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού εναντίον των ΛΟΑΤ.Προς αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών και την διαμόρφωση πολιτικών τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών.

Μαζί μπορούμε να κτίσουμε μια συμμαχία για τα δικαιώματα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για ενίσχυση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ όπως και τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία για τα δικαιώματα.Μια συμμαχία η οποία θα εμπνέεται από την προοδευτική αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ομάδων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προϋπόθεση για να γίνουν αυτά πραγματικότητα για όλους.  Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται, με πρωτοβουλίες και πολιτικές προτάσεις, στην πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας.Μαζί μπορούμε να πετύχουμε.


Οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων

1. Υποστηρίζετε την κατάργηση του άρθρου 347 του ποινικού κώδικα που θέτει ελάχιστο όριο ηλικίας συναινετικής σεξουαλική επαφής ατόμων του ίδιου φύλου τα 17 έτη, σε αντίθεση με το άρθρο 339 που προβλέπει τα 15 έτη για την επαφή μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου;

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της θέσπισης του ίδιου ορίου αποπλάνησης τόσο για τις ομοφυλοφιλικές όσο και για τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Πρότασή μας είναι η «συνένωση» των διατάξεων των δύο αυτών άρθρων  σε ένα νέο που θα αφορά γενικώς στην αποπλάνηση/ασέλγεια σε παιδιά, ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την εξίσωση των ορίων ηλικίας για συναινετικές σεξουαλικές επαφές ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, με αυτές των ατόμων διαφορετικού φύλου. Είμαστε υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο προβλέπει διακριτική μεταχείριση σύμφωνα και με την σχετική Έκθεση της ΕΕΔΑ.


2. Υποστηρίζετε την επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979, ώστε να προστατεύονται από τα κηρύγματα μίσους και οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι/ες και οι διαφυλικοί/ες (τρανσέξουαλ/τραντζέντερ);


ΣΥΡΙΖΑ: Ο αντιρατσιστικός νόμος 927/1979 δεν εμπεριέχει καμία ρητή αναφορά στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Υποστηρίζουμε την επέκτασή του με ρητές προβλέψεις για το «ομοφοβικό έγκλημα» και την  ποινικοποίηση και τιμωρία κάθε διάκρισης που γίνεται λόγω φύλου, γένους ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Ταυτόχρονα, όμως, επειδή δεν είναι οι νόμοι αυτοί που κυρίως μπορούν να καταπολεμήσουν τις  διακρίσεις σε καθημερινό επίπεδο, χρειάζονται θετικές κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενημέρωση των πολιτών, την καλλιέργεια της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας.


Οικολόγοι Πράσινοι: Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους και κάθε είδους μισαλλοδοξίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί ο αντιρατσιστικός νόμος ώστε να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας κοινωνικού φύλου μαζί με αυτές που προτείνει η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Παράλληλα θεωρούμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για την καταπολέμηση όλων των προκαταλήψεων και στερεοτύπων.


3. Στην Ελλάδα απαγορεύεται σε γκέι άντρες να γίνονται δωρητές οργάνων και αίματος, καθώς θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για HIV/AIDS. Είστε υπέρ της κατάργησης αυτής της διάκρισης καθώς και κάθε άλλης διάκρισης στον τομέα της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού;

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για ένα καταφανώς αντιεπιστημονικό μέτρο. Δεν εστιάζει στις πραγματικές αιτίες του κινδύνου, που είναι οι μη ασφαλείς πρακτικές στο σεξ τόσο από τους ομοφυλόφιλους όσο και από τους ετεροφυλόφιλους, αλλά αναγορεύει γενικώς τους γκέι σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ορίζει ότι όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική επαφή από τη δεκαετία του '70 (!) δεν μπορεί να δώσει αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό ή/και την αποθάρρυνση υγιών ατόμων από την αιμοδοσία. Είμαστε υπέρ του σωστού υγειονομικού και προληπτικού ελέγχου προς ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους δωρητές αίματος ή οργάνων, χωρίς διακρίσεις, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικά τόσο η υγεία των ληπτών, όσο και η εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλης αιτίας. 

Οικολόγοι Πράσινοι: Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνονται όλοι οι προληπτικοί έλεγχοι με σύγχρονο επιστημονικό και αξιόπιστο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να περιορίζεται, αν δεν μηδενίζεται η εξάπλωση των λοιμώξεων. Η θεώρηση κοινωνικών ομάδων ως "υψηλού κινδύνου" είναι ρατσιστική, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία  και οδηγεί σε εντελώς λαθεμένες πρακτικές αφού στηρίζεται στην ειλικρίνεια του δότη στην απάντηση του σχετικού ερωτηματολογίου και όχι σε επιστημονικά δεδομένα. Πιστεύουμε ότι μια δημοκρατική κοινωνία οφείλει να προσφέρει περίθαλψη σε όλους τους πολίτες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση ή διάκριση.


4. Ποια είναι η γνώμη σας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου καθώς και για την εφαρμογή του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου; Στηρίζετε έναν ευρύτερο ορισμό της οικογένειας που θα περιλαμβάνει, θα προστατεύει και θα στηρίζει όλες τις μορφές οικογένειας; Υποστηρίζετε την ισότιμη αντιμετώπιση των ομοερωτικών ζευγαριών σε ότι αφορά στις τεκνοθεσίες;
ΣΥΡΙΖΑ:
O ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ του πολιτικού γάμου ατόμων του ίδιου φύλου, και φυσικά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. Θέση μας είναι ότι τόσο τα ετερόφυλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τον ένα ή τον άλλο τύπο αστικής σύμβασης (γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης), ανάλογα με την προοπτική, τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που οι ίδιοι επιθυμούν να προσδώσουν στη σχέση τους. 

Εκτός από τις σχετικές ερωτήσεις μας σε Βουλή και Ευρωβουλή, στηρίξαμε ενεργά την υπόθεση των γάμων ομοφύλων που τελέστηκαν στην Τήλο, για την πραγματοποίηση των οποίων κεντρικό ρόλο έπαιξαν τα ΜΜΕ της αριστεράς «Κόκκινο 105,5» και «Εποχή», ενώ στην τελετή παρίστατο ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας έτσι την στήριξή μας στην πρωτοβουλία. Επίσης, ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος ήταν οι μόνοι πολιτικοί αρχηγοί που τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ των γάμων στην Τήλο και ζήτησαν από την πολιτεία να μην επιχειρήσει να τους ακυρώσει. Είναι αυτονόητο ότι και μετά την κήρυξή τους ως ανυπόστατων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και στηρίζει τον συνεχιζόμενο δικαστικό αγώνα των δύο ζευγαριών για αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για όλα τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Γενικότερα, θεωρούμε αναγκαία τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος σύναψης γάμου ή συμβίωσης και δημιουργίας οικογένειας σε κάθε ζευγάρι που το επιθυμεί, ανεξαρτήτως βιολογικού ή κοινωνικού φύλου. Στο πλαίσιο αυτής της νομοθετικής κατοχύρωσης θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζονται και να διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το γάμο (περιουσιακά, σύνταξης, τεκνοθεσίας, τεκνοποίησης με κάθε σύγχρονο τρόπο κ.λπ.), όπως ακριβώς ισχύει και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Επιπλέον, στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης της ΝΔ στην ελληνική βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ -αφού επανέλαβε την άποψή του για τον πολιτικό γάμο- κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητούσε την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια. Δυστυχώς η τροπολογία αυτή δεν υπερψηφίστηκε από κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ). Ομοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της πρόσφατης πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που θα περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, επισημαίνοντας και πάλι ότι στηρίζει και το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο. 

Ο ορισμός της οικογένειας προκύπτει μέσα από μια κοινωνική πραγματικότητα και μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων στις οικογένειες. Σήμερα εμφανίζονται νέες μορφές οικογένειας (π.χ. μονογονεϊκές, ομόφυλα ζευγάρια, ελεύθερες σχέσεις), ενώ επίσης αποσυνδέεται η έννοια των οικογενειακών σχέσεων (π.χ. σχέσεις παιδιού προς γονέα) από το γάμο. Όλο και περισσότερο, ο γάμος παίρνει τον χαρακτήρα μιας θεσμικής αναγνώρισης των σχέσεων μεταξύ κάποιων ανθρώπων (ζευγάρι, γονείς-παιδιά), και δεν αποτελεί το σημείο αφετηρίας και λήξης τους, αφού αυτές υπάρχουν και εκτός γάμου (ή μετά την πιθανή λύση του). 

