Ειδήσεις

Επιτέλους το αντιρατσιστικό έρχεται!

antiracistΑυστηρές ποινές για άρνηση του Ολοκαυτώματος, φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια και προστασία των ομοφυλόφιλων αλλά όχι και σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια περιλαμβάνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επί του οποίου συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, στέλνοντας κι ένα μήνυμα... συνοχής και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης συνεργασίας προκάλεσε αναταράξεις και έτσι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής στις 26 και 27 Αυγούστου.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αυστηρές ποινές για εγκωμιασμό, άρνηση εγκλημάτων και υποκίνηση βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Το ποινολόγιο, για πρώτη φορά, καλύπτει και το internet.
Οι ποινές κυμαίνονται από φυλάκιση τριών μηνών έως και τριών ετών και πρόστιμα από 5.000€ έως 20.000€.

Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα ή τους συλλόγους που είτε εμπλέκονται είτε υποκινούν ρατσιστική βια τα πρόστιμα ανέρχονται από 10.000€ έως 100.000€, αποκλεισμός από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και δημόσιους διαγωνισμούς.

Μπορεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται διατάξεις κατά της ρατσιστικής βίας κατά ομοφυλοφίλων, όμως απουσιάζει το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Η σχετική διάταξη παγώνει για την ώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να καταθέσει ξεχωριστή τροπολογία με την οποία θα προωθούνται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις του Οικογενειακού Δικαίου.

Οι τρεις ρυθμίσεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

1. Εισάγονται νέες ρυθμίσεις με κορυφαία τη νομική προστασία των ομοφυλόφιλων ως θύματα ρατσιστικής βίας. Είναι μια ρύθμιση που ζητούσε επίμονα το ΠΑΣΟΚ και έχουν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο που θα φτάσει στη Βουλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο τελικό κείμενο του νόμου θα προβλέπεται ρητά «η ποινική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλλου προσώπου ή ομάδων προσώπων από την εις βάρος τους μετακίνηση βίας ή μίσους»

2. Δεν προωθείται ένα αυτοτελές σχέδιο που θα αντιμετώπιζε τις εκδηλώσεις ρατσισμού ως ιδιώνυμο αλλά τροποποιούνται και ενισχύονται υφιστάμενες διατάξεις, ιδίως του νόμου 927/1979. Με αυτό τον τρόπο από πλευράς ΝΔ μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζονται πως το υφιστάμενο πλαίσιο αντιμετώπιζε επαρκώς τις ρατσιστικές επιθέσεις και το μόνο που χρειάζονταν ήταν η συμπλήρωση του

3. Με το σχέδιο προβλέπεται ρητά η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος (όπως είχε διαβεβαιώσει την εβραϊκή κοινότητα εντός και εκτός συνόρων ο πρωθυπουργός), ενώ φαίνεται πως τα δυο κυβερνητικά κόμματα ξεπερνούν το σκόπελο για τις γενοκτονίες καθώς ορίζεται ότι η παραβατική συμπεριφορά των αρνητών του ναζισμού και όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες θα πρέπει να συνδέονται με την υποκίνηση βίας ή μίσους. Με λίγα λόγια δε θα αρκεί για την ποινική μεταχείριση η αμφισβήτηση από τη στιγμή που θα περιορίζεται στο πλαίσιο έκφρασης προσωπικής άποψης.

Πηγή: newsit.gr 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος