10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Μη μας γράφετε... γράψτε μας

Το γράμμα του μήνα

Αγαπητό 10%,

Σας γράφω επειδή εξοργίστηκα μ' ένα από τα μπαρ όπου συχνάζουμε πολλοί γκέι αλλά, θεός φυλάξοι, δεν είναι γκέι μπαρ. Ήμασταν με την παρέα μου και πίναμε και γελάγαμε όταν ήρθε ένας μέσα από το μπαρ και μας είπε να απομακρυνθούμε ο ένας από τον άλλον γιατί παραείμαστε κολλητά – με άλλα λόγια μας την είπε κανονικότατα ότι αδερφίζουμε πολύ και θα βγάλουμε κακό όνομα στο μαγαζί – μη χέσω! Βγαίνω συνέχεια σε μπαρ και κλαμπ εντελώς στρέιτ με την παρέα μου και τον φίλο μου και κανείς ποτέ δεν μας έχει πει το παραμικρό, ακόμα κι όταν αγκαλιαζόμαστε ή και φιλιόμαστε. Το πολύ πολύ να μας στραβοκοιτάξουν ή να χάσκουν. Αλλά φάγαμε παρατήρηση στον Αρχάγγελο! Τελικά εμείς οι αδερφές φταίμε γι' αυτά που παθαίνουμε αφού ανεχόμαστε να μας φέρονται έτσι κι από πάνω τους σκάμε και τα ωραία μας λεφτά.

Νίκος

Φίλε Νίκο, ως γκέι εκτός από χιούμορ και αισθητική έχουμε και μεγάλη δύναμη! Κρίμα που ακόμα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει και εξακολουθούμε να είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας.


Αγαπητοί φίλοι,

Κατ' αρχήν να σας συγχαρώ: Το περιοδικό σας (μας) πράγματι έλειπε από το χώρο. Σοβαρή -αλλά και με την ιδανική δόση χιούμορ!- αρθρογραφία, όμορφο design/layout με περιθώρια εξέλιξης (η ταπεινή μου γνώμη ως γραφίστας-art director). Επιτέλους ένα σύνολο ύλης μακριά από το ποιος το κάνει με ποιόν ή το γνώριμο και τετριμμένο φεστιβάλ πεοθηλασμών, υπερμεγεθών ανδρικών μορίων, σφριγηλών γλουτών και άλλα πολλά εμπριμέ. Επίσης, επιτέλους σοβαρή σημασία δίνεται στις γυναίκες που γουστάρουν γυναίκες, οι όποιες ανταλλάσσουν απόψεις και, σίγουρα, απ' ό,τι διάβασα στα άρθρα, έχουν κάτι να μας πουν. Κι αυτό είναι πολύ όμορφο.

Μερικές ενστάσεις τώρα:

1. Υπάρχουν αρκετοί στον χώρο τον straight ανδρών και γυναικών οι οποίοι διατηρούν φιλίες με αντίστοιχους άντρες και γυναίκες από τον gay κόσμο. Καλό είναι να μην τους κρατάμε σε απόσταση ασφαλείας-αποκλεισμού. Ένα βήμα προσέγγισής τους, με σχετική αρθρογραφία, ίσως τους βοηθήσει να κατανοήσουν μερικά πράγματα για τους ίδιους και για τους gay φίλους/φίλες τους και να ξεπεραστούν έτσι πολλά από τα 'φράγματα' που πιθανόν ορθώνονται από κάποιες απορίες τους.

Γίνονται συχνά αναφορές από τους αρθρογράφους σας στο site 'gaydar', συχνά δε απροκάλυπτες. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτή τη διαφήμιση; Ομολογώ ότι κι εγώ είμαι μέλος και έχω profile, στο συγκεκριμένο site, αλλά έλεος! Αν και αναγνωρίζω τη δυσκολία των gay αντρών και γυναικών σε μακρινές περιοχές, δεν είναι πια και ο μοναδικός τρόπος να έρθει κάποιος σε ουσιαστική επαφή με τον gay κόσμο! Αν και, δυστυχώς... τείνει να γίνει, ιδιαίτερα αν συνεχίσουμε να το προάγουμε.

3. Πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε η ισορροπία gay/αντρικού - gay/γυναικείου υλικού στη θεματολογία. Είστε οι πρώτοι που το προσπαθείτε με αξιοπρέπεια, προσοχή όμως και ετοιμότητα!

4. Περισσότερες στήλες/ θεματικές ενότητες/ ρουμπρίκες! (Βλέπε Gay times). Περισσότερα μικρά και πιασάρικα, ίσως και ...πικάντικα άρθρα/αναφορές! Μουσική, Θέατρο, Τραγούδι, Πορτραίτα καλλιτεχνών, Αποδράσεις και προτάσεις για εκδρομές (τα παιδιά και οι κοπελιές της επαρχίας που λέγαμε;;!!) Events, Clubs, Ολυμπιακοί (γιατί όχι? θα έρθει πολύς gay κόσμος φέτος το καλοκαίρι!!! Κρίμα που το μόνο που θα έχουμε να τους δείξουμε να είναι το Λάμδα...).

Χαίρομαι που ξεκινήσατε κάτι τόσο προσεγμένο. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε. Είμαι σίγουρος ότι ήδη ψάχνουν να βρουν τα τεύχη του 10percent και ότι θα εδραιώσετε πιστό κοινό!

Φραγκίσκος

Φίλε Φραγκίσκο, Η πολύτιμη ανατροφοδότηση σου μας βοηθά να βελτιώσουμε το περιοδικό ώστε να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της γκέι & λεσβιακής κοινότητας.

Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε στρέιτ – ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί κριτήριο για τη συμμετοχή στο 10%. Θα ήταν οξύμωρο ένα περιοδικό για το δικαίωμα στη διαφορά να κάνει τέτοιες διακρίσεις. Άλλωστε, από τις πληροφορίες που μας έρχονται, το 10% διαβάζεται με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και από πολλούς στρέιτ – και όχι μόνο γυναίκες, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά και στρέιτ άντρες.

Όσον αφορά το gaydar, δεν πρόκειται για έμμεση διαφήμιση. Όπως και εσύ, πολλοί συντάκτες το χρησιμοποιούν, και στα άρθρα τους απλώς αντανακλάται ότι το gaydar έχει γίνει κομμάτι της ελληνικής γκέι πραγματικότητας. Τώρα αν προάγει την ουσιαστική επαφή ή την εμποδίζει, η δική μας γνώμη είναι ότι ένα εργαλείο και όλα τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλούς ή για κακούς σκοπούς.


Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιόλογη προσπάθειά σας και να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε, η LGBT κοινότητα τις Ελλάδος έχει ανάγκη από παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Εξαιρετικά χρήσιμοι βρίσκω τη στήλη με θέματα σεξουαλικής υγείας, ιδίως τη συγκεκριμένη περίοδο με την επανάκαμψη στην Ευρώπη νοσημάτων τα οποία θεωρούνταν "παροπλισμένα", όπως η σύφιλις. Στην Ελβετία όπου ζω και εργάζομαι οι καμπάνιες πληροφόρησης σχετικά με τη σύφιλη είναι πανταχού παρούσες, κάτι που υποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας προτείνω να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο νόσημα το συντομότερο δυνατόν.

Αν μου επιτρέπετε ορισμένες προτάσεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη στήλη, θα ήταν πιστεύω πολύ χρήσιμο να εμφανίζεται κάθε φορά δίπλα στο κείμενο, σε μορφή link, η λίστα με τα θέματα τις στήλης στα προηγούμενα τεύχη, ώστε να βλέπει ο αναγνώστης για ποιες ασθένειες μπορεί να πληροφορηθεί με ένα απλό click. Επίσης, καλό θα ήταν να υπάρξει ένα link με κάποιες βασικές συμβουλές περί "safer sex" (όσο τετριμμένο κι αν φαντάζει το θέμα), η επανάληψη τον βασικών κανόνων μπορεί να οδηγήσει στην εμπέδωσή τους και συνεπώς στην αποτελεσματικότερη προστασία.

Εξαιρετικό βρήκα επίσης το άρθρο σας σχετικά με τις "αναπάντεχες συναντήσεις" με την αστυνομία. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς ούτε γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας ούτε έχουμε σκεφτεί τι θα πρέπει να κάνουμε σε "δύσκολες" περιπτώσεις. Εύχομαι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε στήλη πληροφόρησης περί δικαιωμάτων τον LGBT σχετικά με την προστασία από διακρίσεις (π.χ. στον εργασιακό χώρο) και από κινδύνους που γεννά η ομοφυλοφοβία. Καλό θα ήταν να ξέρουμε πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια αν έχουμε πέσει θύματα διακρίσεων ή βίας βάσει του ερωτικού μας προσανατολισμού.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας συγχαίρω ακόμη μια φορά.

Νίκος

Αγαπητέ Νίκο, Την ιδέα σου για link σε άρθρα με συμβουλές περί «safer sex», την εφαρμόσαμε μεμιάς. Πράγματι, η σύφιλη επανακάμπτει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το γνωρίζουμε από τη συμμετοχή μας ως «Σύνθεση» στο GAP (Gay AIDS Prevention Network), ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο οργανώσεων για την προώθηση της σεξουαλικής υγείας στους άντρες που κάνουν σεξ με άντρες. Στην Ιρλανδία, π.χ., οι γκέι οργανώσεις του Δουβλίνου κάνουν τεστ σύφιλης μέσα στα γκέι μπαρ και τις σάουνες σε όποιον το θέλει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η πολιτεία απαξιοί ν' ασχοληθεί με την ενημέρωση για το HIV ή τη σύφιλη.

Όσον αφορά τις διακρίσεις και τη βία βάσει του ερωτικού μας προσανατολισμού, απ' ό,τι βλέπεις ήδη θίγουμε το θέμα των νομικών δικαιωμάτων σε αυτό το τεύχος, αλλά δώσε μας χρόνο για να καταφέρουμε να την υλοποιήσουμε καλύτερα.


Γεια σας παιδιά.

Πολύ καλό το περιοδικό σας. Όλα πολύ καλά. Εκτός… ίσως λίγο το χιούμορ του μερικές φορές. Είναι λίγο camp. Λίγο πιο γκέι και, κατά τη γνώμη μου, ξεπερασμένο. Επίσης θα μπορούσα και χωρίς τα ζώδια. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το δώσω και στη μητέρα μου να το διαβάσει. Καλή συνέχεια, παιδιά.

Άλεξ

Γεια σου Άλεξ, Σ' ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σου. Όσον αφορά το χιούμορ, πιστεύουμε ότι το camp είναι κομμάτι της γκέι κουλτούρας, σίγουρα όχι το μοναδικό και σίγουρα δεν εκφράζει όλους, γκέι ή μη. Θα προσπαθήσουμε, ωστόσο, να υπάρξει μια ισορροπία. Όσο για τη μητέρα σου, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα είναι η μόνη μαμά που μας διαβάζει.


Γεια σας!

Είμαι ένας ακόμα αναγνώστης του περιοδικού σας 10%!!! Πρώτη φορά το διάβασα την Κυριακή που μας πέρασε 29 Φεβρουάριου! Μετά από ένα πάρτυ στο καζάρμα του ΙΡC καναλιού στο οποίο είμαι μέλος πήρα το περιοδικό χωρίς καν να ξέρω περί τίνος επρόκειτο αν είναι στρ8 περιοδικό ή gay! Πραγματικά έμεινα έκπληκτος όταν διαβάζοντάς το, έμαθα ότι επρόκειτο για gay περιοδικό! Ομολογώ πως δεν το είχα ακούσει ποτέ!!! Συγχωρέστε με γι' αυτό! Λοιπόν έχω να σας πω ότι αφότου το διάβασα, έχω γίνει φανατικός αναγνώστης...

Ομολογώ πως δεν ξέρω κάθε πότε κυκλοφορεί αλλά θα προσπαθήσω να μάθω μιας που γενικά έχω μια καλή εντύπωση!!! Έχω διαβάσει αλλά gay περιοδικά τα οποία ομολογουμένως όπως λέει και το γράμμα του μήνα!!! στο περιοδικό σας, αυτό που κυκλοφορεί τώρα, είναι γεμάτο φωτογραφίες από καυτά αγόρια και τέτοια!! Πραγματικά δεν με εκφράζει αυτό το είδος περιοδικού! Υπάρχουνε χιλιάδες sites που είναι κλάσεις ανώτερα από περιοδικά τέτοιου τύπου!!

Πραγματικά χρειαζότανε μια ανανέωση σε αυτόν τον τομέα η gay κοινότητα! Πραγματικά υστερούσε!!! Αρκετά!! Εν πάση περιπτώσει, αυτό ήθελα να πω! Εγώ θα κρατώ επαφή όσο διαβάζω το περιοδικό για σχόλια και κρατικές, στα οποία μου δώσατε την εντύπωση ότι είσαστε ανοιχτοί γιατί έτσι θα γίνετε καλύτεροι!! Ελπίζω να λάβω τις θέσεις σας πάνω στα θέματα που έθιξα και να μην φανείτε "απρόσωποι" όπως άλλα περιοδικά στα οποία έστειλα σχολιασμό για το περιεχόμενό τους και επειδή πιθανότατα δεν τους άρεσε δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν! Ευχαριστώ πολύ πάντως!

Φιλικά,

Φρατζέσκος

Φίλε Φρατζέσκο, δεν νομίζουμε να υπάρχει συντάκτης ή συντάκτρια του 10% που να μην τρελαίνεται για «καυτά αγόρια», αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, μπορούμε να τα βρούμε εύκολα αλλού. Δεν πιστεύουμε ότι από την ελληνική γκέι κοινότητα λείπει το σεξ ή τα καυτά αγόρια, αλλά το να μπορούμε να μιλάμε για το σεξ και τα αγόρια μας με παρρησία και χαρά, όχι με ψιθύρους και πλάγια βλέμματα αν κανείς μας βλέπει.

Θα περιμένουμε τον σχολιασμό σου – ελπίζουμε μόνο όχι σε greeklish γιατί η μετατροπή μας παιδεύει.


Ίσως είμαστε και κάτι παραπάνω από 10%. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και καλή συνέχεια! Οι σπουδές μου αφορούν στο χώρο της υγείας και είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα της ενημέρωσης περί HIV. Μπράβο σας γι' αυτό το κομμάτι, αλλά έχω κι ένα μικρό παράπονο: γιατί η διανομή του 10% να μην περιλαμβάνει και τα Γιάννενα; Σκεφτείτε το. Έστω σε κάποιο από τα τμήματα της πανεπιστημιούπολης. Ευχαριστώ

Αγαπητή φίλη, Πιθανώς πράγματι να είμαστε παραπάνω από 10% αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθουμε καλά, όσο πολλοί ή λίγοι είμαστε. Όσο δε για το παράπονό σου, είναι και δικό μας. Το 10% μετά χαράς θα ταξιδέψει μέχρι τα Γιάννενα μόλις βρεθεί άνθρωπος να αναλάβει τη διανομή του εκεί. Θέλεις;


Κάνετε καλή δουλειά νομίζω!

Συνεχίστε. Ωραίο περιοδικό, με ενδιαφέρουσες απόψεις, ενημερωμένο και πολύπλευρο. Σίγουρα νομίζω πως θα βοηθήσετε αρκετά με τους διάφορους τομείς πάνω στους οποίους «ανοίγεται κουβέντα» μέσω της επικοινωνίας των αναγνωστών. Είμαστε πολύ πίσω. Και μόνο το ότι το περιοδικό σας έχει ακτιβιστικό, ουσιαστικά, χαρακτήρα, π.χ. το ότι διανέμεται δωρεάν, δείχνει πόσα βήματα έχουμε να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε τα δεδομένα των ευρωπαϊκών χωρών. Όμως είναι μια καλή αρχή και είναι και το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς.

Περιμένω κι άλλα άρθρα για τις σχέσεις μας, τις ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Θέλω να ελπίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει πως υπάρχουν!

Γιώργος, 21

Αγαπητέ Γιώργο, σε βεβαιώνουμε πως δεν είσαι μόνος! Ναι, έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα, αλλά κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα.


Η ιστορία ενός gay

Γεννήθηκα...λες να είμαι gay; Μετά από χρόνια... πω πω είμαι gay! Γιατί το έπαθα αυτό; Φταίει η μαμά μου, χώρισαν οι γονείς μου; Τα γονίδια φταίνε; Όχι θα το παίξω ότι απλά γουστάρω να κάνω το κέφι μου... και τι θα πούνε οι γονείς μου; Δε θα μου πάρουν διαμέρισμα, θα με διώξουν και από το σπίτι. Και πώς θα ζήσω; Να μοιράζω χαπάκια στα club; Ή να κάνω τον escort; Όχι είμαι καλό παιδί θα πάω στο μοναστήρι, μπα εγώ έχω λεφτά, θα κάνω τη ζωή μου, δε θα πω σε κανέναν τίποτα και κάθε βράδυ θα είμαι στα club και στα πάρκα.

Η ζωή ενός gay είναι δύσκολη, όχι πολύ δύσκολη, αλλά σίγουρα έχει ένα εμπόδιο παραπάνω από αυτή των str8. Και τι με αυτό; Οι δυσκολίες δεν κάνουν τη ζωή μας πιο γοητευτική; Ο αγώνας δε μας κάνει πιο ζωντανούς; Γιατί κλαίγονται μερικοί; Γιατί φοβούνται να ζήσουν, να συγκρουστούν με τους γονείς τους, να επιβιώσουν μόνοι τους; Μήπως τελικά είναι αδελφούλες που φοβούνται τη ζωή; Προτιμούν να τους κλείσουν σε ένα κλουβί όπου θα τους ταΐζουν, θα φοράνε ωραία ρούχα και θα κάνουν ατελείωτο sex; Αυτή είναι τελικά η ζωή ενός gay; (…)

Πρέπει να δείξουμε ποιοι είμαστε. Ότι δηλαδή οι gay δεν αποτελούμε γκέτο, αλλά έχουμε τόσες διαφορές μεταξύ μας όσες και ομοιότητες με τους υπόλοιπους. Δε φτιάξαμε μια ομάδα για να πηδιόμαστε στα κρυφά, αλλά απλά ξεφύγαμε από το μοντέλο που μας επέβαλλαν. Ένα μοντέλο δεν μπορεί να εκφράζει όλους τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα δεν μπορεί να εκφράζει κανέναν. Καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τη σεξουαλικότητα του. Το ότι ξεφύγαμε από το μοντέλο δε μας κάνει απλά διαφορετικούς, μας κάνει ελεύθερους.

Αχιλλέας