Ειδήσεις

Δικαίωση ζευγαριών ιδίου φύλου στο Στρασβούργο

strassbourgΤο «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)» και η ΜΚΟ «Σύνθεση-Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS», μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου του Στρασβούργου Βαλλιανάτος, Μυλωνάς, C.S. και λοιποί κατά Ελλάδος της 7.11.2013, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)» και η ΜΚΟ «Σύνθεση-Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS» εκφράζουν την ικανοποίησή τους, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, με απόφαση της Ολομέλειάς του (17μελής σύνθεση), δικαίωσε τη θέση τους σε ένα ζήτημα αρχής: είναι ανεπίτρεπτη κάθε διάκριση σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμά τους να επιλέγουν το σύντροφό τους και να διαμορφώνουν από κοινού την οικογενειακή τους ζωή.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα διότι ο νόμος 3719/2008 έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε πρόσωπα διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ). Αναμένεται, ως εκ τούτου, η άμεση τροποποίηση του νόμου αυτού, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Τις ανωτέρω οργανώσεις και τα 4 ομόφυλα ζευγάρια εκπροσώπησαν ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, ο καθηγητής Νομικής Ν.Κ. Αλιβιζάτος, η γαλλίδα δικηγόρος Caroline Mécary, ο Διδάκτωρ Νομικής Βαγγέλης Μάλλιος και ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 guests και κανένα μέλος