Ειδήσεις

Αργεντινή: Δικαίωμα σύνταξης θανόντος αναγνωρίζεται στα ομόφυλα ζευγάρια

080820-gay-tango-120Οι εταίροι των ομόφυλων ζευγαριών στην Αργεντινή μπορούν πια να διεκδικούν τη σύνταξη του αποθανόντος εταίρου, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι ζουν μαζί για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι σε πανεθνικό επίπεδο από την κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ο διευθυντής του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης Αmado Boudo δήλωσε πως το μέτρο εξισώνει τα δικαιώματα όλων των συγκατοικούντων.

Γκέι ακτιβιστές χαιρέτισαν την ανακοίνωση του μέτρου ως αποτέλεσμα της εκστρατείας του γκέι κινήματος εδώ και χρόνια υπέρ των ίσων δικαιωμάτων.

«H κυβέρνηση προχωρά πέρα από τα λόγια, στις πράξεις», δήλωσε ο γκέι ακβιβιστής Pedro Paradiso Sottile, μέλος της οργάνωσης Αrgentine Homosexual Community (AHC), που ιδρύθηκε πριν 24 χρόνια.

Πριν το νέο μέτρο, οι συντάξεις των αποθανόντων των ομόφυλων ζευγαριών περιέρχονταν στην κυριότητα του κράτους.

«Το κράτος μας έκλεβε τα λεφτά μας», λέει η Alejandra Portatadino, επίσης μέλος της AHC.

Στην ατζέντα της οργάνωσης βρίσκονται τώρα οι προσπάθειες να γίνουν νόμιμες σε όλη τη χώρα οι ομόφυλες ενώσεις, γεγονός που θα αναγνωρίσει στα ομόφυλα ζευγάρια επιπλέον δικαιώματα, όπως αυτά της κληρονομιάς και της υιοθεσίας.

Γκέι αστικές ενώσεις είναι νόμιμες σε πέντε πόλεις, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποίησε τα ομόφυλα ζευγάρια το 2002. Από τότε, έχει αποτελέσει πόλο έλξης των γκέι τουριστών, συναγωνιζόμενη το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πηγές: advocate.com , pinknews.co.uk

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 131 guests και κανένα μέλος