Χρέος της οργανωμένης κοινωνίας είναι να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να υπερασπιστεί αυτές τις νέες μορφές οικογένειας, αντί να προσπαθεί να τις αγνοήσει, να τις ποινικοποιήσει ή να τις εξαφανίσει. Προς τούτο θα πρέπει να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές στήριξης (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί με υπηρεσίες για μονογονεϊκές οικογένειες, νηφάλια παρουσίαση και εξοικείωση των νέων, μέσα από το σχολείο, με όλες τις μορφές οικογενειακής ζωής κλπ.). 

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ισότιμη νομική και πραγματική καθιέρωση του γάμου ομοφύλων, που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει να διευρυνθεί νομικά και στην πράξη ο ορισμός της οικογένειας.


Οικολόγοι Πράσινοι:
Επαναλαμβάνουμε τις σχετικές απαντήσεις, στις ερωτήσεις σας κατά την προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της εφαρμογής του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, έχουν υποστηρίξει την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στη Τήλο και υποστηρίζουν τον δικαστικό αγώνα των ζευγαριών για την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Ακόμη θεωρούν απαράδεκτη διάκριση τον αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, των ζευγαριών του ίδιου φύλου και τονίζουν ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας κρίνεται από τη συνύπαρξη με το διαφορετικό και την ισότητα για όλους και όλες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.


Για τους Οικολόγους Πράσινους οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία, την ευημερία και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων των μελών της. Εάν ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται, δεν υπάρχει οικογένεια. Ακόμη, το κράτος πρόνοιας οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να βοηθά κάθε είδους οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μονογονεϊκών και των ομοερωτικών ζευγαριών) στην επίτευξη των παραπάνω στόχων της.


Για την τεκνοθεσία δεν έχουμε ακόμη σαφώς διαμορφωμένη θέση.

 

5. Τα διαφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ) αντιμετωπίζουν καθημερινά διακρίσεις στους τομείς της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Εκτός αυτού υφίστανται λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία. Υποστηρίζετε την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και της έκφρασης φύλου;

ΣΥΡΙΖΑ: Θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία όχι μόνο την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης για τα διαφυλικά άτομα -με στήριξη από την πολιτεία της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, με την αντιμετώπιση των διακρίσεων εναντίον τους, την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε δομές υγείας και πρόνοιας- αλλά και την ολόπλευρη οικονομική, ψυχοκοινωνική και θεσμική υποστήριξη των διαφυλικών ατόμων κατά τις διαδικασίες αλλαγής φύλου. 

Θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης και ειδικό γραφείο στον ΟΑΕΔ με σκοπό την ενίσχυση της συμβατικής απασχόλησης των διαφυλικών ατόμων και της παροχής ουσιαστικής διεξόδου από την (ουσιαστικά καταναγκαστική) πορνεία. Φυσικά, είναι ταυτόχρονα απαραίτητος ο καθορισμός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για τη σεξουαλική εργασία όσων διαφυλικών ατόμων την ασκούν, ώστε να τους εξασφαλίζει νόμιμη και κατά το δυνατόν ασφαλή βιοποριστική δραστηριότητα. 

Τέλος, στηρίζουμε τη νομική  αναγνώριση του κοινωνικού φύλου όλων των διαφυλικών ατόμων, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου. Επίσης, υποστηρίζουμε τη νομοθετική καθιέρωση της αλλαγής φύλου, ονόματος και επωνύμου στην ταυτότητα των διαφυλικών ατόμων, ώστε να αναγνωρίζεται νομικά η ταυτότητα του βιολογικού φύλου (για όσους/ες έχουν κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου) ή του κοινωνικού φύλου (για όσους/ες δεν έχουν κάνει τέτοια εγχείριση).

Οικολόγοι Πράσινοι: Θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για λόγους ταυτότητας κοινωνικού φύλλου και έκφρασης φύλου. Θεωρούμε απαραίτητο το σχεδιασμό και την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων που καταπολεμούν τις διακρίσεις και διαμορφώνουν τις συνθήκες ίσων ευκαιριών πρόσβασης στους τομείς της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.


6. Ποια είναι η γνώμη σας για την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία με ισότιμη αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας και τη λήψη μέτρων κατά των διακρίσεων, του εκφοβισμού (bullying
) και της σχολικής βίας;

ΣΥΡΙΖΑ: Όπως έχουμε διατυπώσει και στο κείμενο των θέσεών μας, διεκδικούμε και στηρίζουμε την εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από ειδικευμένους δάσκαλους, με σύγχρονα βιβλία και με αναφορές σε όλες τις διαφορετικές σεξουαλικές εκφράσεις και ταυτότητες των ανθρώπων, ώστε οι έφηβοι-ες να αποδέχονται τη διαφορετικότητα χωρίς να ενοχοποιούν τον/την διπλανό-ή  τους ή να αυτοενοχοποιούνται. 

Επίσης, στηρίζουμε την επαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (ποιες μορφές τυπικές ή άτυπες μπορούν να παίρνουν οι διακρίσεις, ποιες κατηγορίες πολιτών πλήττονται περισσότερο και γιατί κλπ) καθώς και την καθιέρωση σεμιναρίων για θέματα βίας.

Οικολόγοι Πράσινοι: «Αγωνιζόμαστε  για μια παιδεία που καθιστά έναν πολίτη ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κάτοχο μιας βασικής κοινωνικής μόρφωσης και που έχει σαν στόχο όχι μόνο την επαγγελματική αποκατάσταση ή την απόκτηση γνώσεων αλλά και τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με κριτικό πνεύμα, σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, ικανών να συνυπάρχουν αρμονικά με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον τους, με σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό.» (Από το πρόγραμμα των Ο.Π.)

Θεωρούμε επομένως τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με σύγχρονο επιστημονικό τρόπο, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, των μαθητών/ριών απαραίτητη. Είναι γνωστό ότι είμαστε κατά κάθε μορφής βίας, επιπλέον, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα υποβοηθούν κάθε άτομο κατά τη νεανική του αναζήτηση να εκδηλώσει τις κλίσεις του και τα προσωπικά του χαρακτηριστικά σε περιβάλλον ελευθερίας και σεβασμού της διαφοράς του.

 


7. Είστε υπέρ της προώθησης πολιτικών ενημέρωσης (και μέσα από τα εργατικά συνδικάτα) για την εξάλειψη των διακρίσεων στην απασχόληση και την πραγματική εφαρμογή του νόμου 3304/2005; Υποστηρίζετε την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών;


ΣΥΡΙΖΑ: Ναι. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια  ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης για την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, η οποία μπορεί να γίνεται τόσο μέσω των συνδικάτων όσο και με τη συνεργασία των φορέων οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης. 

Από την άλλη, προς την κατεύθυνση της πραγματικής εφαρμογής του νόμου 3304/2005, χρειάζεται να υπάρχει φορέας ουσιαστικής εποπτείας και διερεύνησης (π.χ. Επιθεώρηση Εργασίας), καταγγελιών που αφορούν σε διακρίσεις σε βάρος λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφυλων και διαφυλικών σε χώρους εργασίας (αρνητική διάκριση κατά τις διαδικασίες πρόσληψης, απολύσεις, παρενοχλήσεις στην εργασία κλπ), ώστε να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και κυρώσεις.

Οικολόγοι Πράσινοι: Θεωρούμε ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι/ες σε μεγάλο βαθμό για την νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Είναι απαραίτητη η συνεργασία και συμβολή όλων στην σχετική ενημέρωση του κοινού. Υποστηρίζουμε την επέκταση του ν. 3304/2005 για την καταπολέμηση των διακρίσεων όλου του φάσματος και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.


8. Ποια είναι η γνώμη σας για την λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των προσβλητικών και υποτιμητικών αναφορών και αναπαραστάσεων στα ΜΜΕ των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφυλων και διαφυλικών (τρανσέξουαλ/ τρανστζέντερ).

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προσβλητικές και ρατσιστικές αναφορές και αναπαραστάσεις των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών στα ΜΜΕ, -όπως εξάλλου και κάθε μορφής και απεύθυνσης ρατσιστικό μήνυμα-  πρέπει να απαγορεύονται. Αρμόδιο για τον έλεγχο των ΜΜΕ και την επιβολή κυρώσεων σε αυτά είναι το ΕΣΡ, το οποίο δυστυχώς στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει την ανάλογη «ευαισθησία», το αντίθετο μάλιστα. 

Παρόλ' αυτά, το πρόβλημα των αναπαραστάσεων και της υποτίμησης δεν λύνεται με νομικές απαγορεύσεις. Είναι κυρίως ζήτημα παιδείας, ενημέρωσης και κουλτούρας. Για αυτό το λόγο, εμείς προκρίνουμε τα θετικά μέτρα, όπως  τη στήριξη ντοκιμαντέρ, ταινιών και σειρών που περιλαμβάνουν ομοφυλόφιλους ήρωες ισότιμα με τους υπόλοιπους, που παρουσιάζουν τη ζωή ομοφυλόφιλων ατόμων χωρίς να τους μετατρέπουν σε καρικατούρα, που δεν παρουσιάζουν κάποιες μόνο πτυχές της λεγόμενης «γκέι κουλτούρας», που δίνουν έμφαση σε εκείνα τα κομμάτια που συνήθως αγνοούνται (διακρίσεις, οικογενειακή ζωή κλπ), που δεν αναπαράγουν στερεότυπα κλπ.

Οικολόγοι Πράσινοι: Θεωρούμε το φαινόμενο των προσβλητικών και υποτιμητικών αναφορών και αναπαραστάσεων στα ΜΜΕ των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφυλων και  διαφυλικών (τρανσέξουαλ/ τρανστζέντερ) απαράδεκτο. Η ανεξάρτητη αρχή που είναι αρμόδια για τα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν έχει δείξει κάποια σχετική ευαισθησία, αλλά έχει επιβάλλει στο παρελθόν πρόστιμο σε εκπομπή και κανάλι που εμφάνιζαν μια θετική άποψη των ομοερωτικών σχέσεων.

9. Υποστηρίζετε την κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων ενημέρωσης, ώστε να εκλείψει η παραπληροφόρηση σχετικά με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου που οδηγεί σε στερεότυπα και διακρίσεις;

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι και θα ήταν χρήσιμο να αναλάβουν αυτές τις εκστρατείες οι φορείς που σύμφωνα με το Ν. 3304/05 είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αφού προηγουμένως στελεχωθούν επαρκώς και αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα. 

Εκτός από ενημέρωση, όμως, χρειάζεται και έρευνα, την οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν το ΕΚΚΕ και τα  πανεπιστήμια, για τον εντοπισμό του είδους, των μορφών και της έντασης των διακρίσεων, της εξέλιξης αυτών, του κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται κλπ. Να υπάρχει, με αυτόν τον τρόπο, μια συνεχής ροή και τροφοδοσία πληροφοριών από  τα κέντρα ερευνών προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα και οι εκστρατείες προκειμένου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές, αλλά και το κράτος να προχωράει σε περεταίρω θεσμικές ρυθμίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων καιδιαφυλικών.


Οικολόγοι Πράσινοι: Σαν συνέχεια της απάντησής μας στην ερώτηση 7, θεωρούμε ότι πρέπει να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα που καταπολεμούν τις διακρίσεις και καταρρίπτουν στερεότυπα και προκαταλήψεις.

10. Υποστηρίζετε γενικότερα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και πολιτικών για την εξάλειψη της ομοερωτοφοβίας και της βίας;

ΣΥΡΙΖΑ: Βεβαίως. Και προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, στοχεύουν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις μας. 

Η ελεύθερη επιλογή, διαμόρφωση και έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των ατόμων, χωρίς φόβο, ντροπή και ψέματα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε είδους διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτη. Στηρίζεται στην ομοφοβία, αλλά και στα πρότυπα που παράγει και επιβάλει η κυρίαρχη ιδεολογία για τους ρόλους των φύλων και τη λειτουργία της οικογένειας και οδηγεί τελικά στην περιθωριοποίηση όσων διαφοροποιούνται από αυτά. 

Δυστυχώς, αυτά δεν συμβαίνουν «κάπου αλλού» ή «κάπου μακριά». Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους γκέι, τις λεσβίες και τους/τις τρανς. 

Ο δρόμος για τον πλήρη τερματισμό των αρνητικών διακρίσεων και της βίας απέναντι σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους-ες, διαφυλικούς-ες έρχεται μέσα από την καταπολέμηση της ομοφοβίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την ευθύνη που έχει να ανοίγει τα θέματα αυτά προς την κοινωνία και την πολιτεία με παρεμβάσεις κοινοβουλευτικές, θεσμικές και κινηματικές, όπως έχει εξάλλου κάνει συστηματικά και υπεύθυνα μέχρι σήμερα. Αγωνιζόμαστε ώστε ο λόγος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών να βρει έκφραση σε όλους τους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε. Επιπλέον, σε ότι αφορά τη βία, πιστεύουμε ότι ειδικά σεμινάρια θα πρέπει να γίνονται τόσο σε σχολεία όσο και στις Σχολές της Αστυνομίας. 

Στηρίζουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κινήματα και φορείς του χώρου. Εξάλλου, είμαστε μια πολιτική δύναμη που στήριξε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Athens Pride) από την πρώτη κιόλας χρονιά διοργάνωσής του, το 2005. 

Οικολόγοι Πράσινοι:

Στο σημείο αυτό θεωρούμε χρήσιμο να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων προβλέπει: «Όχι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ο στόχος για καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς, αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό της προσωπικής ζωής και της σεξουαλικής ταυτότητας όλων.


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητάνε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου εφόσον το επιθυμούν, με ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
  • Εξάλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων, συμπεριφορών και κοινωνικών προτύπων που οδηγούν σε διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων: ίδια ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης για όλους τους πολίτες, μέτρα κατά της βίας στις συμβιώσεις, όπως πρόσφατα προβλέφθηκε σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, απαγόρευση της θεώρησης της ομοφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας ως μη συμβατής συμπεριφοράς στο στρατό και τα σχολεία.
  • Χρηματοδότηση έρευνας στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και ενθάρρυνση του επιστημονικού -ακαδημαϊκού και εκλαϊκευμένου διαλόγου καθώς και ενισχυτικά μέτρα για την εμπέδωση μιας συμπεριφοράς χωρίς διακρίσεις μέσα στην κοινωνία, με επιστημονικά έγκυρη ενημέρωση στα σχολεία, το στρατό και τα ΜΜΕ.»

Η δε εκλογική διακήρυξη για τις βουλευτικές εκλογές του 2009 προβλέπει:

«Αγωνιζόμαστε για ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που δε θα περιθωριοποιεί τους ανέργους και τους φτωχότερους. Επιδιώκουμε την εξάλειψη κάθε διάκρισης, ιδίως λόγω φύλου, φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, υγείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Διεκδικούμε πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλες και όλους.»

Επί πλέον στους συνδυασμούς των Οικολόγων Πράσινων συμμετέχουν ο Νίκος Μυλωνάς και η Σοφία Σκουλίδη που δηλώνουν ανοιχτά γκέι και λεσβία αντίστοιχα και αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ισότητα για τις λεσβίες, τους γκέι, τους/ις αμφιφυλόφυλους;/ες και τους/ις διαφυλικούς/ες.

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας Νίκος Χρυσόγελος έχει υπογράψει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής το κείμενο δεσμεύσεων της ILGA.


Η ανακοίνωση της ΟΛΚΕ μετά τις απαντήσεις των κομμάτων:

Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 4ηςΟκτωβρίου η ΟΛΚΕ απηύθυνε προς τα πολιτικά κόμματα ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να μπορέσουν τα κόμματα να εκφράσουν τις θέσεις τους για κάποια από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των λεσβιών, των gay, των αμφισεξουαλικών και των τρανς.

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΠΑΣΟΚ. Οι απαντήσεις τους κρίνονται γενικά θετικές, αν και όχι απόλυτα ικανοποιητικές. Επισυνάπτουμε τις απαντήσεις των κομμάτων αυτών και υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο ερωτηματολόγιο της ΟΛΚΕ για τις ευρωεκλογές είχαν απαντήσει τα ίδια κόμματα.

Δεν απάντησαν (όπως και στις ευρωεκλογές) η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, μπορούμε όμως, να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια την αρνητική στάση τους απέναντι στα περισσότερα αιτήματά μας, από διάφορες δηλώσεις και πράξεις εκπροσώπων και κομματικών στελεχών τους:

Η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο ρητά, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση και για πρώτη φορά παγκοσμίως αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κα. Παπακώστα, όπως και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι κάθετα αντίθετα στο ενδεχόμενο της επέκτασης και ότι μελετά το θέμα. Όταν, όμως ήρθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ απέρριψε ρητά αυτό το ενδεχόμενο. Η δε κα. Παπακώστα είπε ότι δεν είναι κριτήριο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ότι (άκουσον, άκουσον) οι λεσβίες και οι gay πολίτες ήδη απολαμβάνουν ισότητας στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ΝΔ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, έσπευσε να δηλώσει μετά την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο (Ιούνιος 2008) ότι είναι άκυροι και ανυπόστατοι.

Δυστυχώς, η ομοερωτοφοβία χαρακτηρίζει τις δηλώσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ. Όπως για παράδειγμα του κ Ιωαννίδη που είχε πει ότι η ελληνική τηλεόραση έχει πήξει στις αδερφές, ενώ ο κ. Γιακουμάτος ως υπουργός της κυβέρνησης μάλιστα είχε πει «τι δουλειά έχω να μιλάω εγώ για τον πούστη τον Μήτσο τον υδραυλικό». Κανείς τους δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τις βάρβαρες εκφράσεις του και κανείς τους δεν έτυχε έστω κάποιας αποδοκιμασίας ή επίπληξης. Προφανώς υπάρχει στήριξη και ανοχή αυτών των θέσεων και στάσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από την ηγεσία της ΝΔ.

Το ΚΚΕ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του δεν αναγνωρίζει άλλες διαφοροποιήσεις πέρα από τις ταξικές. Θεωρούμε ότι αυτή η απαρχαιωμένη θέση είναι πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η ηγεσία του ΚΚΕ, για να κρατά τις λεσβίες και τους gay στο περιθώριο της πολιτικής του ατζέντας. Υπενθυμίζουμε δε ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει διαφορές πέρα από τις ταξικές, καθώς έχει ταχθεί κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο και υπέρ της βελτίωσης της θέσης της γυναίκας. Η κα. Μελά ψήφισε παρόν, άρα ουσιαστικά κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει πρόβλημα με τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια. Για τον ίδιο λόγο τάσσονται κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων. Ο κ. Σκυλάκος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ο πυρήνας του γάμου ιστορικά ... είναι για να εξασφαλιστεί ... η διαιώνιση του είδους, η αναπαραγωγή, ότι θα υπάρξουν τα παιδιά από το γάμο ... να εξασφαλίζεται δηλαδή η αναπαραγωγή.» Ελπίζουμε να κατανοήσει το ΚΚΕ ότι βρισκόμαστε στον 21οαιώνα και ότι ο θεσμός του γάμου έχει αλλάξει από τότε που γράφτηκαν «Το Κεφάλαιο» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Τη στάση του ΛΑΟΣ την κρίνουμε ως εντελώς δημαγωγική και λαϊκίστικη. Ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης με δηλώσεις του προέδρου του κ. Καρατζαφέρη, στο Κοινοβούλιο που τίθεται και η ουσία το ζητήματος το ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά λέγοντας ότι υπονομεύει το γάμο. Στο ζήτημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ έθεσαν την ομοφυλοφιλία στην ίδια κατηγορία με την κτηνοβασία και την παιδοφιλία, ενώ ειρωνικά εξέφρασαν την ανησυχία τους για νομική αναγνώριση της πολυγαμίας, αν αναγνωριστούν οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών. Την τελευταία μέρα εργασιών της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ είπε ότι γενικά το κόμμα του είναι υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κάνοντας μία ακόμα στροφή 180 μοιρών. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, γιατί καλύπτονται επαρκώς από ιδιωτικά συμφωνητικά. Βέβαια, αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε ανάγκη συμφώνου συμβίωσης ούτε για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Γενικά, μας ανησυχεί η ταύτιση των θέσεων του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, αλλά ελπίζουμε ότι η αριστερά δεν θα μας απογοητεύσει. Επίσης, με ευχαρίστηση σημειώνουμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα κατέβουν ως υποψήφιοι και ανοιχτά λεσβίες και gay. Πρόκειται για το Νίκο Μυλωνά ιδρυτικό μέλος της ΟΛΚΕ στην Ά Αθήνας και τη Σοφία Σκουλίδη στη ΄Β Θεσσαλονίκης. Και οι δύο είναι στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος