Ειδήσεις

Τύπος: Κατακλυσμός από τουρίστες στην Τήλο λόγω γάμου (Ελεύθερος Τύπος, 17/8/08)

Ελεύθερος Τύπος: Τουριστικό limit up σε Σκόπελο και Τήλο (17/8/08) (απόσπασμα)

080818-tilos-dimarhos-120Αν [η Τήλος των 533 μόνιμων κατοίκων] συμμετείχε σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό, θα κέρδιζε διά περιπάτου το βραβείο «καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου». Οι ντόπιοι λένε χαριτολογώντας ότι «το νησί γέμισε ομοφυλόφιλους και περίεργους». Οι πρώτοι κατέκλυσαν τις παραλίες και τους παραδοσιακούς οικισμούς για να περάσουν το καλοκαίρι σε έναν τόπο που απέδειξε ότι σέβεται τη διαφορετικότητά τους. Οι δεύτεροι προκειμένου να εξερευνήσουν τα 63 τετραγωνικά χιλιόμετρα που «κολυμπούν» ανάμεσα στη Νίσυρο και τη Χάλκη και τον περασμένο Ιούνιο «έγιναν πρώτο θέμα» στα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες. Οι γάμοι ομοφυλοφίλων που τελέστηκαν πριν από δύο μήνες στο δημαρχείο του νησιού ξεπέρασαν σε αποτελεσματικότητα ακόμα και την πιο καλά σχεδιασμένη διαφημιστική καμπάνια.

«Είναι η πρώτη σεζόν που το νησί ακούγεται τόσο πολύ. Ερχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδος για να δουν τι ιδιαίτερο έχει η Τήλος. Ακόμα και στρατιωτικοί επισκέφθηκαν από περιέργεια το νησί», αναφέρει στον ΕΤ.Κ ο ξενοδόχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλ. Χριστοφής. Από τις αρχές Ιουνίου η Τήλος έχει δεχθεί περίπου 2.500 τουρίστες. Αυτή την περίοδο η πληρότητα στα ξενοδοχεία πλησιάζει το 95%. «Η υπόθεση με τους γάμους άλλαξε το πρόσωπο του νησιού. Η Τήλος είναι ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για τους ομοφυλόφιλους, αλλά και για τη νεολαία, που δεν είναι δέσμια συντηρητικών αντιλήψεων», δηλώνει ο δήμαρχος κ. Αν. Αλιφέρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομοφυλοφιλικές οργανώσεις έχουν ήδη αρχίσει επαφές με τους φορείς του νησιού και αναζητούν χώρους «για πιο οργανωμένες δράσεις». Τις ομορφιές και τον «ντόρο» που ξέσπασε γύρω από την Τήλο φαίνεται ότι θέλουν να αξιοποιήσουν και παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγο καιρό θα πραγματοποιηθούν στο νησί τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους, ενώ οι συντελεστές γνωστού σίριαλ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού εξέτασαν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στην Τήλο για το γύρισμα δύο επεισοδίων.

Φυσική ομορφιά

Οι τοπικοί φορείς επεξεργάζονται σχέδια ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς του νησιού, που φιλοξενεί περίπου 130 σπάνια είδη πτηνών, εκ των οποίων το ένα τρίτο τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και συγκεντρώνει κάθε χρόνο φυσιολάτρες από την Αγγλία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες. «Εδώ και πολλά χρόνια απευθυνόμαστε σε τουρίστες 14 και 21 ημερών. Ο θεματικός τουρισμός, τα "άγρια" τοπία, τα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εδώ προσελκύουν ανθρώπους που αγαπούν τη φύση. Εχει γίνει συστηματική δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μία δεκαετία φθάσαμε από τις 150 κλίνες στις 1.200», σχολιάζει ο κ. Χριστοφής.

Το επόμενο στοίχημα για την Τήλο έχει τίτλο «Μεταφορικό ισοδύναμο» και βασίζεται στην αρχή ότι «οι επιβάτες των θαλάσσιων συγκοινωνιών πρέπει να πληρώνουν όσο και εκείνοι των χερσαίων» για την ίδια χιλιομετρική απόσταση. Το μεγάλο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αποτελεί το τελευταίο «αγκάθι» στην προσπάθεια εκτόξευσης της τουριστικής κίνησης στο νησί. Ο κ. Αλιφέρης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και τους επόμενους μήνες πρόκειται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. Πιθανότατα το φθινόπωρο η Τήλος θα μας απασχολήσει ξανά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος