Ειδήσεις

Πρωτοφανής ομοφοβική παρέμβαση της Ορχήστρας της Λυρικής στη «Ρούσαλκα»

090307-rusalka-120Ένα φιλί μεταξύ ανδρών επί σκηνής, στην όπερα «Ρούσαλκα» του Αντονίν Ντβόρζακ που ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή, ήταν η αφορμή για μια πρωτοφανή ομοφοβική παρέμβαση της Ορχήστρας της Λυρικής, που κατέληξε σε μια επεισοδιακή πρεμιέρα του έργου την Παρασκευή.

Όπως καταγγέλλουν στο 10% η γαλλίδα σκηνοθέτιδα της παράστασης Μαριόν Βάσσερμαν (η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή με την Όπερα της Νίκαιας) και ο συντελεστής της παράστασης Γιώργος Σεφεριάδης, η Ορχήστρα διένειμε στο κοινό κείμενο που στηλίτευε την σκηνοθέτιδα ότι μετέτρεψε ένα απλό παραμύθι σε έκφυλο ομοφυλοφιλικό έργο, αμφισβητώντας ουσιαστικά το δικαίωμά της να ερμηνεύσει σκηνοθετικά το έργο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατά τη διάρκεια των προβών εδώ και πολλές ημέρες, η Ορχήστρα είχε εναντιωθεί στο φιλί μεταξύ ανδρών στο έργο, ασκώντας πιέσεις στον πρωταγωνιστή της παράστασης να μην δώσει το φιλί και απειλώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δοθεί, η Ορχήστρα δεν θα παίξει.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι κατά την πρεμιέρα μερίδα του κοινού γιούχαρε την παράσταση φωνάζοντας ομοφοβικά συνθήματα μπροστά στους εμβρόνητους Γάλλους συντελεστές. Απειλήθηκαν μάλιστα επεισόδια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κοινού υποστήριξε την παράσταση και επέκρινε σφοδρά την ομοφοβική στάση της Ορχήστρας, φωνάζοντας στα μέλη της «να πάνε να παίξουν στην Τεχεράνη».

Το επίμαχο φιλί δίνεται στην παράσταση μεταξύ του πρωταγωνιστή πρίγκηπα και ενός κυνηγού. Η «Ρούσαλκα» (σημαίνει «νεράιδα» ) που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα διηγείται τον σφοδρό και χωρίς ανταπόκριση έρωτα μιας νεράιδας με έναν πρίγκηπα. Η σκηνοθέτιδα είδε την νεράιδα, σύμφωνα με συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία, κυρίως ως «το θηλυκό είδωλό του πρίγκιπα, η ψυχή του. Ο πρίγκιπας οικειοποιείται την προσωπικότητα της Ρούσαλκα και τελικά ταυτίζεται μαζί της». Έμπνευσή της σκηνοθέτιδος για τον ρόλο του πρίγκηπα υπήρξε ο Λουδοβίκος Β' της Βαυαρίας: «Υπήρξε ονειροπόλος, ρομαντικός και, τελικά, δυστυχής σε αυτή τη θέση απόλυτης πολιτικής εξουσίας. Ο Λουδοβίκος βασανίστηκε πολύ από τη σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, από το διχασμό ανάμεσα στην ομοφυλοφιλία και τις επιταγές του αξιώματός του».

Ήδη συζητείται η πραγματοποίηση διαδήλωσης εναντίον της ομοφοβίας μπροστά στη Λυρική Σκηνή τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταγγελθεί η πρωτοφανής και απροκάλυπτη ομοφοβική παρέμβαση των μελών μιας κρατικής ορχήστρας με σκοπό να καταστρατηγηθεί η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το 10% έχει προγραμματίσει συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα το Σάββατο.

 


 

Διόρθωση

Η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνέντευξη με τη Μαριόν Βάσσερμαν ακυρώθηκε ύστερα από επιθυμία της σκηνοθέτιδας.

 


 

Διαβάστε ακόμη

10% - Ειδήσεις: Γενικές αποστάσεις τηρεί η Λυρική από την ομοφοβική στάση της Ορχήστρας της

10% - Ειδήσεις: Τύπος: Διαφωνούν οι μουσικοί της Λυρικής με το ανδρικό φιλί στη Ρούσαλκα (ΕΤ, 6/3/09)

10% - Ειδήσεις: Τύπος: Μια όπερα για έναν ομοφυλόφιλο πρίγκηπα στη Λυρική (Ελευθεροτυπία, 1/3/09)

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος