10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Προσοχή Αστυνομία

Όταν η συνάντηση με τον ένστολο δεν είναι ραντεβού.
Το 10% σας δίνει συμβουλές έξυπνης συμπεριφοράς στο πάρκο

του Αντρέα Ροντάκη

Εκτός από ωραίους άντρες, στα πάρκα κυκλοφορούν και δύο μεγάλοι δημόσιοι κίνδυνοι: οι τραμπούκοι που χτυπάνε και οι μπάτσοι που κάνουν κατάχρηση εξουσίας. Διαβάστε τι να κάνετε αν αντί για τον άντρα των ονείρων σας πετύχετε κάτι σε εφιάλτη.

Πολλοί από εμάς φτιαχνόμαστε με την ιδέα να κάνουμε έρωτα με έναν άντρα με στολή, για διάφορους λόγους που ελάχιστοι ενδιαφέρονται να αναλύσουν. Πράγματι οι ένστολοι είναι καυλωτικοί, αλλά όχι όταν είναι σε υπηρεσία.

Η αναζήτηση περιστασιακού σεξ ή και μόνιμου συντρόφου σε δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα, δεν είναι ελληνική εφεύρεση. Συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου από την αρχαιότητα. Είναι ένα δικαίωμα που σε άλλες χώρες οι γκέι κοινότητες έχουν διεκδικήσει και κατοχυρώσει μέσα από αγώνες. Στη Γερμανία, λόγου χάρη, ειδικές μονάδες της Αστυνομίας, περιπολούν τα πάρκα όπου γίνεται ψωνιστήρι, με στόχο την προστασία των γκέι από ομοφοβικές επιθέσεις ή ληστείες.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία έχει εντείνει τις «επιχειρήσεις αρετής» στο Ζάππειο και το Πεδίο του Άρεως, σε μια προσπάθεια να καταστείλει το ψωνιστήρι και να τα «καθαρίσει» από όσους χαλάνε την εικόνα μιας ευπρεπούς, ανέραστης πόλης.

Το ψωνιστήρι στο πάρκο μπορεί να είναι μαγικό, μπορεί να είναι βαρετό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Εκτός από ωραίους άντρες κυκλοφορούν και δύο μεγάλοι δημόσιοι κίνδυνοι: οι τραμπούκοι που θέλουν να ρίξουν ξύλο σε αδερφές και οι μπάτσοι. Οι πρώτοι θέλουν να μας πλακώσουν στο ξύλο για λόγους που ο Φρόιντ έχει αναλύσει λεπτομερώς αλλά και επειδή έχουν πολύ βαρετή σεξουαλική ζωή. Οι δεύτεροι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους.

Είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις ανεπιθύμητες συναντήσεις και με τις δύο αυτές απειλές. Άλλωστε, το να γνωρίζουμε τα βασικά μας δικαιώματα αφαιρεί από τους αστυνομικούς τη δυνατότητα να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και βέβαια μας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε με άλλους όρους.

Τραμπούκοι

Αν παρατηρήσετε γενική αναταραχή και κόσμο να τρέχει, απομακρυνθείτε με βήμα ταχύ αλλά χωρίς πανικό. Αναζητήστε την πλησιέστερη έξοδο από το πάρκο και φερθείτε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά, σαν να έτυχε να βρίσκεστε εκεί.

Αν εμφανιστεί απότομα μπροστά σας ομάδα νεαρών με ή χωρίς όπλα και αρχίσει να σας χτυπά, προσπαθήστε να ξεφύγετε ή, αν δεν μπορείτε, προστατέψτε το κεφάλι σας. Βοηθήστε όποιον κινδυνεύει. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αλήτες είναι θρασύδειλοι. Αν γνωρίζετε πολεμική τέχνη, βάλτε σε εφαρμογή τις γνώσεις σας.

Αστυνομία

Περίπτωση 1: Περιφέρεστε, στέκεστε ή κάθεστε στο πάρκο, μόνοι ή με παρέα, και σας πετυχαίνουν οι αστυνομικοί.

Αν απλώς περιφέρεστε, στέκεστε ή κάθεστε στο πάρκο, μόνοι ή με παρέα, να ξέρετε ότι δεν τελείτε καμία αξιόποινη πράξη και πέρα από την εξακρίβωση της ταυτότητάς σας, η Αστυνομία δεν δικαιούται να κάνει τίποτα παραπάνω. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνει το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Θέμα: Νόμιμες Προϋποθέσεις Προσαγωγών και Αστυνομικών Ερευνών, 30 Ιουνίου 2003) κάποιοι αστυνομικοί συχνά κάνουν κατάχρηση εξουσίας.

Τι να κάνετε;

  • Μην τρέξετε! Επαναλαμβάνουμε: Μην τρέξετε! Ακόμα και αν ο διπλανός σας το βάλει στα πόδια, εσείς ΜΗΝ ΤΡΕΞΕΤΕ! Το να το βάλετε στα πόδια, απλώς επιβαρύνει τη θέση σας και είναι και ανούσιο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας πιάσουν παρακάτω, όσο κι αν ελπίζετε να είστε από τους τυχερούς που θα ξεγλιστρήσουν.
  • Παραμείνετε ήρεμοι, εκεί που βρίσκεστε. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για απλό εκφοβισμό. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να σας συλλάβουν και ψάχνουν αφορμή.
  • Είστε νόμιμοι. Αν σας πλησιάσουν οι αστυνομικοί και σας ρωτήσουν τι θέλετε εκεί, απαντήστε λακωνικά, ευγενικά αλλά σταθερά, κοφτά και με αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε, έχετε κάθε δικαίωμα να βρίσκεστε εκεί και δεν τελείτε καμία αξιόποινη πράξη. Απαντήστε ότι κάνετε βόλτα, ότι συζητάτε, κτλ. Παραπέμψτε στον Συνήγορο του Πολίτη « οι πολίτες δεν υποχρεούνται να συνδέουν προς ορισμένο ‘νόμιμο' σκοπό τη φυσική τους παρουσία σε δημόσιο χώρο». Με άλλα λόγια, δεν υποχρεούστε να δικαιολογήσετε την παρουσία σας στο πάρκο.
  • Ούτε άμυνα ούτε επίθεση. Μην τους βρίσετε, μην τους ειρωνευτείτε, αλλά ούτε να επιδείξετε δουλοπρέπεια ή φόβο. Τυχόν ειρωνικά ή μειωτικά σχόλια των αστυνομικών είναι προτιμότερο να τα παραβλέψετε. Επαναλάβετε ότι δεν υποχρεούστε να δικαιολογήσετε την παρουσία σας στο πάρκο.
  • Έχετε πάντα πάνω σας αποδεικτικό έγγραφο της ταυτότητάς σας! Το μόνο που επιτρέπεται να κάνουν οι αστυνομικοί είναι να εξακριβώσουν την ταυτότητά σας.   Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, κανονικά το δείξετε την αστυνομική ταυτότητα κατ' αρχήν σας απαλλάσσει από την προσαγωγή για πρόσθετη εξακρίβωση στοιχείων, αφού η προσαγωγή επιτρέπεται μόνον αν η συμπεριφορά σας (και όχι απλώς ο τόπος, ο χρόνος ή οι περιστάσεις) κινεί υπόνοιες .
  • Αναφέρετε στους αστυνομικούς ότι η ταυτότητά σας αρκεί και ότι η παρουσία σας στο πάρκο δεν αποτελεί ικανό λόγο για προσαγωγή σας. Το ότι οι αστυνομικοί υποθέτουν κάτι για τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό επειδή βρίσκεστε στο πάρκο δεν αποτελεί λόγο για προσαγωγή στο τμήμα εφόσον δεν τελείτε αξιόποινες πράξεις. Όπως επισημαίνει το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη ο σεξουαλικός προσανατολισμός «εμπίπτει απολύτως στην ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας κατ' άρθρον 5, παρ. 1 του Συντάγματος».

Περίπτωση 2: Προσαγωγή στο τμήμα.

Δοκιμάσατε να μιλήσετε λογικά με τους αστυνομικούς, αλλά αυτοί επιμείνουν να σας πάνε στο τμήμα.

  • Μην αντισταθείτε, λεκτικά ή σωματικά. Θα τους δώσετε αφορμή για άσκηση βίας. Να θυμάστε ότι οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον σας και το μόνο που προσπαθούν είναι να σας εκφοβίσουν. Πολλές φορές θα σας πάνε μόνο μέχρι το περιπολικό ή ακόμα και αν σας βάλουν μέσα, μπορεί να σας αφήσουν λίγο παρακάτω. Γνωρίζουμε περίπτωση φίλου που απαίτησε από τους αστυνομικούς να τον γυρίσουν πίσω στο πάρκο, απ' όπου τον πήραν με το περιπολικό. Υπάκουσαν.
  • Ενημερωθείτε αν κατηγορείστε για κάτι ή αν πρόκειται για απλή προσαγωγή. Στη δεύτερη περίπτωση, υποχρεούνται να σας αφήσουν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων σας. Αυτό ενδεχομένως να διαρκέσει αρκετές ώρες. Να γνωρίζετε πάντως ότι «το άρθρο 74 παρ. 15 περίπτ. θ΄ π.δ. 141/91 υποχρεώνει τη διοίκηση, πρώτον μεν να μεριμνήσει για τη συρρίκνωση, στο ελάχιστο, του χρόνου της διαδικασίας με την οποίαν εξακριβώνεται η απουσία φυγοδικίας, δεύτερον δε να αιτιολογεί εξατομικευμένα τον κατά περίπτωσιν απαιτηθέντα χρόνο.» Με ψυχραιμία και επιμονή ζητήστε να πληροφορηθείτε την αιτία της προσαγωγής σας. Απαιτήστε να σας δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσετε με δικηγόρο. Είναι νόμιμο δικαίωμά σας.
  • Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σας πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς «η εγκληματολογική σήμανση (δακτυλοσκόπηση, φωτογράφηση) επιτρέπεται μόνον όταν υπάρχει εξατομικευμένη υπόνοια τέλεσης εγκλήματος (άρθρο 27 παρ. 1 εδ. η΄ & άρθρο 29 παρ. 1 εδ. γ΄ π.δ. 342/77)».

Περίπτωση 3: Σας πιάνουν με κατεβασμένο το παντελόνι εν μέσω ερωτικής περίπτυξης.

Αν σας πιάσουν εν μέσω ερωτικής περίπτυξης, έχετε παραβεί το άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα περί πρόκλησης σκανδάλου σε δημόσιους χώρους. Η αστυνομία δικαιούται να σας συλλάβει.

  • Μην το βάλετε στα πόδια. Πρώτον είναι λίγο δύσκολο με το παντελόνι στους αστραγάλους, δεύτερον το πιο πιθανό είναι ότι θα σας πιάσουν στα λίγα μέτρα. Αν ο άλλος το βάλει στα πόδια, μην ακολουθήσετε το παράδειγμά του.
  • Γίνετε γρήγορα όσο πιο κόσμιοι μπορείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, όσο δύσκολο κι αν είναι. Ακολουθήστε τους αστυνομικούς, χωρίς τσαμπουκάδες αλλά και χωρίς δουλοπρέπεια. Μην απαντήσετε σε ερωτήσεις. Οτιδήποτε πείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας ή εναντίον άλλων.

Στο Αστυνομικό Τμήμα

Ενημερωθείτε αν κατηγορείστε για κάτι ή αν πρόκειται για απλή προσαγωγή. Στη δεύτερη περίπτωση, υποχρεούνται να σας αφήσουν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων σας. Αυτό ενδεχομένως να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Σε περίπτωση σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών, κρατείστε το στόμα σας κλειστό στις ερωτήσεις των αστυνομικών. Φροντίστε να εξασφαλίσετε δικηγόρο. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις εκτός από τα στοιχεία της ταυτότητας. Ακόμα και αν κρίνετε ότι κάτι μπορεί να διευκολύνει τη θέση σας, έχετε κάθε χρονικό περιθώριο να το καταθέσετε αργότερα, αφού θα έχετε μιλήσει με δικηγόρο. Επίσης μην υπογράψετε κανένα έγγραφο (προανακριτική κατάθεση κλπ.) χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Τα βασικά δικαιώματά σας στο αστυνομικό τμήμα:

  • Αν είστε αλλοδαποί, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε το έντυπο με τα δικαιώματά σας στη μητρική σας γλώσσα και την παρουσία διερμηνέα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
  • Έχετε δικαίωμα να κάνετε ένα επιτυχημένο τηλεφώνημα. Αν ειδοποιήσετε το δικηγόρο σας, δώστε τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, τμήμα που κρατείστε, πού και πότε σας συνέλαβαν).
  • Έχετε δικαίωμα να επιλέξετε δικηγόρο της αρεσκείας σας.
  • Μπορούν να σας αφαιρέσουν όλα τα κινητά αντικείμενα (π.χ. ρολόι, κινητό, χρήματα, κλειδιά, ζώνη κλπ). Έχετε δικαίωμα να απαιτήσετε τη σύνταξη κατάστασης με ό,τι σας έχουν κατακρατήσει.
  • Αν έχετε τραυματιστεί από αστυνομικό, απαιτήστε την εξέτασή σας από ιατροδικαστή και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.

Η Αστυνομία οφείλει να σας οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Αν παρέλθει ένα 24ωρο από τη σύλληψή σας χωρίς να έχετε οδηγηθεί στον εισαγγελέα, απαιτήστε να αφεθείτε ελεύθερος.

Στον Εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας σας απαγγέλλει κατηγορίες κι έχει τις εξής δυνατότητες:

  • Να σας παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, οπότε αφήνεστε ελεύθερος. Έχετε υποχρέωση να δηλώσετε διεύθυνση μόνιμης διαμονής ή κατοικίας. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι η παραπλανητική δήλωση διεύθυνσης ή στοιχείων δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα. Αντίθετα, εκτός από το ότι σας εκθέτει σε σχετική ποινική ευθύνη, δίνει την ευχέρεια στις αρχές να δικαστείτε έγκυρα με την επίδοση εγγράφων σε λάθος διεύθυνση, χωρίς να μπορείτε, αργότερα, να παραπονεθείτε ότι δεν λάβατε γνώση του δικαστηρίου επειδή κατοικούσατε αλλού.
  • Να διατάξει συμπλήρωση της προανάκρισης (σπανίως) ή κύρια ανάκριση.
  • Να σας παραπέμψει να δικαστείτε με την αυτόφωρη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή προσάγεστε στο δικαστήριο εντός 24 ωρών και μπορεί να σας δοθεί προθεσμία έως τρεις ημέρες για να ετοιμάσετε καλύτερα την υπεράσπισή σας.

Με λίγα λόγια

  • Να έχετε πάντα μαζί σας ταυτότητα.
  • Μην έχετε πάνω σας ναρκωτικές ουσίες. Στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση ακόμα και η απλή κατοχή μικρής ποσότητας μαλακών ναρκωτικών (κάνναβη).
  • Μην πανικοβληθείτε αν συμβεί κάτι. Χρειάζεται ψυχραιμία για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις υπερβάσεις της αστυνομίας.