10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Christopher Wood & Δημήτρης Τσαμπρούνης

Κάνετε λάθος, κύριε Φρόυντ!

Η φροϋδική άποψη για τους ομοφυλόφιλους ως ψυχολογικώς ανώριμα άτομα πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ενός ειδικού στην ανάπτυξη των παιδιών. O καθηγητής Mark Biernbaum, του California State University, με τη μελέτη που δημοσίευσε στο Journal of Homosexuality ισχυρίζεται ότι ο Φρόυντ έσφαλε στις περισσότερες θεωρίες του περί ομοφυλοφιλίας.

Ο Φρόυντ ισχυριζόταν ότι οι άνθρωποι γίνονταν ομοφυλόφιλοι λόγω της αδυναμίας τους να ωριμάσουν συναισθηματικά. Σύμπτωμα αυτής της αδυναμίας ήταν ότι ποθούσαν ομόφυλους συντρόφους, όπως τα παιδιά προτιμούν να παίζουν με παιδιά του ίδιου φύλου. Ο Biernbaum επίσης καταρρίπτει τη θεωρία ότι η εν λόγω ανωριμότητα δημιουργεί αυξημένες ψυχικές παθήσεις στους ομοφυλόφιλους. Παρότι γιατροί και ψυχολόγοι σπάνια ενστερνίζονται τη σήμερον ημέρα τέτοιες παρωχημένες απόψεις, ο Biernbaum λέει ότι είναι καιρός να τεθεί το θέμα επί τάπητος. Στη μελέτη, στρέιτ και γκέι άτομα ηλικίας 18-25 από παρόμοια περιβάλλοντα, απάντησαν σχεδόν πανομοιότυπα στο ερωτηματολόγιο που είχε σχεδιαστεί για να ελεγχθεί η ψυχολογική ωριμότητα.

Γάμος και στην Ισπανία

Ο νέος ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δεσμεύτηκε να θεσπίσει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων στη χώρα του. Στην πρώτη του ομιλία στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Θαπατέρο δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει στα ομόφυλα ζευγάρια ίσα νομικά δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γκέι και των λεσβιών και θα τους επιτρέψει «να ζουν ελεύθερα». «Είναι καιρός να βάλουμε τέλος, μια για πάντα, στις ανυπόφερτες διακρίσεις που υφίστανται πολλοί Ισπανοί απλά και μόνο λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.»

Στην Ισπανία, επίσης, ο πρέσβης του Πάπα στη χώρα εκφράστηκε υπέρ της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Μιλώντας στο συνέδριο των καθολικών επισκόπων ο μονσινιόρ Manuel Monteiro de Castro είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να αποδεχτεί «τη νέα κοινωνική κατάσταση στην Ισπανία» και ότι «υπάρχουν και άλλες μορφές συμβίωσης που είναι καλό να αναγνωριστούν.» Εννοείται πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να έχει δύναμη στη χώρα. Σίγουρα θα εκνευρίσουν και τον Πάπα, ο οποίος μόλις πέρυσι εκφράστηκε κατά της νομικής αναγνώρισης, δηλώνοντας ότι οι ομοφυλόφιλες σχέσεις «αντιβαίνουν το φυσικό ηθικό νόμο.» Πάντως, ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας δεν εξαπολύει χριστιανικές κατάρες ότι «θα τους ξεραθεί το χέρι» έτσι και προβούν σε αλλαγές τις οποίες δεν εγκρίνει.

Ιστορική απόφαση στη Γερμανία

Η Γερμανία συμφώνησε να επεκτείνει τη νομοθεσία αστικού συμφώνου συμβίωσης ώστε τα οικονομικά επιδόματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να είναι ίσα με αυτά των ετεροφυλόφιλων. Η απόφαση ελήφθη από το εργατικό δικαστήριο της χώρας σε μια υπόθεση όπου ένας νοσηλευτής απαίτησε ίσα επιδόματα με αυτά που λάμβαναν οι ετεροφυλόφιλοι συνάδελφοί του. Ισχυρίστηκε ότι ήταν άδικο ο ίδιος και ο σύντροφός του να λαμβάνουν λιγότερα από τους παντρεμένους συναδέλφους τους. Ήταν μια ιστορική απόφαση, ενώ επειδή το θέμα διευθετήθηκε στα δικαστήρια, οι συντηρητικοί πολιτικοί που έχουν αντιταχθεί στη νομική κατοχύρωση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών θα έχουν ελάχιστα περιθώρια για να αντιδράσουν.

Και στα δικά μας!

Οι χώρες της ΕΕ όπου σήμερα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να αναγνωρίσουν νομικά τη συμβίωσή τους είναι εφτά: Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία). Στον γκέι συνασπισμό προσχωρούν με ταχύ ρυθμό άλλες 3 χώρες: στη Βρετανία και την Ιρλανδία κατατέθηκε σχέδιο νόμου για σύμφωνο συμβίωσης, όμοιο με αυτό που ισχύει και σε άλλες χώρες. Ας σημειωθεί ότι πριν από μια δεκαετία στην Ιρλανδία η ανδρική ομοφυλοφιλία ήταν απαγορευμένη δια νόμου. Στη Βρετανία δε, οι Συντηρητικοί, που επί Θάτσερ απαγόρεψαν δια νόμου «οτιδήποτε διευκολύνει τη διάδοση της ομοφυλοφιλίας» (sic), άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο των Εργατικών διότι δεν κατοχυρώνει όσο θα έπρεπε τα δικαιώματα των γκέι! Στο Λουξεμβούργο αντίστοιχο σχέδιο νόμου για τη συμβίωση έχει κατατεθεί στη Βουλή με την προοπτική να ψηφιστεί πριν τις τοπικές εκλογές της 13 ης Ιουνίου. Πηγή: www.guardian.co.uk. Ψάξτε στα gay rights.

Τρίτωσε το κακό

Μετά την εισβολή της Αστυνομίας στο μπαρ S pices (Φεβ. 2003) και στη Φλόγα (Ιουλ. 2003), είχαμε και τρίτη επιχείρηση αρετής σε γκέι κλαμπ, και συγκεκριμένα στο Piccadilly το Μάρτιο του 2004, με τη δικαιολογία ότι ψάχνουν για κυκλώματα που εκδίδουν ή εκμεταλλεύονται ανήλικους. «Αστυνομικοί με πολιτικά πλευρίζουν με υπέρογκα ποσά νέους αλλοδαπούς. Στη συνέχεια πληρώνουν για τα ποτά δήθεν το μπαρ με προσημειωμένο χαρτονόμισμα, για να ισχυριστούν ότι και το μπαρ ενέχεται σε κύκλωμα παράνομης πορνείας και παίρνει ποσοστά. …» μας είπε ο κ. Βαλλιανάτος, εκπρόσωπος του Εθνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). Και συνεχίζει: «Το ΕΠΣΕ διεξάγει έρευνα βάσει στοιχείων που διαθέτει για να αποδείξει ότι πρόκειται περί σχεδίου της Αστυνομίας, που στρέφεται κατά των γκέι μπαρ. Η Δικαιοσύνη απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Σε καμία περίπτωση σε αυτά τα περιστατικά δεν ενέχονταν ανήλικοι, ούτε βέβαια προκύπτει εμπλοκή των μαγαζιών». Βλ και www.greekhelsinki.gr

Ντεμπούτο για γκέι δικαιώματα στην Ελλάδα

Η Διεθνής Αμνηστία (τομέας σεξουαλικής ταυτότητας του ελληνικού τμήματος) θα υποστηρίξει θέσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν ομάδες των ΛΟΑΤ και που αφορούν όλο το πλαίσιο των διακρίσεων που υφιστάμεθα, ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή αυτή αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, στην οποία η Αμνηστία έχει μόνιμο εκπρόσωπο και συμβουλεύει τον εκάστοτε πρωθυπουργό στον τομέα αυτόν. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που θέματά μας θα φτάσουν σε αυτόν τον φορέα.

Να ταράξουμε τα νερά

Μια νέα οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων δημιουργείται στην Ελλάδα. Η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) θα ασχοληθεί άμεσα με την προώθηση της νομικής αναγνώρισης της συμβίωσης μεταξύ ατόμων ανεξαρτήτως φύλου, την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα (διαφορά στο όριο συναίνεσης μεταξύ ανδρών και ποινικοποίηση εγχρήματων σεξουαλικών πρακτικών μεταξύ ανδρών), την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά λεσβιών και γκέι και ειδικότερα αυτής που προέρχεται από επεμβάσεις της Αστυνομίας και εν γένει με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ζητώντας τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή όλων με οποιονδήποτε τρόπο, πιστεύει ότι η ώρα να αλλάξουμε τη θέση μας στην ελληνική κοινωνία έχει έρθει από καιρό και καλεί «να ταράξουμε τα νερά.» Διεύθυνση επικοινωνίας: olke@mailbox.gr.

Πάρτυ της ΟΛΚΕ

Η ΟΛΚΕ σας προσκαλεί στο πάρτυ «θυμόμαστε το Stonewall», την Κυριακή 27 Ιουνίου 2004, στο μπαρ TROLL, Αλικαρνασού 7 & Λένορμαν, Κολωνός.

Ολυμπιακοί

Οι τρανσεξουαλικοί αθλητές μπορούν πλέον να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς αγώνες με το νέο τους φύλο, σύμφωνα με τη νέα πολιτική που υιοθέτησε τη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Μάλιστα, η πολιτική θα εφαρμοστεί ήδη από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Κριτήριο είναι οι τρανσεξουαλικοί αθλητές να έχουν κάνει διόρθωση φύλου και να έχουν περάσει δύο χρόνια ορμονικής θεραπείας. Επίσης θα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί νομικά από τις αρχές της χώρας τους. Οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ θεωρούν ότι από τη στιγμή που έχει γίνει αφαίρεση των όρχεων και ορμονική θεραπεία με οιστρογόνα, οι τρανσεξουαλικές γυναίκες δεν επωφελούνται από την τεστοστερόνη σε βάρος των φυσικών γυναικών.

Τσόντες μόνο με προφυλακτικό

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γκέι πορνό, η Titan Media, ανακοίνωσε επίσημα ότι όσοι ηθοποιοί έχουν γυρίσει ταινίες κάνοντας πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό δε θα ξαναπαίξουν σε δικές της παραγωγές. Η ανακοίνωση έγινε λίγο καιρό πριν η στρέιτ πορνοβιομηχανία κατεβάσει ρολά για δύο ολόκληρους μήνες επειδή ένας ετεροφυλόφιλος ηθοποιός διαγνώστηκε οροθετικός στον HIV.

«Η Titan Media δε θα προσλάβει κανένα μοντέλο ή ηθοποιό που έχει εμφανιστεί σε ταινίες που απεικονίζουν barebacking δηλαδή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.» Οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες, αφού ορισμένα στούντιο στήριξαν την απόφαση ενώ άλλα την καταδίκασαν ως υπερβολική.

Γαλλία

Ο Νοέλ Μαμέρ, ο γάλλος δήμαρχος που θέλει να παντρέψει ομοφυλόφιλα ζευγάρια έλαβε διαταγές από τις τοπικές αρχές να σταματήσει. Η πρώτη τελετή επρόκειτο να γίνει στις 5 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά ο εισαγγελέας του Μπορντό, Μπερτράν ντε Λοζ, απαγορεύει στον Μαμέρ να τελέσει τέτοιους γάμους. Σύμφωνα με το BBC, ο ντε Λοζ είπε στον Μαμέρ ότι οι προθέσεις τους «υπονόμευαν την εφαρμογή του νόμου.» Οι γάμοι ομοφυλοφίλων στη Γαλλία δεν είναι νομικά κατοχυρωμένοι. Από το 2000 ισχύει το σύμφωνο αστικής συμβίωσης, το οποίο εξασφαλίζει παρόμοια δικαιώματα και ευθύνες με το γάμο, όμως ορισμένοι ομοφυλόφιλοι θέλουν να μπορούν να παντρευτούν κανονικά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ντομινίκ Περμπέν έχει ήδη αντιταχθεί, όπως επίσης και η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της χώρας. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο επειδή η Γαλλία βρίσκεται σε χρονιά εκλογών.