Αποζημίωση για άδικη προφυλάκιση σε 2 από τις διαπομπευθείσες οροθετικές γυναίκες
της Σίσσυς Βωβού
Αίτηση αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση εκδικάστηκε την Παρασκευή 4/4 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Την αίτηση είχαν κάνει δύο από τις παράνομα φυλακισθείσες, οι οποίες είχαν εκτίσει περίπου ένα χρόνο και αποφυλακίσθηκαν όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν στεκόταν η κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης», που είναι κακούργημα, και μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Αν από την αρχή είχαν παραπεμφθεί για πλημμέλημα, δεν θα είχαν φυλακισθεί και φυσικά δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για τη διαπόμπευσή τους, η οποία ήταν και η βαρύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Το δικαστήριο μετά από σύντομη συνεδρίαση και με την υπεράσπιση των δύο δικηγόρων από την Ομάδα Αλληλεγγύης Δικηγόρων, της Χαράς Παπαγεωργίου και του Κώστα Φαρμακίδη, καθώς και με την μία μάρτυρα που δέχθηκε, την Πόπη Μέλλιου, έβγαλε θετική απόφαση για τα θύματα της παράνομης φυλάκισης.
Η νίκη των οροθετικών γυναικών στην προκειμένη περίπτωση, είναι η παραδοχή από το δικαστήριο ότι ήταν παράνομη η φυλάκισή τους από τις κρατικές αρχές που την διέταξαν.
Το «μετά» είναι ότι επιδικάστηκε 10 ευρώ την ημέρα αποζημίωση για τον ένα χρόνο περίπου που έμειναν φυλακή. Αυτή η «ταρίφα» του ελληνικού κράτους δείχνει από μόνη της την περιφρόνηση προς τα θύματα των παράνομων ενεργειών του, που την κοστολογεί τόσο χαμηλά. Το αίτημα των δικηγόρων να ανεβεί η αποζημίωση στα 30 ευρώ ημερησίως λόγω ειδικών συνθηκών δεν έγινε δεκτό.
Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί πλέον ένα δεδικασμένο για άλλες προσφυγές που θα γίνουν σε άλλα δικαστήρια, για την αποζημίωση πολύ περισσότερων από τις γυναίκες που παράνομα φυλακίστηκαν και, το σημαντικότερο, διαπομπεύθηκαν.
Επίσης έχει προχωρήσει η διαδικασία για την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Γιατί μόνο δύο από όλες τις φυλακισθείσες έκαναν αυτή την προσφυγή; Ο νόμος λέει ότι τα θύματα παράνομης φυλάκισης δικαιούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για αποζημίωση και αποκατάσταση μέσα σε 10 ημέρες από την αποφυλάκισή τους. Όταν πήγαμε στον Κορυδαλλό για να ενημερώσουμε αυτές τις γυναίκες για το δικαίωμά τους, την καλή ώρα που ετοίμαζαν τα πράγματά τους και περίμεναν ν’ ανοίξει η σιδερόπορτα για να βγουν έξω, αυτές ήταν σε κατάσταση χαράς και έξαψης, οι περισσότερες δεν είχαν χώρο και χρόνο στο ταραγμένο λόγω των συνθηκών μυαλό τους, άλλες είχαν κάποιες καχυποψίες παρ’ ότι μας ήξεραν έναν ολόκληρο χρόνο, άλλες είχαν ανοιχτές υποθέσεις και δεν ήθελαν να έρθουν σε άλλη σύγκρουση. Έτσι, οι υπόλοιπες έχασαν το συγκεκριμένο δικαίωμα για τη συγκεκριμένη προσφυγή, το οποίο είναι προσωπικό, όμως έχουν πολλά άλλα δικαιώματα για τα οποία η ομάδα των δικηγόρων όσο και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προσπαθεί να τις ενημερώσει, για να τις βοηθήσει να κάνουν τα βήματα που δικαιούνται ως φορείς δικαιωμάτων που είναι. Αυτό το τελευταίο οι περισσότερες δεν το πιστεύουν, νιώθουν πλάσματα χυμένα κάπου σε μια πόλη, σ’ ένα πάθος, σε μια φθορά.
Στο δικαστήριο ήταν παρούσα η μια από τις προσφεύγουσες, με τους γονείς της που την στηρίζουν με αφοσίωση, ήταν γεμάτη χαρά και μας επαναλάμβανε διαρκώς και με υπερηφάνεια ότι είναι καθαρή. Υπάρχει και άλλη μια από τις οροθετικές ουσιοεξαρτημένες που προχωρά με επιτυχία σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης. Είναι και για την πρωτοβουλία μας μεγάλη χαρά αυτή η απαλλαγή ή η προσπάθεια απαλλαγής των δύο αυτών γυναικών από τον δικό τους δαίμονα.
Για περισσότερη ενημέρωση για την όλη υπόθεση, υπάρχουν αναρτημένες πολλές δημοσιεύσεις και Δελτία Τύπου στο Φύλο Συκής.
Σημ.: Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης λειτουργεί ακόμα για να αντιμετωπίζει ό,τι χρειάζεται και ό,τι μπορεί από τις συνέπειες του πλήγματος στη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, όπως είναι οι δίκες αλλά και η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια σε κάποιες με τις οποίες είμαστε σε επαφή, για να στηριχτούν στα πόδια τους.
Η Ομάδα Αλληλεγγύης Δικηγόρων, η οποία ασχολήθηκε από την αρχή με την υπεράσπισή τους, αποτελείται από 7 συστηματικά μέλη ενώ και άλλες και άλλοι δικηγόροι συμβάλλουν περιστασιακά στις απαιτούμενες ενέργειες. Είμαστε σε στενή συνεργασία για όλο το διάστημα της δράσης μας. Τονίζουν επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στα αιτήματα αποζημίωσης χωρίς να έχουμε συγκεντρώσει κάποια χρήματα για τα παράβολα. Άρα, όποιος-όποια θέλει και μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Πηγή: fylosykis.gr
- Δημιουργήθηκε στις